bugün

Sokak kedisi tırmaladı diye kuduz aşısı olmak ne amk.
kedi tırmaladı diye kuduz aşısı olmak ne amk.
Çocukken bir kere benim de başıma geldi, hiç de önemsememiştim.
Zira kabahat bendeydi. Anneannemin bahçesinde bir dalın ucuna bez bağlamış, kediyi rahatsız ederek oyun oynuyordum. (Bezi tırnaklarıyla parçalıyordu.)
Sapını biraz yakın yerinden tutmuşum, kedinin tırnağı bileğime gelmişti.
Sonra bir gidip suyla sabunla yıkadım, kanamasının durmasını ve zamanla iyileşmesini bekledim; hepsi o kadar. *
gerekliyse hayat kurtaran ancak sinir sistemini yoran aşı.

türkiye'de uzun zamandır kedi-köpek gibi insanlara yakın hayvanlardan kuduz bulaşmadığı söyleniyor. ancak tedbir amaçlı olarak; bir kedi ya da köpek size bir şekilde zarar verdiyse ve hayvanı gözlemleyebileceğiniz bir çevredeyseniz (kendi mahalleniz, iş yeri yakınınız vs.) hastaneye koşmayın, hayvanı takip edin. 10 günün sonunda hayvan öldüyse/bulamıyorsanız hastaneye ışınlanın.
ölümü herhangi bir sebep olsa bile riske girmeyin.

eğer 10 gün sonra ölmemişse aşıya gerek yoktur. bahsi geçen hayvan vahşiyse (domuz, yarasa vs.) direkt hastaneye gidin ve aşı olun.

dükkana gelip giden kedilerimiz var. bir gün birinin ağzını yemeye çalıştığım sırada, sokaktan hızla motosiklet geçti. hayvan ürktü, e suratım da yakınında... tırnağı gözümü çizdi...
irise denk gelmedi ama görüşüm bulanıklaştı bir kaç saniyeliğine. sonra iyice kötüleşince (sulanma ve bulanık görme) acile gittik. beyaz kısımda hasar bırakmış, bariz ama küçük bir çizik vardı. doktor hayvanı tanıyorsanız izleyin eğer ölmezse aşı vurulmayın çok hafif bir ilaç değil o yüzden zorlanırsınız demişti.
kedi hâlâ yaşıyor. ben hâlâ ağzını yemeğe çalışıyorum. sokakta hiç görmediğim kedilerin üstlerine "nabeeeer" diye atlamaya da devam ediyorum. köpekler de nasiplerini alıyor.

yine de; kuduz korkunç bir hastalık olduğu için dikkatli davranmak gerekir. benim gibi her kediyi/köpeği yutmaya çalışmayınız efendim.
Kuduz riski açısından köpek ısırması neyse kedi tırmalaması o, aynı şey.
Yapabiliyorsanız hayvanı 10 gün takip etmek en iyisi. Öyle bir imkân yoksa aşı olmamak hayatla kumar oynamak demek.
Evet Türkiye'de Yıllardır kuduz vakası görülmediği doğru ama bu virüsün yok olup silindiği anlamına gelmiyor.

Karar sizin!
(img:#2110109)
kolum feci ağrıyor.
o kafayla tutup 3 tane kediyi seversen ellerini paramparça ederler tabi böyle.
hayatla kumar oynanmaz arkadaşlar.
gittim aşımı oldum.

3 doz daha var.
R.i.p. pasteur.
vakti zamanında vurdurmuştum. bu aşıyı yani. köpek ısırması nedeniyle.
kedi tırmalamasında da tetanozun yanında ısrarla yapılan aşı. az da olsa her zaman risk varmış. bir de bu çıktı başıma. milyonda bir risk olsa zaten o da gelip beni bulur çünkü, dedim tamam madem yaptırayım. birkaç soru sordular, bilmediğim sokak kedisi dedim vs. sağlık personeli tekrar diyor ki kedi nerede şu an? belediye otobüsüne binmiş telaşla hemen yetişmeye çalışıyor, konum attım. akbili bitince şöfor otobüsten zorla indirmiş, aksilikler falan.. töbe.
neyse. ilk gün tetanozun yanında kuduz aşısının ilk dozunu yapıyorlar. sonra 3,7,14. gün olarak 4 doz yapılıyor. bazen 5. doz da oluyormuş. sayıları böyleydi herhalde o kısmı tam hatırlayamadım, aşı kartımı nereye koyduğumu da hatırlamadım. aşı kartı da ne garip tabir aslında, bundan sonra veterinere görüneyim gibi.
neyse aşı olurken sıkıntı değil de sonrasında bende ağrı yaptı aşı yerleri epey, yana yatmak mümkün değil. niye böyle oldu anlamadım. çarmıha gerilmiş peder gibi uyuyorum geceleri.
bir de kediyi takibe almak önemliymiş. sokak kedisi için fazla zor bi durum malesef. insan mı bu zaten hepsinin sıfatı aynı, robot resmini mi çizdireyim karakola gidip. kahverengi gözlü, 4-5 kilo civarında, yüz hattı köşeli..
he bir de bu aşı süresince alkol alımı muamma. 3 farklı sağlıkçıya sordum birisi yasak dedi, birisi bir şey olmaz dedi, diğeri de kararsız butonuna bastı. az sonra deneyeceğim, ölürsem editlerim. ölmezsem de böyle kalır zira şov yapmaya gerek yok.