bugün

sözlük için, gerçek beğeni ve beğenmemezlikten ziyade, ne kadar çok kankanız ve düşmanınız olduğunun göstergesi olan ölçü. ötesi yok.
sayılarla yalan söyleme yöntemi derler ancak sayılar genelde yalan söylemez.
Bilimin her türlüsüne saygıım var da istatistik harbiden çok sıkıcı ya..
yanıltan bir bilimdir. olaylar çoğunlukla olası bir şekilde gelişmiyor sanki.
doğru bir şekilde veri toplama ve verileri bilgiye dönüştürme bilimidir. verilerden öğrenebilmeyi, gözlemleri bilgiye dönüştürmeyi sağlar.
vergi, yargı, sanayi ve tarım üretimleri, nüfus, hastalık vb. gibi belli alanlardaki bilgileri, olguları, bir sonuç çıkarmak ereğiyle, yöntemli bir biçimde toplayıp sayılar halinde gösterme işi.
bir ödevimde yardımcı olacak bir insan evladı arıyorum. yardımcı olurum diyenler dm pls.
t: lanet bir ders.
bu dersi iyi olan birine iki uc tane sorum olacak ozelden yazarsa sevinirim.
Tanim: matematiksel bir ders.
State’den gelir.
herhangi bir amaç için toplanan verilerin ihtiyaca göre analiz edilmesi, karşılaştırılması olayıdır. yıllara göre alım gücü istatisliği, hava durum raporları, nüfus artış vb.
karşısında hiç düşünmeden ekonometriyi seçmiş olduğum anabilim dalıdır. iyi bir istatistik bilgim olmasına rağmen sevmediğim için öğrenim hayatımca öte gitsin dedim.
bütün bilgisi istatistik 1'den ibaret olanlar çıksın,ortalamayı düşürüyosunuz meh.
(bkz: matematiksel istatistik) tadından yenmez mesela.
Ünuversitede çok zor bir şeymiş gibi anlatılıp biraz detayına inince "lan bu muymuş e biliyorum ben bunları zaten" dedirten ders.

Ayrıca bir mühendislik öğrencisi olarak Şu sıralar matematikten sonra en çok sevdiğim ders.
lisans ogrencisiyken diger arkadaslar gibi non stop sovdugum, yuksek lisansa gecince peeeh bu da neymis aydinlanmasi yasadigim bilim dali.
(img:#1756353)
Anovasını sevdiğim.
bi tarafta probability lecture notes açık, sınava hazırlanmaya çalışıyorum, bi yandan da dayanamıyorum sözlük içim daralıyor, sınava iki gün kalmasına rağmen daha çok varmış gibi çalışamıyorum. geçen dakikalar günler, aylar gibi geliyor. bi çare kendimi atıyorum internetin derin dehlizlerine, önce bi uludağ sonra ekşi, varsa iki facebook kontrolü, youtube trendler... benim derinlik anlayışım da böyle sözlük.

insanı düşündürür, olasılık hesaplamaları güzel şeyler, ufuk açar kafa açar lakin derde de sokabilir.

üniversitesi tercihi yapacak arkadaşlar eğer bu bölümü düşünüyorlarsa söylemek istediğim bir kaç şey var:

-matematiği sevip sevmediğinizi keşfedin, sorgulayın. eğer cevabınız kesin olumsuzsa sakın ha seçmeyin, belirsiz ve mat sevenleri ise içeriye bekleriz.

-ispat göreceksiniz, sonuçta fen fakültesi öğrencisisiniz ve sizden birer bilim insanı olmanız bekleniyor.(!) istatistik ispatları öyle kısa tatlı ispatlar da değil sözlük.

-türk dili, inkılap, müzik ve toplum, anadolu sanat tarihi, kemometri (bi nevi kimya istatistiği) gibi garip, absürt, istatistik okuyan biri için ne alaka diyeceğiniz dersler de göreceksiniz bunlara da hazırlıklı olun. spesifik olarak saydığım bu dersler ege'ye ait mesela.

-matris, stokastik süreçler gibi üç dört kolay bölüm dersi dışında (hocaya da bağlı olarak tabii) pek kolay konular ve içerikler görmeyeceğinizden mütevellit sinema tv okuyan arkadaşınız varsa iletişimi kesmeye şimdiden başlayın. *
acil istatistikçi arıyorum.
Kıytırık bölümlerde okuyan öğrencilerin abi çok zor yiaa dediği ancak mühendislik öğrencilerine ilerleyen yıllarda abi istatistik resmen nimetmiş ya dedirtip geçmişi özleten ders.
özlü sözlerde şöyle anlatılır:

"Üç çeşit yalan vardır: Yalan, kuyruklu yalan ve istatistik."- Benjamin Disraeli

"istatistik bikiniye benzer. Ortaya çıkardığı şeyler müstehcen, gizledikleri ise hayatidir." - Aaron Levenstein

"istatistik mini eteğe benzer; çok şey gösterir ama asıl görünmesi gerekeni asla göstermez." - Sir Alex Ferguson

"Ortalamalardan nefret ederim. Bireysel örnekleri severim. Adam bir gün altı öğün yemek yiyip, ertesi gün hiç yememiş olabilir. Sonuçta günde ortalama üç öğün yemiş olur ama hiç de sağlıklı beslenmiş olmaz." - Louis Brandeis
Finalinde iki kağıt vererek eşek tepmesi dağılımı olarakta bilinen 60 puanlık poisson dağılımı sorusu yüzünden 03 alarak eşek tepmişe döndüğüm ama zamanla kendisini çok sevdiğim derstir.
Anasını kestiğimin sınavında 3 soru soruldu.2si tanım 1 tanesi sadece istatistiğe giriyor.Yarım yamalak bişeyler yaptık işte.Beklentim ise 20.
Sosyal bilimlere son yıllarda hızla nüfuz etmeye başlayan sayısal disiplin. Toplum bilimleri alanında çalışıyor ve ileri derecede istatistik bilmiyorsanız akademik camiada kabul görmüyorsunuz.
Sayılara yalan söyletme sanatıdır.
dgs ile gecis yapip hazırlık sınıfında bıraktıgım bolumdur. acaba bolume hic giris yapamadigim icin baska bir universiteye yatas gecis yapabiliyor muyum? bu konuda bilgisi olan varsa beni yesillendirebilir efenim..
Sözel bölümlere zorla dayatılan işe yaramaz, gereksiz ötesi ders.
sayısal çözümlemelerin sözel yorumlarla ifade edildiği indirgemeci bir yaklaşıma sahip olan, yarı bilimsel yarı sezgisel bir yöntemdir, bilimdir diyemeyiz, bilim daha objektiftir. "tahminlerde fizik kadar metafizik unsurlarda vardır", bilinmezler de...

velhasıl ı kelam; bu indirgemelerin her koşulda, kesin kes gerçekleşeceğinin, yahut doğru, a priori önermenin, a posteriori sonuçla eş doğrulukta olacağının yüzde %100 bilimsel bir garantisi yoktur da, olamaz da.