bugün

köprünün altından çok sular aktı gibi bir anlam taşır.
(bkz: sen giderken biz dönuyorduk)
bûhran kokan bir deyiştir.
"tıkır tıkır su içiliyor" diye devam ettirilebilecek deyimdir.* *
ali poyrazoğlu'nun eski bir oyunu.
çammı cammı yıllardır bilemediğim öbek. Ne yazıktır ki türkçe karakter sorunsalından dolayı hala anlayabilmiş değilim.
(bkz: o degil de bi ilhan irem vardi noldu ona)
bardak,eskiden, çam ağaçları kesildikten sonra gövde kısmından sadece oymacılık sanatı ile ekleme ya da birleştirme yapılmadan çıkartılan ve evlerde sürahi niyetine kullanılan eşyadır. bu söz de oradan gelmektedir.
bu lafı yalçın küçük'ten bizzat açıklaması ile ve evindeki bir adet bardağı görerek duymuştum zamanında.
"eskiden çürüyüp ölmüş ağaçları kesip bardak yaparlarmış..." deyip yanında yerde duran bardağı kaldırıp göstermişti. hayatımda bir daha görür müyüm bir bardak daha acaba? acaip adam vesselam.
hiçbir şey bıraktığın gibi değil anlamındaki cümle.
Radikal bir muhafazakar bakıştan, giderek liboş mühafazakarlığa ilerleyen, sağ sol hiç fark fark etmez, insanların pragmatist hayat felsefelerini anlatan güzel ata sözü. Bunun siyaset alanına girmiş olan bir örneği de vardır: değişerek geliştim.
Spencer haksız çıktı onu anlamış bulunuyorum.
önüne geçilemez değişim.
aynı zamanda Bil Naughtonın yazdığı, Ali Poyrazoğlnun Türkiyeye uyarladığı iki bölümlük müzikal-komedi türünde bir tiyatro oyunu.
Şimdi; ömründe çam ağacından yapılmış bir bardakla su içme zevkini tatmamış birine ben nasıl anlatayım bu atasözünü. Bilen bilir, mis gibi çam kokar o bardaktan su içerken. Bunu çok merak edenler benim gibi bir sürahinin içine küçük bir çıra parçası koyup sonra o suyu bakır bir kupaya doldurup gözlerini kapayıp kendini çamlı dağlarda hayal ederek içebilirler.
işte bir zamanlar büyüyüp eskiyen çam ağaçları kesilir ve bunlardan çeşitli büyüklükte kaplar yapılırdı. Köyünün ormanına yıllar sonra gelip o ağaçları yerinde göremeyenlere de; "Eski çamlar bardak oldu" denirdi. Yanisi bazı değişimleri ifade etmek için bu deyim işe yaramaktadır her zaman.
bolşevik devriminden sonra kiliselerin yıkılarak çamlarından bardak yapılma olayıdır.

(bkz: eski çanlar bardan oldu)
Şu sıralar medya ve siyasette yaşanan ve yaşanacak durum.