bugün

öss tercih kitapçığındaki en gizli saklı bölümlerden biridir.1991 yılında türk-alman hükümetlerince kurulan ve anadolu hisarı kampüsünde bulunan bölüm sadece marmara üniversitesi bünyesinde yer almaktadır.bölüm öğrencilerinin en büyük dertleri okudukları bölümün sorulmasıdır çünkü devamında gelecek yorumlar korkunç olabilmektedir.bilgisayar mühendisliği ve işletme bölümleri derslerinin garip bir harmanından oluşan ders programı, derslerin fazla oluşu sebebiyle can sıkmaktadır.okuyan öğrenciler hariç herkes bölümün çağı yakalamış ender bölümlerden olduğu ve iş-para vaziyetlerinin abartı derecede iyi olduğu konularında hemfikirdir ama öğrenciler verilen bu gazlara bir anlam verememektedirler.almancası wirtschaftsinformatik (wi) olan işletme enformatiği, ismi bir akrabaya söylendiğinde ne kadar kötü reaksiyon veriyorsa bir almana söylendiğinde o kadar fazla saygı görmektedir nedense...
-yavrum hangi bölümü kazandın?
-işletme enformatiği teyzecim
-hıı ögretmen mi olucan sen şimdi?
-???
-senin bölüm neydi?
-işletme enformatiği
-üzülme yaa calışıp 4 yıllıga gecersin sen, yaparsın kesin
-hıı tabii
-ne oghuyon?
-enformatik.
-hee, neymis bu emfelebemgfel
-enformatik. bu boyle simdi bilgisayarli isletme gibi bir sey oluyor.
-hee bilgisayar iyidir, bilgisayar mueendisi mi olcagn yani?

sonra akraba efradi arasinda bilgisayar muhendisi oldugum efsanesi gunden gune artarak yayilir. korleri iyilestirdigim, sakatlari ayaga kaldirdigim, evde kalmis kizlara koca buldugum inanilir, boyle gider
3 yıl önce kazandığım fakat bölümün ilgilendiği alanı ve ilerde ne gibi bir işte çalışacağım hakkında en ufak bir şey bilmediğim bölümdür. Ha ne olduğunu bilsem diğerlerine anlatabilirim ama?!
bölüme alman hükümeti değil bazı alman şirketleri maddi destek sağlarlar. (bkz: mercedes) , (bkz: siemens) , (bkz: bosch) , (bkz: bayer) vs. ancak bölümle ilgili bazı anektodları vermekte fayda vardır diye düşünüyorum. şöyleki: okula öyle bok gibi para yardımlarının yapıldığı büyük türk yalanlarından bile daha büyüktür. okul parasızlıktan dolayı bırakın sürekli bilgisayar değiştirmeyi bilgisayar laboratuvarlarına bir yazıcı bile alamamaktadır ki bu arada bilgisayarlar zaten birer tarihi eserdir. bazı kapıların parmak izi ile açıldığı durumu doğrudur ancak o da biraz abartılmştır. sadece serverın bulunduğu küçük bir odanın kapısı parmak iziyle açılır. ama serverın da pek çalıştığı söylenemez. 4. sınıfta alınan sap dersleri bu yuzden bir boka benzemez çünkü sever olmadığı için kimse login olamaz. bölüm almanyada cidden çok değerli bölümler arasında olmakla beraber türkiye'de pek bilinmez ve bu yüzden hakettiği saygıyı görmez. ancak son yıllarda belirgin bir şekilde bilinirliği artmıştır ve iş başvurularında bile bir odtü, bir boğaziçi ismi gibi size artı puan kazandırmaya başlamıştır. öğrenciler bölümle ilgili oldukça sıkıntılıdır evet çünkü 1 yıl okuduğunuz almanca hazırlıktan sonra gelip de muhasebe, işletme, java vs derslerine bodoslama girince hocanın yüzüne mal mal bakmaktan başka bir çareniz yoktur. bir tutam işletme iki tutam bilgisayar dersleri verelim şunu da alsınlar bunu da alsınlar diyen bölüm yönetimi öğrencilere yüklü miktarda ders sayısı çıkarmıştır. ha bu öğrencilerin ileride çok çeşitli alanlarda çalışabilmelerini sağlar ancak öğrenciler nereye ait olduklarını da bir türlü çözemez. bitirince ne olacaksın sorusu karşısında öğrenciler kilitlenir error verirler (bkz: cevab veremedi). ilk 3 sene o kadar ders varken 4. sınıfa gelen öğrenciler kendilerini boşlukta hissetmeye başlarlar. çünkü ilk dönem 3, ikinci dönemde seçmeli derslerle birlikte 4 ders ve vermeleri gereken bir tez vardır. bu da 4. sınıfta iş hayatına atılmaya staj, part time çalışmaya büyük kolaylık sağlar ve genelde okul bittikten sonra da o şirkette devam edilir. (bkz: kendimden biliyorum)
velhasıl kelam o kadar açıkladın kardeşim şimdi benim oğlan sağlam bir puan çekti yazsın mı burayı derseniz o kadar puanı heba etmesin gitsin başka bölümlerde şansını denesin derim. (bu arada yamulmuyorsam bu sene 339 eşit ağırlık puanıyla kapatmış) ancak gene de onca sene okuduk anasını satayım şöyle söyliyim o zaman: eğer hukuk vs gibi idealleri olan yakınınız yoksa ve iyi bir puan alıp da hala nereye gitmek istediğine tam karar verememişse bir tavsiye edin kendi kendine araştırsın derim.
ayrıca marmara üniversitesi anadolu hisarı kampüsünde konuşlanmıştır ama hazırlığı göztepe kampüsündedir. dekanlık ve öğrenci işleri de bahçelievler kampüsünde bulunur. bir öğrenci belgesi için o kadar yol tepersiniz öğrenci işleri kapalıdır. tadından yenmez bi bölümdür yani.
1.1.Bölümlerin Kuruluşu, Destekleyicileri ve Yeri
`
Marmara Üniversitesi iktisadi ve idari Bilimler Fakültesine bağlı Almanca işletme ve işletme Enfomatiği Bölümleri, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Almanya Federal Cumhuriyeti Hükümeti arasındaki 21.03.1991 tarihli milletlerarası anlaşmaya dayanılarak, DAAD (Alman Akademik Mübadele Teşkilatı) ve Marmara Üniversitesi iş birliği ile 1991 yılında kurulmuştur. Bu anlaşma, 08. 05. 1957 ve 26.05.1986 tarihli kültür anlaşmaları temelinde imzalanmıştır.

