bugün

graduate record examination
http://www.gre.org

yakın zamanda girmeyi planladıgım sınav,amerika da phd basvurularında olmazsa olmazlardan biri. Amerikanın les sınavı diye cok temiz ve net biicimde ifade edilebilir. toefldan 250 lerin, 260ların ustune cıkmıs bunyelere bile bu sınavın verbal bolumu sanki uzaylı ingilizcesi gibi gelir. nitekim orada sorulan kelimeleri amerikalıların kendileri bile bilmemektedir (yahoo da sorabilirsiniz).ama gel gorun ki quantitative bolumundeki matematiksel sorular cok kolaydır,ancak ince detaylarla sizi ters kose etmeye calısır. girenlere Allah kolaylık ve sabır versin.
amerikada yuksek lisans egitimi icin kayda deger tum okullarin istedigi sinav. gecerlilik suresi 2 senedir.
genel test; verbal, quantitaive ve analytical olmak uzere uc bolumden olusur. istatistiklere gore turklerin en yuksek puan aldiklari kisim quantitave'dir. dil kismi oldukca zorlayicidir. analitik kismi da yuksek kavrama becerisi ve dile iyi duzeyde hakimiyet gerektirir.
yorucu bir sinavdir bilgisayar basinda yaklasik 4 saat oturmanizi gerektirir.
sinavin kotu gecmesi durumunda; paraniz, zamaniniz vede dermaniniz kaldiysa 1 ay sonra tekrar alabilirsiniz.
genel testin yaninda opsiyonel olarak alabileceginiz * bir de subject test vardir. bu alt test, psikoloji, fizik, biyoloji vb. spesifik alanlardaki bilgi donaniminizi olcme maksatlidir.
zordur zor..
gecerlilik suresi 2 yıl olan sınavdır kendileri.lakin cogu universite bunu 5 yila kadar kabul eder.
Turklerin verbal kısmından güzel puan alabilmeleri için Allah ne verdiyse oturup kasmaları gereken; Toefl CBT'den 287/300 almasi nedeniyle ilk gördügüm yerde elini öpmek istediğim ingilizce dehası olan bir arkadaşımın, 2 aylık çalışma sonrasında dün girip Verbal kısmından 390/800 almasi sonrasında, ciddiyetini ve hayvani zorlugunu kendi çapımda anlamış oldugum lanet sınav.
bir de toefldan 300/300 alip gre verbaldan 390 alan insanlar biliyorum ben.
gre verbal bölümünde ingilizce değil latince bilmek gereklidir, kelimelerin kökü genelde latin dillerinden gelir ayrıca sorulan kelimeler daha önce hiç karşılaşmadığınız ve de karşılaşamayacağınız türdendir...
sayısal kısım ise her türk gencinin rahatlıkla 800 üzerinden en az 750 alabileceği bir bölümdür...
ben girdim ordan biliyorum...
verbal bölümü söylenenlerin aksine gereksiz bir çok kelimenin yanında günlük hayatta kullanabileceğiniz bir çok kelime de içermektedir. verbala çalışma olayı ise söylenenlerle hiçbir aksilik göstermemektedir. lakin GRE BIBLE isimli bir program sayesinde 50-60 günlük bir zamanda günde 1-2 saat çalışarak 2000-2500 kelime ezberlemeniz mümkündür. tabi 2000-2500 kelimeninde hiçbir garantisi yoktur, sınavda çıkan kelimelerin herbirini bilme aynı zamanda hiçbirini de bilmeme ihtimali hala vardır. ama en azından program sayesinde verbal bölümünden en az 100 puanlık bir artış sağlamak mümkündür, kendimden biliyorum.

bu arada programı bulamayanlar benden yardım alabilirler.

