bugün

komünist devrimin avrupada gerçekleşeceğini müjdeleyen ama devrimin avrupada değil rusya ve çinde gerçekleşmesiyle tarihin sosyalizmi her konuda haksız çıkardığı gibi burada da haksız çıkardığını bize gösteren kitap.
karl marx ve friedrich engels tarafından 1848 yılında yazılan,parti bildirisi tarzında bi anlamı olan,komünizmde saygı duyulan bir kitaptır.kitaptan ziyade bir manifestodur.
stalin in de bu konuyla ilgili bazı manifestoları bulunmaktadır.
21 şubat 1848 de yayımlanan Komünizmin ilk bildirgesidir.
"eski yerel ve ulusal yalıtımın ve kendine-yeterliğin yerini, ulusların çok yönlü karşılıklı-ilişkileri, evrensel karşılıklı-bağımlılığı alıyor. ve maddi üretimde olan, zihinsel üretimde de oluyor. tek tek ulusların zihinsel yaratıları, ortak mülk haline geliyor. ulusal tek yanlılık ve darkafalılık giderek olanaksızlaşıyor ve sayısız ulusal ve yerel yazınlardan ortaya bir dünya yazını çıkıyor."
(bkz: komunizm)
(bkz: gelmesiyle gitmesi bir oldu)
"avrupa'da bir hayalet dolaşmaktadır. bu hayalet..."
bu manifestonun Pembe kapaklı olan baskısı Türkiye'de "komünist" sözcüğünün kullanımının sakıncalı sayıldığı dönemde "pembe kitap" olarak anılmıştır.
ota boka marksizmi bilmeden eleştirenlerin alıp mutlaka okuması gereken bir kitap(hayır, hem bilmiyorsunuz hem de bu temelsizlik üzerine bir de düşünce kurmaya kalkıp, marksizmi eleştirmeye kalkıyorsunuz) marksizmi madem eleştirceksin, en azından bir fikir edin marksizm hakkında değil mi ama? ayrıca, bugün halen daha ibf'lerdeki bazı derslerde okutulur, zaten okutulmalıdır da.

edit: marksist düşüncenin karşısında olmama ramen okumuşluğum vardır 2-3 kez ve ne kadar da karşıtı olsam da marks dönemin filozları arasında en taktir ettiğim kişiliklerdendir, zira dönemin düşünce adamları arasında insan için fikir üreten yegan şahisiyetlerden birdir.
ilk kez 1848 şubatında londra da bir broşür olarak yayınlanmıştır. kitapta yazan şu notta şahsımın bu kitabı dikkate almasının en büyük sebebidir;
"bilimsel komünizmin programına ilişkin en büyük belgedir" *
(bkz: avrupada bir hayalet dolaşıyor)

(bkz: zincirlerimizden başka kaybedecek bir şeyimiz yok)
(bkz: manifestoon)
manifestodaki gibi devrimin ilk başta Avrupa'da olmaması sosyalistlerin yanıldığını göstermiyor. çünkü marks kapitalizmin ilk evresinde yaşamış ve ona göre tahlillerde bulunmuştur. halbuki 19.yy sonlarında sermayenin gelişmesi ve tekelleşmesiyle emperyalizm çağı başlamıştır. emperyalizm çağında ise kapitalizm en zayıf noktalarından yıkılmaya başlamak zorundadır. çünkü kapitalizm bu çağda eşitsiz bir biçimde gelişmiş, bu nedenden zayıf noktası olan kapitalizmin az geliştiği ülkeler ortaya çıkmıştır. işte bu yüzden devrimler rusya, çin gibi az gelişmiş kapitalist devletler de olmuştur.
(bkz: manifesto)
orjinal tam ismi almanca ''der manifest für Kommünistas Partei'' olan manifestodur. yanlışım varsa uuser arkadaşlar düzeltsindir...
Önceden kominist olup, şimdilerde cemaate takılan bir arkadaşımın bana saklamam için getirdiği kitabın adı.Okumak isteyen varsa yollayabilirim.
heyulanın habercisi olan muhteşem yapıttır.
marx ve engels özgün hiçbirşey yazmamışlar, victor considerant'ın demokratik manifestosundan çalıntıdır... sözcüğü sözcüğüne kopya etmemiş, fikirleri ve teorileri çalmışlardır...
bütün sınıflar birleşin... considerantın demokratik manifestosunda ilan ettiği slogandır...
http://www.kurtuluscephesi.com/orjinal/manifesto.pdf
Burjuvazinin yükselen komünist hareketten korktuğunu belirtmek için, "Avrupa'da bir heyula dolaşıyor komünizm heyulası" cümlesiyle başlayan, dünyada incilden sonra en çok basılan kitap.
http://www.marxists.org/t...m-e/1848/manifest/kpm.htm *
--spoiler--
varsın egemen sınıflar komunist devrim korkusuyla titresin
--spoiler--

marx ve engels'ın manifestosu dünyaya gideri...
türkçe çevirisinin 1. baskısında "cihannuma da bir heyula kol geziyor, komünizmin heyulası" sözüyle başlayan manifestodur. daha sonraki çevirilerde bu söz biraz daha günümüz türkçesine uygun hale gelmiştir.

"dünyada bir hayalet dolanıyor, komünizmin hayaleti"
ekonomik anlamda sosyalizm o kadar da işe yaramaz bir düzen değildir zira dünyada her devletin faal olarak uyguladığı karma ekonomi modellerinde biraz olsun devlet müdahalesi vardır.

iyi ya da kötü her idealin insanlığa bıraktığı iyi birşeyler vardır.

modern çağda üretimde makineleşmeye gidildikçe proleter kesime binen yük komünist manifestonun yazıldığı dönemkine göre kat kat azalmıştır.
teknolojinin de gelişmesiyle salt sosyalizmin hükmü düşmüştür. ancak dünyanın değişerek geliştirdiği karma ekonomi modeli yadsınamaz bir üründür.
okuduktan sonra "bütün ülkelerin işçileri, birleşiniz!" cümlesinin de verdiği gazla insanın içindeki komunisti su yüzüne çıkaran propaganda metni olup işçi sınıfının anlayabilmesi için basit bir dille yazılmıştır. ben yine de anlamıyorum ya da anlamaya niyetim yok diyenler için renkli, resimli, hareketli ve capcanlı bir anlatım şekli ilişiktedir.

http://www.youtube.com/watch?v=k6D7Klof54U

sürekli hareket halinde olmak zorunda olan "insan"ın, kapitalizme nasıl yenik düştüğünün çizgi filmlere bile konu olduğunu gösteren bu video, "burjuvazi, bütün ulusları yok etme tehdidiyle burjuva üretim biçimini benimsemeye zorluyor." cümlesi eşliğinde hipnotize olmuş bir farenin kapana doğru ilerleyişini göstererek her şeyi özetliyor...
160. yılını doldurmuş manifestodur.