bugün

Bir karşılaştırma.

Şuanki koşullara göre Kamu daha iyi görünüyor.
kamudur. kamudan Şaşma.
elinizdeki diplomaya göre değişen versus.

ben her daim özel sektör tercih ederim! bürokrasiyi sevmem.
kamu nispeten daha rahat ve iş yükü azdır. gelir olarak ise tam ortadadır, ne az ne çok.

özel sektör ise biraz daha yorucu ama eğlencelidir. gelir konusunda da zamana bağlı olarak nispeten daha iyi kazanırsınız.

(bkz: ikisini de dene tarafını seç)
Kamuda yetenekleriniz körelir motivasyonunuz kalmaz sıkıcıdır. Özelde ise sömürülürsünüz ve işiniz garanti değildir. Hal böyleyken imkanı olan memur olmak ister tabi.
para 4 şekilde harcanır:

1-kendi paranı kendine harcarsın
2-kendi paranı başkasına harcarsın
3-başkasının parasını kendine harcarsın,
4-başkasının parasını başkasına harcarsın.

ayrıca bu harcama türlerinde 2 parametreye, fayda ve muhasebe değerlerine bakılır.

1-kendi paranı kendine harcadığında önce muhasebe edersin, en ekonomik olanı alıp kazıklanmamak istersin. ayrıca aldığın şeyin de sana faydalı olmasını istersin. örneğin aldığın malın türü, şekli, varsa tadı ve rengi her açıdan sana faydasına bakarsın. bu örnekte hem fayda hem muhasebe maksimum seviyededir.

2-kendi paranı başkasına harcadığında yine önce muhasebe edersin, aldığın şeyin ekonomik olmasına dikkat edersin, bütçeni aşmazsın. fakat fayda konusunda eksiğin vardır çünkü başkasına alıyorsundur. o kişiye o an gerçekten neyin maksimun fayda vereceğini, hangi şeyden tam olarak hoşlanacağını bilemezsin. o yüzden muhasebe vardır ama fayda yetersizdir veya yoktur.

3-başkasının parasını kendine harcadığında muhasebe etmezsin, çünkü para senin cebinden çıkmıyor, har vurur harman savurursun. muhasebe yoktur ama fayda vardır. kendine en uygun olduğunu düşündüğün şeyi alırsın.

4-başkasının parasını başkasına harcadığında ise yine muhasebe etmezsin aynı zamanda fayda da sağlatamazsın.

dolayısıyla en verimli para harcama olayı birinci örnekteki gibidir. en verimsizi ise dördüncü örnekteki gibi olur.

işte devlet dediğimiz şey aslında dördüncü örnekteki gibi para harcar. başkasının parasını başkasına harcar. bu yüzden muhasebe zayıftır, fayda zayıftır, kaynaklar çar çur edilir ve verimsiz kullanılır. işte burada bütün üretim araçlarını kamusallaştırmayı isteyen, devleti her yere hakim yapmak isteyen komünist rejimler istisnasız her coğrafyada bunu yaşatmıştır. kaynaklar israf edilmiş çar çur edilerek verimsizleştirilmiş ve sonucunda yoksul halk yığınları meydana gelmiştir.