bugün

kuvantum alanlar teoremine ve yapılan hesaplamalara göre var olması gereken ancak henüz gözlenememiş bir bozondur. 2007 yılının sonlarına doğru cern de yapılacak olan bir deneyle gözlenmeye çalışılacaktır.

(bkz: higgs bozunumu deneyi)

çok sonralarından gelen edittir. deney 2008 in sonlarında başlamış ancak makina soğuk olduğu için 2009 a ertelenmiştir.
ne aradığımızı biliyoruz ama
ne bulacağımızı bilmiyoruz diyor deneye kafa yoran bilimadamları...
bulunması halinde maddenin yapısının anlaşılmasında çok önemli sonuçlara adım atılmakla beraber, evreni tek bir denklemle ifade etmenin mümkün kılınacağı düşünülen cisim.
maddeye kütle kazandırdığına inanılan, standar modelin eksik kalan parçalarından biridir.
Cern deneylerinde bu bozonu dedektörler sayesinde bulmak ümit edilmektedir ama görülme ihtimali düşüktür.
gün itibariyle gerçekeştirilen deneyde gözlemlenmiş parçacıktır. heyecan içerisinde bekliyoruz.
1993 yılında bu parçacığın zaman içerisinde geriye doğru kendi üretimini engelleyini etki yaptığı ve higgs parçacığının üretilemeyeceği teorisini ortaya atılmıştı. amerika'nın milyarlarca dolar harcadığı hadron parçıştırıcısı Superconducting Super Collider'ın da bu nedenle iptal edildiği söylenmişti.
Higgs parçacığının bulunması halinde einstein'ın birleşik alan teorisi doğrulanmış olacak ve zamanda yolculuk teori olmaktan çıkacaktır. 8 milyar doları bir parçacık bulmak için boşuna harcamıyorlar. Denizli'de zaman yolculuğu araştırmaları ve deneyleri yapan türkler bu işi daha önce başarırsa yabancı fizikçilere yazık.
eğer bulunazmasa fiziği 50-60 yıl geriye götürecek bozonmuş. normal bir insana ne katkısı olacağını ise sahiden bilmemekle birlikte mutlaka bir faydası olacaktır. seneler önce web kavramı cern'de ortaya çıkmıştı. şimdiki duruma bakın...
(bkz: tanrı parçacığı)
bulunmasına çok çok az kalmıştır ve bulunduğunda artık hiçbir şey eskisi gbi olmayacaktır.
Kuantum alanındaki parçacıklar arasında kararsız yapıya sahip olan tek bozondur. Higgs tarafından öne sürülmüş ancak 2011 yılı itibariyle henüz varlığı tespit edilememiştir. Evrenin ilk oluşum sürecinde var olduğu düşünülen kararsız yapının neye benzediğinin anlaşılması açısından önemli olan bu bozonun tespiti çalışması, özellikle CERN'de yapılan çalışmaların önemli bir ayağını oluşturur.
Evreninin tutkalı.
bulunamadığı takdirde şimdiye kadarki fizik teoremlerinin temelsiz kalmasına ve çürümesine neden olacaktır. aslında böyle bir ihtimalin üzerinde durulmamaktadır. cern'de yapılan deneylerde bu parçacığın bulunma ihtimali olan kütle aralığı gayet daralmış ancak oluşumuna rastlanmadan yok olarak diğer parçacıkları (kütle ve enerji) oluşturduğu sanılarak varlığının kanıtlanamadığı kanaati hakimdir. ancak konu ile ilgilenen nükleer fizikçilerin ümitleri, 1 yıl içerisinde bu parçacığın varlığını kanıtlayıp daha da ileriye giderek evrenin nasıl oluştuğu konusunda araştırmalar yapacaklarına yönelik.
bulunduğu cern tarafından 04.07.2012 tarihinde resmi olarak açıklanmıştır.