Her iki ülke de bölümlerin kuruluşunu ve faaliyetlerini destekleyerek, küresel gelişmeye katkıda bulunabilecek, gelecek yönelimli düşünebilecek, uluslararası düzeyde bilimsel araştırma yapabilecek ve aldıkları çok kültürlü eğitim aracılığıyla Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunabilecek öğrencilerin yetiştirilmesini hedeflemiştir. Öğrencilerin eğitiminde üniversite ve sanayi arasındaki sıkı iş birliği önemli rol oynamakta, böylelikle öğrenciler bilim ve sanayi arasında köprü oluşturabilmektedir.

Marmara Üniversitesi yaklaşık 56.000 öğrencisiyle Türkiye'nin en büyük 3. üniversitesidir. Üniversite 1883 yılında ekonomi yüksekokulu olarak kurulmuştur. Almanca eğitim veren bölümlerin kuruluş aşamasında, üniversitenin rektörlük görevi Prof. Dr. Orhan Oğuz tarafından yürütülmüştür. Bölümün yönetimi Prof. Dr. Haluk Sumer tarafından, kuruluşundan Eylül 2003'e kadar başarıyla gerçekleştirilmiş, bu tarihten sonra bölüm başkanlığını Prof. Dr. Haldun Akpınar üstlenmiştir. Kuruluştan 01.09.1997'ye kadar DAAD - Proje Yöneticiliği Prof. Dr. W. H. Nägler tarafından yürütülmüş, Dr. Savaş Tümiş 1997 yılında bu görevi devralmıştır. Haziran 2002'den beri ise proje yöneticiliği görevini Prof. Dr. Leonhard von Dobschütz yürütmektedir.29.06.1998 tarihinde Marmara Üniversitesi ve Lüneburg Üniversitesi arasında iş birliği anlaşması imzalanmış, Lüneburg Üniversitesi, DAAD tarafından Alman işbirliği Ortağı olarak belirlenmiştir.

Almanca eğitim veren bölümler Anadoluhisarı'nda, istanbul Boğazı'nın anadolu yakasında yer almaktadır.

2.Öğrenim

Öğrenim; yabancı dil hazırlığı, lisans öğrenimi ve yüksek lisans öğrenimi olmak üzere bölümlere ayrılmıştır. Doktora programının açılmasıyla ilgili çalışmalar sürmektedir.

