bugün

'' fanatizm uyuşuk kişilerin uyanmasını sağlar '' sözünün sahibi olan, nihilizm ve varoluşçuluğa eserlerinde rastlanan alman filozof.
Bildiğim kadarıyla yaşadığı dönem rasyonellik çağı idi. Çoğu eğitimli kişi duyguları vs tamamen bastırıp mantıkla hareket edilmesi gerektiği görüşünde idi. O ise bu duruma karşı çıkıp duygulara da yer verilmesinin çok da insana uygun olduğunu düşünüyor idi. Apollon'un yanına dionisos'u da ekleyin diyordu. Şimdiki dönem ise tam tersine döndü gibi. Kişiler olması gerektiğinden çok duygusal gibi geliyor bana. Tabi bu beni çok da ilgilendirmiyor. Sadece söylemek istedim.

Not: bu konuda bilgilerim pek bir sınırlı yanlış bilgiler içeriyor olabilir.
“ uçuruma bakarsan uçurum da sana bakar “ sözünün sahibidir.
Sen ölürsün ama fikirlerin ölmez
Birçok kişinin nefretini kazansan bile birçok kişinin de sevgisini kazandın
Cehennemde mi yaşıyorsun?
Umurunda değil
Yobazların cennetinde yaşamaktansa aydınların cehennemini yaşamayı tercih ederim
Kazanılması en zor savaş cehaletle olan savaştır
Ve sen Nietzsche
Aydınların kahramanlarından birisin
Senin izinden giden çok insan var
Bundan emin ol
Toprağın bol olsun.
'' yaşamak acı çekmektir, varoluşu sürdürmek için acıda bir anlam bulmak gerekir '' sözlerinin sahibi olan alman filozof.
Thomas mann'la birlikte almanca dilini en zengin ve güzel kullanan yazardır, dersem abartmış olmam. Nietzsche'nin almancasını anlamak için sözlük yetmez, dile mutlak surette hakim olmak gerekir.
Katı nihilizm ve varoluşçuluğu harmanlayıp evrilerek olgunlaşan ve güçlenen insan karakterini yaratmış filozof.
Ya bu adamın söylediği, yazdığı her şey bir kenara, hiçbir şey söylememiş olsaydı bile, sadece sokakta kırbaçlanan bir ata sarılıp hıçkıra hıçkıra ağlamasını düşündüğümde beynim uyuşuyor. Bu imgeyi zihnimden asla silemiyorum. Felaketin vücut bulmuş hali sanki.
Raskolnikov’ dan etkilenmiş belli ki.