bugün

tasavvufi polyanna felsefesi.
bardagin dolu tarafini arama durumu
(bkz: her iste vardir bir hayir)
başa kötü bişi geldiğinde sarfedilen cümle. oysaki insan içinden aynı şeyi söylemez. içi içini yerken dışarıya karşı bakın nasıl da olumluyum imajını verme çalışmasıdır.
Takdiri ilahi boyutunda değerlendirilirse doğru olan önerme.
her işte olmasa da bizim hakkımızda kötü sandıklarımızın bazılarının aslında iyi olabileceğini hatırlatan söz.. ama genel olarak herşeyin hayra yorulması, pozitif olunması insan psikolojisi açısından yararlıdır..
Mümin kişinin durumu ne kadar şaşırtıcıdır! Zira her işi onun için bir hayırdır. Bu durum, sadece mümine hastır, başkasına değil: Ona memnun olacağı bir şey gelse şükreder, bu ise hayırdır; bir zarar gelse sabreder, bu da hayırdır. *
kendimizi yada bi başka birini avutmak için söylediğimiz genelde yalan olan ve kendimizin de söylerken inanmadığımız cümle.
(bkz: hayir gerceklesendedir)
hayatı feci şekilde zenginleştiren, başımıza gelmiş aslında negatif gibi görünen bir takım olayların içerisindeki farklı tonları görmemizi kolaylaştıran felsefi önerme.
ama bu önerme herşeye eyvellah diyen pasif ve sinik bir tutuma yol açmamalı.
"burda* ne yazıyosa o" deyip geleceğin daha iyi olacağını ummak.
çoğu zaman görülmeyip, isyan noktasına gelindiğinde kendini kendine getirme politikasıdır.
'kötü bir şeyi hakedecek herhangi bir şey yapmadım. basıma gelende iyi bir taraf görmüyorum, belki ilerde de göremiyeceğim ama kesin basıma gelebilecek en iyi seydi bu' diye avunur insan.
doğrudur, acı gerçekleri dayanılır hale getiren cümledir.
kulliyen yalan bir teselli cümlesidir. her işte bir hayır olamaz kardeşim. adamın biri gelip beni bıçaklayacak ondan sonra diğerleri her işte bir hayır var diyecek. hayır bunun neresinde biri bana anlatsın. kazığa oturtulmaktan iyidir diyecekseler o ayrı tabi..
Gereksiz yere kullanılmasını es geçip ilahi anlamıyla incelediğimizde,yaşanılan ve "kötü" olduğuna karar verilen olayın aradan zaman geçtikten sonra "iyi ki olmamış" ya da "iyi ki olmuş" cümleleriyle anılmasının genel bir özeti.

Pollyanna felsefesinden farkı şudur:

-Her şey süzme "iyi" değildir fakat sonuçları,istenilip elde edilememiş bir olay göz önüne alındığında,elde etmiş olan kişinin haliyle kıyaslandığında ortaya çıkar. Bu bir çeşit hayırdır.
-Çok önemli bir iş görüşmesini kaçırdığınız günün akşamında haberleri izlerken izlenecek yoldaki zincirleme kaza yahut bombalama eylemini öğrenirsiniz,bu durumda o görüşmeyi kaçırmanız bir hayırdır.
-Biri sizi öldürmeye yahut dövmeye kalkar,dayak yemiş olduğunuz yahut yaralı olduğunuz için çok ilginç imkanlarla karşılaşabilirsiniz.*Ve normal hayatınızda karşılaşmayacağınız bu imkanları edinmeniz,bu "kötü" olay sonucunda bile olsa bir hayırdır.
-Biriyle evlenmeye karar verirsiniz,fakat imkanlar(!) bir türlü buna müsade etmez. Uygun şartları beklemek zorundayken karşınızdaki kişinin hayatınız boyunca asla tolore edemeyeceğiniz yahut size zararlı olan hal ve davranışlarını bir bir öğrenir,keşfedersiniz. Bu durumda ilk anda pat diye evlenememiş(!) olmanız bir tür hayırdır.
(bkz: kandırma kendini)
ingliizce de , Every cloud has a silver lining olarak soylenen atasozudur.
(bkz: her şer de bir hayır vardır)
ülkemizde belirli bir yaşı aşan bütün bayanların (40) kötü olaylar karşısında kendilerini telkin ettikleri ruh hali durumudur. bir nevi polyanna durumu.
pollyanna nın müslüman olduktan sonraki ilk sözü.
belli bir yerden sonra "nereye kadar" diye düşünmemize sebep olan, yinede körükörüne söylediğimiz söz.
(bkz: dogmatizm)
bir de,'her şerde bile bir hayır vardır' derler.kendi kendini motive etme yoludur.gerçek payı var mıdır? tartışılır..
her işte bir hayır vardır mantığı her insan dünyanın en şanslı insanıdır gibi abuk bi sonuç doğurur.
teselliden başka bişey değildir.
HER OLAY DA iYi TARAFINDAN BAKMAYA CALISANLARIN ÇOKCA KULLANDIKLARI CÜMLEDiR.
AMENNA VE SADDAKNA DiYEREK CEVAP VERiLEN DURUM.