bugün

düşman değildir ama önem vermez.
Allahım hala senin kitabında bilim olduğunu sananlar var. islamın Altın Çağındaki filozofların ve bilim adamlarınının, Endülüs ve Semerkattaki bilim adamlarının o bilimleri Kuranda çıkarttığını sananlar var ya. (#29173252)

Bide adamlar Yaşar Nurinin mealini doğru sanıyorlar.

http://ducanecundioglusim...virisinin-elestirisi.html
Ali kuşçu, kaşgarlı mahmut, ibn-i sina, el biruni, farabi... Ben sadece birkaç tanesini buraya yazdım. Daha fazlası için Vikipedi'den Müslüman bilim insanları listesine bakabilirsiniz.
dindarlar basit canlılardır, dinlerin hakim olduğu zamanlardan bugüne kadar bunların beynine yerleşen bir düşünce vardır. bilim bizi haklı çıkartmak için vardır bize hizmet etmek için vardır kafası.

bilime müslümanların karşı olması da bilimsel sonuçların dinleriyle çelişmesi üzerinedir. hepsine karşı değildirler zaten mesela newtonun hareket yasası neden dini çevrede tartışılmadı da darwinin evrim teorisi tartışıldı( ki halen daha tartışılıyor) bunun sebebi darwinizm kesin suretle o zamanların din algınının insan ve türler hakkında söylediğini yıkmasıdır. dinlere vurulan bu darbe onları bu fikre karşı olmaya itmiştir( yani bilim düşmanlığı yapmaya itmiştir) bugün bile bunun etkileri küçümsenmeyecek kadar çoktur.

yani bir dindarın bilim algısı kendi düşüncesini haklı çıkartana kadardır kendiyle çelişen bir şey olursa inancını bilime katacak ve olayları saptıracaktır. ( nitekim bunlar açık açık olan şeylerdir)

o yüzden dinle bilim olmaz hatta dindar bilim insanı bile tarafsız olmayacağı için olmaz.( ki bunun etkilerinin darwin bile bahseder doğada gördükleri karşında inancının nasıl yavaş yavaş yıkıldığını anlatır)
islam dini hakkında hiçbir bilgisi olmayan yazar(cık) söylemi.
Bu hesaba göre senin bilim tarihçende 1000 yıl yok.

(Bkz: cem yılmaz)
Sevgili arkadaşımızın dediği gibi islam rahipleri, hakikatin ışığını kesiyor islam değil. islami istismar edenler aklın önüne geçerler islam değil.
yanlıştır. islam bilginin peşinden gidilmesini emreder, bilgiye değer verir ve doğal olarak bilime tabiki. ama şuan yaşayan müslüman tipler bilimden uzaklaşarak, körüne körüne bir şeye inanmayı tercih ettikleri için gelişememeye mahkumdurlar.
bilim adamlarını kabul edilen dinlerine göre tasnif edip o dinleri de kendilerine bağlı bilim adamları üzerinden bilime entegre edenleri görmek beni hiç mi hiç şaşırtmadı.

bilim tarihini tartışacaksak insanlık tarihi paralelinde tartışmak gerekecektir. sümerlerin buluşları hindistan alt kıtasını; mısır ise antik yunan çevresini etkilemiş ve müslüman coğrafya içinde yaşayan ulema da yayılım sonrasında bunları keşfederek tasnif etmiş ve batı da eskinin bilgisini ikinci olarak müslümanlardan öğrenmiştir.

senin müslüman saydığın bilim adamları, kendi dönemlerinde zenadıka olarak itham ediliyordu. gazali ibni sina ya demediğini bırakmıyordu, razi ve farabi nin nübüvvet hakkındaki görüşlerini yazsak dersiniz ki abbasiler ne kadar da hoşgörülüymüş!