Almanca eğitim veren bölümlerin hedef kitlesi, Türkiye'de Almanca eğitim veren liselerin mezunlarıdır. Buna karşın diğer okulların mezunları da Alman dilini, 1 veya 2 sene süren hazırlık sınıflarında öğrenme imkanına sahiptir.

Almanca eğitim veren bölümlerde toplam olarak, hazırlık sınıfları hariç olmak üzere yaklaşık 400 öğrenci öğrenim görmektedir. Her yıl işletme ve işletme Enformatiği bölümlerine 40 yeni öğrenci alınmaktadır. 8 akademik yarıyıllık öğrenim sonunda, öğrencilere lisans diploması verilmektedir.

Almanca eğitim veren bölümlerin önemli özellikleri, Alman dilinin yanında, Alman öğrenim içeriklerine, küçük gruplarda ders işlemeye ve uygulamaya yönelme olarak belirtilebilir.

Bunun devamında:

- Dersler bazı istisnalar dışında (Hukuk ve Türkçe kültür dersleri) Almanca işlenmektedir.

- Öğretim planları Alman üniversitelerinin öğretim içeriklerine uyum göstermektedir. Böylelikle öğrenci değişimi ve sınav sonuçlarının karşılıklı tanınması mümkün kılınmaktadır.

- Teorik yaklaşımların yanında, uygulama yönelimli bilginin iletilmesine öncelik verilmektedir. Böylece mezunlar, uygulamadaki sorunları anlayabilmekte, analiz edebilmekte ve çözebilmektedir.

- Uygulama derslerine ve örnek incelemelerine, küçük gruplarda bağımsız çalışmanın gerçekleştirilmesine ve bilgisayar becerilerine büyük önem verilmektedir.

- Öğrenime eşlik eden staj, eğitimin önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

3.Sınav Şekilleri ve Değerlendirme Metodları

Öğrencilerin başarısı kural olarak, bir ara sınav ve bir final sınavı ile ölçülmektedir. Bu sınavlar akademik takvime göre belirlenen zamanlarda gerçekleştirilmektedir. Her sınav en fazla 100 puanla değerlendirilmekte, ortalama not; ara sınavın %40'ı ve final sınavının %60'ından oluşmaktadır. Derslerden geçebilmek için ortalama notun en az 50 olması gerekmektedir. Final sınavını geçemeyen öğrenciler, final sınavı gibi değerlendirilen bütünleme sınavlarına katılabilirler. Öğrencilerin notları not bürosunda, ABCD - not sistemine dönüştürülmektedir.

4.Donanım

Bölümler, çoğu Almanca olan 7000 cilt kitap ve 35 dergi içeren bir kütüphaneye sahiptir.

5.Bilgisayar Laboratuvarları

Bölümler modern alt yapıyla donatılımış 2 bilgisayar laboratuvarına sahiptir. Şu anda 60 PC ve iş istasyonundan oluşan bir ağ kurulu durumdadır. Bölümlerin kendi internet sayfaları bulunmaktadır. Elektronik öğrenme platformuyla ilgili hazırlıklar devam etmektedir. Teknik yatırımlar ve kütüphane büyük oranda DAAD tarafından finanse edilmektedir.

6.Öğrenciler

Öğrenciler Türkiye'deki lise mezunlarından ve Almanya'dan gelen değişim öğrencilerinden oluşmaktadır. Öğrenime giriş, merkezi bir kabul sınavı olan ÖSS ile gerçekleşmektedir. Bu sınavdan yüksek sonuçlar alan öğrenciler Almanca eğitim veren bölümlere kayıt yaptırabilmektedir.

`
7`.Mezunlar ve iş Alanları

Firmalarla yakın iş birliği gerçekleştirilerek öğrenim sırasında staj imkanları sunulmaktadır.

Şu ana kadar 500'den fazla öğrenci mezun olmuştur ve bunlardan
- %40'ı Türkiye'deki Alman firmalarında çalışmaktadır,

- %35'i Uluslararası firmalarda ve Türk firmalarında görev yapmaktadır,

- %15'i yurtdışında (çoğunlukla Almanya'da) bulunmaktadır,
- %10'u eğitime devam etmektedir (Türkiye, ABD ve Almanya?da yüksek lisans öğrenimi).