edit: hiç yardım almayı felan denemeyin çünkü programın bir işe yaramadığı gerçek sınavla bizzat tasdik edilmiştir. verbal 340 diyorum başka bir şey demiyorum. boşverin kelime ezberlemeyi felan siz sevgilinizle bir rock bara türkü bara gidin, ne biliyim kurun (bkz: company of heroes) u paşa paşa keyfini çıkarın oyunun olmadı kapın kayak takımlarını dosdoğru uludağ'a kafayı dağıtın yani.
ücreti 170 dolardır.
çıkışında kendimizi avutmak için 'ya şerefsizlik ya' dediğimiz sınav. (bkz: kapitalizmin oyunu)
(bkz: gmat)
(bkz: ales)
Kum boyutundaki köşeli tanelerden ve ince çakıldan oluşan tortul kayaçlara verilen isimdir.
henuz girmedigim ama 7-8 ay icerisinde girmek zorunda oldugum ve feci sekilde tirstigim sinav. girenler number2.com da kelime oyunlariyla pratik yapmanin cok ise yaradigini soyluyorlar. bir kac ay sonra 1300 falan alirsam ve tabi ki bu bir ruya simdilik, sevincten duz duvara tirmanmam, catilarda bacalarda dolasmam muhtemel.
(bkz: graduate record examinations)
amerika'ya yüksek lisans'a falan gitmek isterseniz götünüze sokuyorlar. benim sokmadılar. arkadaştan duydum.
türkiye'deki karşılığı olan ales'e göre daha zor olan bir sınavdır.
cunup girilmemesi gereken sinavdir. verbal reasoning kisminda kendinizi ooo piti piti yaparken buluyorsunuz cunku.
amerika'nın ales'i, yüksek lisans başvurularının olmazsa olmazı sınav.

6 gün önce sürpriz bir kararla satın aldığım ve bugün the university of texas at austin test center'da girdiğim;

verbal: 142
quantitive: 158

puanlarını yaptığım sınav. başlarda beğenmemiştim, quantitive'den düşük yaptım ya diye sitem etmiştim ama başvuracağım üniversitelere yetiyormuş.

bunun dışında kapitalist amerikanın kapitalist para tuzağı. 185 dolar sınavın kendisi. her bir üniversiteye skorların yollanması 20 küsür dolar. sınavı ertelecek olsan 50 dolar. siteye girsen para nerdeyse. adamlar çarkı iyi kurmuş.
amerikada iyi bi okulda master a kabul edilebilmek icin gpa den sonraki en onemli iki unsurdan biridir (digeride toefl tabiiki). yaklasik 1900 puanin ideal oldugu iddia ediliyor. gre 3 bolumden olusur: kabaca verbal, analytical ve quantitative.
quantitative den turkiyede ilk ve orta ogrenimini gormus her ogrencinin full yapmasi muhtemeldir. analytical genelde mantik sorularidir, bilgiyi degil verilen verilerin ne derece algilanip irdelendigini olcer, kolay sayilmaz. verbal ise muhtemelen ana dili ingilizce olan biri icin bile zor olarak degerlendirilir. her bolumun toplam puani 800 dur ve herhangi bir bolumden hic dogru cevap vermemis olsaniz bile 200 puan garantidir. yanlislar dogruyu goturmez.
Verbal kısmı gerçekten bacı siken sınav. Sadece bu sınavın verbal kısmıyla uğraşmamak için gidip IELTS aldım diyebilirim. Amerika' yı bilmem ama avrupa' daki üniversitelerin bu konuda bir bug' ı var: Avrupa' daki bir çok okul IELTS yada TOEFL' dan C1 seviyesinde bir skor yaptığınız zaman, GRE yada GMAT ' ın sadece quantitive kısmını kıstas olarak kabul ediyorlar. Tanıdığım bir kaç nefer bu şekilde avrupa' da yüksek lisans/doktora bileti aldı.

Bir kaç ay içerisinde bende bir gre çıkartması yapacağım , quantitive bölümünden de iyi bir skor alırsam demeyin keyfime.