ihvan ı safa, neoplatonizm, işrakilik gibi felsefi akımlar; cündişapur, harran gibi okullar dünya mirasını yansıtıyordu. islam coğrafyasında kalan ve sentezlenen bu okul ve akımlar çeşitli din ve kavimlerden mütefekkirler sayesinde yeniden yorumlanıp keşfedilerek çeşitli epistomoloji ve metotlar üzerinden sınıflandırıldı. sonra da sicilya ve ispanya üzerinden batı ya taşındı.

resmi tarih diye ağlayıp sonra da okulda anlatılan basit ezberleri burada karalayanlar elbette sıfırı biz bulduk, logaritma bizim işimiz diyecek. hindistan ve çin diye iki ayrı dünya olduğunu da hatırladığınızda yine gelin.

islam bilime düşman değil, en büyük destekçilerdendir. ona düşmanlık eden islam adı altında bilimi susturan el koyma, susturma rejimleridir. bugün de bilim son dört asırdır olduğu gibi sermaye ve özgürlüğün olduğu yerde üretiliyor. bu denklemi kurabilirseniz hangi zaman diliminde, ne gibi kültürlerin onu ürettiğini göreceksiniz.
islam olarak baz alınan kaynağa göre değişir. kaynak hadislerse , fıkıhsa, hocaysa, alimse, cüppeliyse, şeriatsa, mezhepse, kaynağı okumadan büyüklerinizden öğrendikleriniz ise evet islam gericiliktir. tabi ki bilim düşmanıdır. sadece bilim mi? insanlığa düşmandır. kadına düşmandır.

kaynak kuran ise ben bir düşman görmedim şeytandan başka o kitapta. oku diyen ayeti okudum. " allahım sen ölüleri nasıl diriltirsin bana göster" diyen ibrahimin kanıt aramasını, sorgulamasını gördüm.

not: inançlı biri olduğum sorgulanır. inançlı olmasam dahi kuranı yazan çok demokratmış. hümanistmiş.

bir not daha sorgulamayı öcülük sananlar için: lan senin imanın ibrahimden daha mı kuvvetli ki o sorgularken sen , takdirinden sual olunmaz diyorsun.
Gene konu müslümanların aşağılık kompleksine geldi.
Daha mezhebin ne olduğunu bilmeyen cahiller mezheplere laf çakıyor.

Bu cahillere Endülüse bakmalarını rica ediyorum. Endülüs islam tarihinin en tutucu mezhebi olan ezarika mezhebine sahipken nasıl islam tarihinin en gelişmiş bilimine sahip oluyor...

Arkadaşlar din ve bilim ayrı şeylerdir.

Siz Kuranda bilimi ve sorgulamayı gördüğünüzü söyleseniz bile kendinizi kandırırsınız. bkz (#29173252)

meşşai filozoflarının çabalarına din kisvesiyle yaklaşamazsınız.

Oku dediğiniz ayetin tefsirine kaçınız baktı? Yada akledin diye geçen ayetlere...
Arkadaşlar Kuranı bilerek bozuyorsunuz.

Bilim ve felsefe hakkında hiçbişey bilmeden sallıyorsunuz. Kaçınız Meşşailik ve işrakiliki biliyor? Yada ibn-i sinanın felesefe çalışmalarını?

Siz Gazalinin ibn-i sinaya reddiyesine bakıp gazaliyi siliyorsunuz. Ama halbuki küçümsediğiniz gazaliyi bir anlasanız onunda altın çağın en büyük filozoflarından biri olduğunu anlarsınız.

Tasavvufa şirk diyorsunuz. Cehalet gözünüzü kör etmiş. En büyük metafizik felsefenize küfür yakıştırması yapıyorsunuz. Bide arayıştan sözediyorsunuz.

Daha çok konuşurdum da neyse...
islam, bilim karşıtı idealist hayat görüşünün pratikteki tek temsilcisidir. islam ne tarihte ne bugün bilimle barışmadı. islam ülkelerinde ortaçağda yaşamış ibna sina gibi örnekler de asla devlet yönetimine yanaştırılmamış. dışlanmışlardır. islam devletleri hep üfürükçülerin, büyücülerin kontrolünde olmuştur.