Mezunlar, dernekleri aracılığıyla, öğrenimlerini sürdüren öğrencilerle ve bölümlerle yakın bağlantı içindedir.

kaynak: http://www.msxlabs.org/fo...-isletme-enformatigi.html

yazar notu: serbest radikal'e teşekkürü bir borç bilirim
yamulmuyorsam, marmara'nın dışında bilgi ve haliç üniversitesi'nde de bulunan bölüm.
yeditepe üniversitesi' nde de mevcut olan bölümdür. fakat tc uyruklu ögrenciler 2- 3 senedir bölüme alinmiyorlar, onun yerine uluslararasi isletme yönetimi bölümüne giris yapip daha sonra enformatige yatay gecis yapilmasi gerekir.

edit: artik öyle bi yatay gecis sevdasina kapilmaya gerek yok. sadece yan dal imkani veriliyor; fakat ögrenci alinmadigi sebebiyle bölüm kapatilacak, yan dal da yapilamayacak. enformatik okuyacaksaniz bilgi' ye falan gidin, ne bilim.
bu sene kazandığım bölümdür. sayılı üniversitede bulunan bölümdür aynı zamanda. içeriği işletme ve bilgisayar mühendisliği bölümünün derslerini kapsar. bunun dışında iktisadi ve idari bilimlerin ilk sene ortak derslerinin çoğunu barındırır. kısaca ders bakımından oldukça geniş yelpazesi vardır. türk dili, muhasebe, mikroekonomi, programlama, pazarlama, finans, iletişim, enformasyon.. hakkında donanımlı olursunuz. normal bir işletme mezunundan daha avantajlı sayılırsınız çünkü bilgisayarı çok iyi öğrenmiş olursunuz bu bölümü bitirince. bölümün en iyi tarafı da iş olarak gerçekten çok fazla imkan vermesidir.
Hazirligi atlamamla baslayacagim bolum. Bugun ders programimi aldigimda haftada 18 saat dersin 11inin bilgisayar dersi oldugunu ogrenince daha bi gurur duydum kendimle bu bolumu sectigim icin. Bolum icin bilgisayar arti isletme diyebiliriz kisaca. Bilgisayar muhendisleriyle ortak derslere giriyoruz ve ustune bir de isletme vay halime.. Demiyorum tabi ki o kadar programlama dersinden sonra mezun olduktan sonra kafam rahat. Marmara ve bilgi universitesinde olan bu bolumu tercihlerinizde bulundurun derim yeni oss adaylari..
Marmara üniversitesi'nde olanın çok övüldüğü,bir o kadar da yerin dibine sokulduğu bölüm. Kafam çok karıştı sözlük. Seneye bir daha hazırlanırım diye düşünüyordum fakat 32 saatlik ders programını görünce liseyi 4 sene uzattığımı farkettim...
Yönetim Bilişim Sistemlerinden farkını göremediğim bölüm. Varsa bir farkı aydınlatsın yazarlar lütfen.
Yönetim Bilişim Sistemlerinden hiçbir farkı olmayan bölümdür. Ayrıca bölüm en büyük hedeflerimden biridir. Ancak her kafadan ses çıkmaktadır. Kimisi Almanca eğitiminin iyi olmadığından, kimisi kampüs ve kampüs yaşamından, kimisi de ağır ders programından dem vurur. Ancak bunun tam tersini düşünenler de bulunmaktadır. Herkesin tek bir ortak yargısı var o da bölümün geleceğinin çok parlak olması.
Bir sikime yaramayacak bolumdur. Lys basari siralamasi 70binlerde olan ogrenciler icin idealdir.
okuyunca ne okuduğunu, ne için okuduğunu bilmeyen biri okuyordur herhalde diye düşündüğüm ve "ticaret yap evladım" öğüdüyle tembihleyip öneride bulunduğum başlık.
sezi diye bi malın okuduğu bölümdür demek ki dandiktir.
Arkadaşlar sizler için linkedin hesabından işletme Enformatiği Bölümü adında grup açtım. Grup açma amacım bizlere en uygun pozisyonda iş ilanları sağlamak ve birbirimizle yardımlaşmaktır.

işletme Enformatiği bölümünü okumakta olan veya mezun olan arkadaşlar aşağıdaki linkten takip edebilirler.

https://www.linkedin.com/grp/home?gid=8396099
bu bölümde okuyanlar veyahut bilgi sahibi olanlar şahsımı bölümü ve okulu hakkında aydınlatırsa memnun olurum.