Bu arada GRE ve GMAT arasında araştırıp oğrenebildiğim kadarı ile pek bir fark bulunmamakta. Sadece GRE' ın quantitive kısmı kolay verbal kısmı zorken, GMAT' ın quantitive kısmı kol gibi buna keza verbal kısmı kolaydır. Birde başvurulmak istenen programlara göre farklılık gösteriyor. Mesela Ekonomi alanında bir study tercih edilecekse GRE üniversiteler tarafından tercih edilirken, işletme alanında bir study' de GMAT tercih edilmektedir.

Daha önce girip yardım eli atabilecek yazarlardan yeşillendirme beklemekteyim, çok mutlu olurum.
Dün girmiş olduğum sınavdır. Hakkında pek bilgi bulmak mümkün olmadığı için hakkında biraz bilgi vereyim.

Analytical writing bölümü ielts writing e benziyor. Pek zor bir bölüme benzemiyor ama yine de sonucu belli değil, ben pek şeyapmayayım. 2 bölümden oluşuyor.

Verbal kısmı en zor kısım. Daha önce anadili ingilizce olanların bile görmedikleri kelimeler çıkabiliyor. 2 bölümden oluşuyor.

Quentitative kısmı ennn kolay kısım. Sorular ilkokul seviyesi matematiginden oluşuyor.ama yine de çok küçümsemeyin. Ben sorular kolay diye bazı sorularda çok takıldım, alesi bile 30dk erken bitiren ben 2 soruyu yetiştiremedim. Sınava girmeden terimlerin ingilizcelerine çalışmanızı tavsiye ediyorum. Bu da 2 bölümden oluşur.

Verbal veya quentitative bölümünden fazladan deneysel 1 bölüm daha geliyor. Fakat siz hangisinin deneysel olduğunu bilmiyorsunuz, öyle cozuyorsunuz.

Ben sınava girmeye 1 hafta önce karar vermiştim. Hiç çalışmadan buralardaki yazıları okuyup girdim. Quentitative ve verbal kısmının sonucunu hemem görebiliyorsunuz. Benim q:160, v:139, writing 2 hafta sonra belli olacak.

Sınava ets sitesinden online kayıt olabiliyorsunuz fakat ben epey uğraşmama rağmen yeni hesap oluşturmadım. Bu durumda mecburen benim gibi irlanda'daki prometric merkezini arayacaksınız. Irlandalı bir abla ile 25 dakikalık mücadele sonunda sınava kaydımı yaptırabildim.

Sınava ankaradaki turk amerikan derneğinde girdim, sağolsun orada çalışanlar da çok guleryuzlu ve işini iyi yapan insanlardı. Girerken ehliyet veya pasaport ile gitmeniz gerekiyor. Kimlikte imza olmadığı için geçerli olmuyor. Sınava başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok. Zaten içeri hiçbir şey sokamuyorsunuz. Oradaki dolaplara bırakıyorsunuz tüm eşyaları.

Sınavda ilk 4 bölümden sonra yaklaşık 2 saat sürüyor, 10 dakikalık bir aranız var. Kullanıp kullanmamak sizin tercihiniz. Bu 10 dakika zamanınızdan gitmiyor, fakat bu 10 dakikada kesinlikle elektronik eşyaları kullanamıyorsunuz. Kafeteryanın açık bölümünde sigara vs içebilir yemek yiyebilirsiniz.

Aklıma yeni şeyler gelirse yazarım. Sorusu olan arkadaşlar mesaj atabilir. Kolaylıklar dilerim.
genelde amerika okullarının istediği bir hadise. gerçi avrupa'da da isteyen yerler var. mesela almanya'da asıl istediğim program bunu istiyordu, sırf bu yüzden aynı üniversitenin gre istemeyen başka programına başvurdum, sonra kabul aldım ama gitmedim filan. şimdi bambaşka bir yerdeyim.

edit: ben de sözlükten uyarı yedim bilgi içerikli entry gir diye. böyle uyarılarla milleti sınırlandıracağınıza sözlükteki trolleri filan uçurun sözlük nezih yer olsun dicem de buranın kurucusu inci sözlük'ün de kurucusu aynı zamanda, ben de konuşuyorum öyle işte amk.