bugün

gelmiş geçmiş en iyi rus besteci olmasının yanında, 20.yüz yıla da damgasını vurmuş müziyenlerden. Yapmış olduğu kompozisyonlarda sıkca jazz ve barok esintileri görülür. Komplike ritimleri ile kendini 100 metre öteden tanıtır. Müziğini analiz ettikçe ona daha da taparsınız. kuşkusuz 20. yüzyılın en iyi bestecisi.

(bkz: the rite of spring)
bir gün ölmeden önce bir eserindeki akoru neden ve nasıl kullandığını sormuşlar strav'a. şöyle cevap vermiş ''bilmiyorum 60 sene önce besteledim''.
1882 - 1971 yılları arasında yaşayan ünlü rus bestecisidir.
google'un yaptigi logo ile dogum gununu kutladigi besteci.
koçari adlı karadeniz türküsünün bestecisi.

(bkz: russian dance)
linkten firebird'ı yönetişi izlenebilir:
http://www.youtube.com/watch?v=5tGA6bpscj8

gençken sakin ve utangaçmış da, başarınca ve yaşlanınca huysuz, lafını esirgemeyen bir tip olmuş gibi bir hali vardır. ilginç bir sözü var mı diye araştırdım. ölmeden 10 sene önce "my music is best understood by children and animals." demiş mesela.
modern dönemin bence dmitri shostakovich ile beraber en önemli bestecisi.
tarzını sevemesem de başarılı bulduğum bestecidir. an itibariyle Berlin Filarmoni Orkestrası'nın yılbaşı konserinde bir eseri seslendirilmiştir.
Vivaldi için ''aynı konçertoyu yüzlerce kez tekrar etmiş; yeni bir şey ortaya koymamış.'' diyen kompozitör. Dönüp Bir Dört mevsim'e bakmamıştır; dönüp operalara, Farnace'ye bakmamıştır. Kısaca utanmamıştır.

(bkz: taş olursun taş)
(bkz: yediğin canına ısınmaz)
en ünlü bestesi bahar ayini yani the rite of spring'tir.

görsel
Bahar ayininden nefret ederim evet herkes beğenir. Çünkü kulaklara eziyet sabrınızı test eden bir eser. Dayanayım ne olacak dedikçe atonallik bastırıyor allahım! Ateş kuşu vahşidir, petruşka fena değil kuklanın canlanışı anlatır. Bu besteciye alışmanız kolay değil diyeyim size zaten sevseniz bile benim gibi her şeyini sevmeniz imkansız. Çok başka her eseri. En sevdiğim eseri yok zira uzun yaşamış, 2 dünya savaşı geçirmiş, abd ye kaçmış yani keşfedecek daha çok şeyi var. Başlamak isteyenler şimdi bir şey dinliyorum, Capriccio for piano and orchestra(1929) diye. Fena değil ah evet o yıl ekonomik sıkıntı vardı dünyada zaten eser de sert, kaoslu havada başlıyor. Bestecinin d major violin concerto su hep katlanabildiğim şeylerinden güzeldir ben Itzhak perlman yorumunu dinlerim seiji ozawa ile boston symphony kaydı. Neymiş? Modern müzik yapan ilginç bir kimseymiş Stravinsky. Fil, baykuş vb. Uçuk fikirleri varmış. Bize araştırmak, dinlemek düşer. *