bugün

Dün kursuna başladım, alfabeyi, temel kelime ve en başlangıç temel konuşmaları öğrendik. Haftanın beş günü üç saat. Toplam 6 hafta.
Sakarya Üniversitesi'nin Uzaktan Eğitimle verdiği eğitimdir. Yeni iş fırsatlarına gebedir.
3bilgi.com ile rezil bir şekilde "selam" bile diyememeyi öğrendim. adamlar eğitim bile vermiyor. uzak durun.
ismek ucretsiz kurslari arasinda yer alan brans.
arnavutkoy, umraniye ve fatih'teki engelliler merkezlerinde kurslar icin basvurular eylul ayiyla basladi. fatih engelliler merkezindeki kursa 2015 yili icin neredeyse 300 kisi basvurmustur. (kontenjan yanlis saymadiysam 240)
Elle alfabeyi öğren gerisi kolay. En olmadı onunla anlasirsiniz.
Öğrenmek için kurs aradığım dil. ama nedense hep başlayacakken bir aksilik oluyor tabi bunlar bizi Yıldırabilir mi Hayır eninde sonunda öğreneceğim ..
Hayat boyunca belki hiç kullanmayacağım, ama olur da birgün kullanma ihtimalime karşı, öğrenmekte olduğum, kendimle gurur duyduğum, zamanımı ve emeğimi, o birgün ve faydalı olabileceğim o insan için, seve seve verdiğim dildir...
Guatemala ya da Peru, Kanada ya da izlanda...hiç farketmez, tüm dünyada ufak tefek farklılıklar gösterse de, evrensel olan tek dildir..
http://www.youtube.com/watch?v=Sf8WCPGkum8

http://youtu.be/GcZzZJlbEhg

Olaya bi de şu adamın bakış açısıyla bakınca çok değişik hisler uyandıran iletişim biçimi.
t harfi ilginçtir swh.
işitme engelli biriyle karşılaşsam derdini anlayacak ve yardım edecek kadar biliyorum en azından. sosyal farkındalık oluşturacaksak işe kendi içimizde bize uzak kalmış kardeşlerimizle yakınlaşmaktan başlamalıyız, işaret dilinin önemi anlatılmalı az da olsa öğrenilmeye çalışılmalı.
En sevdiğim ve kullanmak istediğim dil. Etrafimda bilen insanlar olsaydı kesinlikle işaret dili ile anlaşmayı tercih ederdim. Bu aralar deli gibi şarkılar çeviriyorum. Hatta hocamdan Türk sanat müziği konserinde çeviri talebi aldım. Ne mutlu beni. 16 şubatta hayirlisiyla mükemmel bi konser gecicek.
Çok eskiden beri öğrenmek istediğim dil. Çocukluğumdan beri bir gün tamamen duyamayacağımı sanarım.
üniversite sınavı stresiyle başlayıp bırakamadığım dil. yaklaşık 2 sene önce sokakta karşılaştım biriyle. karşısında da biri yaşlı iki kişi... bir şey sormuşlar. kadıncağız anlıyor işaret diliyle yanıtta veriyor ama yaşlı teyze ile sonradan yabancı olduğunu öğrendiğim kadın anlamıyor. kendimi tutamayıp 'caminin karşısında olduğunu söylüyor hanımefendi' dedim. bir o yaşlı teyzenin boynuma sarılışı bir de engelli kadının gözleri dolu dolu teşekkür edişini asla unutamayacağım. bir caminin karşısında bir de iyi günler dedim diye neredeyse ağlayacaktı. işte tam da o an 'iyi ki öğrendim' dedim.
Hiç bilmeyen birisi için zor gibi görünse de, içine girdiğiniz zaman ne kadar kolay olduğunu görüyorsunuz. Her seyden önemlisi ise işitme engelli bir insana kurduğunuz bir kaç cümle onlari çok mutlu ediyor. Sadece bunun için bile öğrenmeye değer.
desmond morris'in kitapları bu konuda çok aydınlatıcı.
sonunda öğrenmeye başlayacağım yeni dil.
Öğrenmesi zevklidir. işaret dili ile iletişim de işaret %20, mimikler %80 oranında önemlidir.
bilen,öğreticilik görevini üstlenen yahut yardımcı olabilecek bir yüce yazarımız var ise ve mesaj kutumu yeşillendirirse sevinirim.
küçük bir şehirde yaşadığım için bir türlü öğrenemedim lakin yakında daha büyük yerlere açılıyorum. tercümanlık hayalim olduğu için öğrenmeyi de şiddetle istiyorum. bir insanla o şekilde iletişime geçtiğinizde onun yüzünde oluşan mutluluk da cabası.
öğrenmesi artık daha kolay olan dil. zira internette her geçen gün daha fazla içerik oluşturuluyor. (bkz: http://isaretce.com)
Biraz emek ve zaman vererek öğrenilmesi kolay ve eğlenceli bir dildir.
Yanınızda, yörenizde, işitme engelli bir yakınınız olmasa bile, bir gün, bir ihtiyaca yanıt verebilme ihtimali bile bu dili öğrenmek için geçerli bir sebeptir.
Halk eğitim merkezlerinde bile, çok az bir ücretle öğrenilebilir.
1,5 ay, haftada iki gün, iki saat devam edip, toplam 80 tl ödeyerek öğrendim.
Kendimle gurur duydum!
bakın arkadaşlar işaret diliyle yaptığınız şarkıları işitme engelli hiçbir arkadaşımız anlamıyor. onlar ek bilmiyor çünkü anlamsız geliyor. "ben geliyorum" demek yerine "ben gelmek" diye işaret dili kullanıyorlar ve böyle anlıyorlar, yazma şekilleri de böyle oluyor. Yani sadece işaret diliyle şarkıları kendi egonuzu tatmin etmek için yapıyorsunuz.
bir yakınım sayesinde baya ilerlemiştim işaret dilinde. öyle ki engelli olan kızın ailesi bile bazı durumlarda beni çağırıp kızlarını tercüme ettirirdi.
velhasıl, neyin ne zaman nerede lazım olacağını bilemeyiz, öğrenmekte fayda var.
Mesleğim gereği işaret dili dersinde ülkeleri öğreniyorduk. Rusya yı gösterirken boğazımızdan aşağıya doğru iki parmakla sıvazlıyoruz. Anlamı ise boğazı geçmek, sıcak sulara inmek diye aklınızda kalsın demişti hocamız.
Evrensel olmasını dilediğim dil. Ama bölgelere göre bile farklılık gösteriyormuş. Oysa ne güzel olurdu dünyanın ortak bir dili olsa.