http://press.web.cern.ch/...eleases2012/PR17.12E.html

bu tarih gelecekte yaşama ait birçok şeyin değiştiği tarih olarak anılacak...
(bkz: higgs bozonunu google görsellerde aratmak)
fizikçiler şimdi ne yapacak acaba diye merakla beklenendir. akabinde zaman yolculuğundan falan bahsediliyor çünkü.
ispat sonrası hiç birşeyin aynı olmayacağını düşünmeme sebep olan parçacık.
herşey olabilen temel yapıtaşı.
sanırım kullanım aşaması (o aşamaya gelinebilirse)itibarı ile insanın yıkıcılığını tüm evrene yaymasına sebep olacaktır.
Madde parçacıklarına kütle veren bozondur.
(bkz: şimdi onlar düşünsün)

büyük bir buluştur. bütün bu olaylara ve evrene bakış açısının değişimine genç yaşta tanıklık etmek ise fazlasıyla mutluluk verici; gelecek için ise meraklandırıcı bir durumdur.
bulunmuş diyolla. hiçbi fikrimiz olmadığından bir yorum yapamayacağız efendim. düşünemedik. neyse sonuç olarak büyük bi buluş insanlık adına.
Eger ki sahiden bulunduysa evreni aciklamak icin tanriya gerek kalmaz. Hawking hakli cikar.
zaman yolculuğunu mümkün kılıyor dense de inanmadığım hede. Paralel evrenlerin mümkün olması durumunda onlara yolculuk olabilir belki ama, aynı evrende ileri ya da geri hareket olmaz.
Paralel evrenlerde zaman aynı olmayabilir ve bu evrenlere yapılacak yolculuklar zamanda yolculuk olarak adlandırılabilir. Fakat farzedelim gittiniz ve döndünüz. Bu zamanı değiştiremezsiniz.

Yani kısaca hayal.
hakkında detaylı yorum yapabilmek için insanlığın bir 100 yıl daha yol alması gereken evren yapıştırıcısı.
ana hatlarla irdelemenin yardımcısı, detayı için : (bkz: kıyamet)
bu muhtemel görüşümdür.
(bkz: hadi teistler bunu da açıklayın)
hani "acaba şu partikülün kütlesi var mı" diye bir soru vardır ya, mesela elektronun kütlesi vardır, ancak fotonun yoktur falan gibi; işte söz konusu olan higgs bozonu olunca bu soruyu sormak saçmadır. çünkü standart model denen teoriye göre kütlesi olana kütleyi veren bu higgs quantum parçacığıdır. diğer parçacıklar boşlukta vızır vızır gezinirken bu higgs'in alanına girdiği zaman yavaşlar, böylece "cisim" dediğimiz, "atom" dediğimiz, ve bu atomlardan oluşan "tahta", "el", "araba" artık kütlesi olan aklınıza gelen ne var ne yoksa kelimenin tam anlamıyla "vücut bulur". higgs olmasa bütün diğer atom altı parçacıkları evrende bir araya gelemeden uçuşur bir araya gelemezdi.

ve higgs bozonu big bang'ten hemen sonra, saniyeden çok daha küçük bir zaman anında ortaya çıktığı için ayakları yere basar basmaz diğer partiküllere kütleselleşebilme imkanı tanımıştır. özetle, gayet temel bir evren hadisesidir. peki bu bilgi ne işe yarar? bu soruyu soranın ne demek istediğine bağlı: nihayetinde son yüz yılda atomun keşfinden atomu oluşturan en temel yapı parçacığına kadar geldik, evreni ve her şeyin neden ve nasıl oluştuğunu anlamaya çalışıyoruz, bundan daha yüce bir sebep olabilir mi, tek başına yeterli bir neden zaten. bir de elbette bununla tatmin olmayacak ve "neye faydası var, kaşarlı tost bile yapamıyoruz bu bilgiyle" diye hadisenin pratik faydaları ile ilgilenenler olacaktır. bu kısmı için bir şey söylemek için henüz erken.

ama şu kadarı kesin ki insanlığı daha önce hayal bile edemeyeceği bir yere taşıyacak bir bilgidir. şöyle bir örnek vermek gerekirse, 1920'lerin ve 30'ların quantum bilgisi ile transistörler bugünkü elektronik bilgisayarlar mümkün kılındı. ama o zamanlar kimse bunu tahmin bile edemezdi. şimdi tüm maddelere kütlesini kazandıran yapı taşı bulunmuş. bunun anlamını ve nelere yol açabileceğini varın siz düşünün. ben hayal dahi edemiyorum...

edit: higgs bozonunun zamanda yolculukla herhangi bir ilgisi yoktur. iki sebepten:
(1) higgs bozonunun aktif olduğu atom altı boyutta bizim kullandığımız anlamda zaman hiç bir şey ifade etmez.
(2) bizim anladığımız, gördüğümüz boyutta gerçekleşebilecek bir "zamanda yolculuk" termodinamiğin ikinci kanunu (entropi'nin artma ve/veya aynı kalma prensibi) nedeniyle bu evrende mümkün değildir.