bugün

çingelerin kendi dilinden "hepimiz çingeneyiz" demeleri olduğu kadar;
yersiz, yurtsuz ve mülksüz yaşamalarına rağmen adları hırsıza çıkmış, çingen ya da elekçi diyerek aşağıladığımız esmer vatandaşlarımızın sahiplenilmesi için söylenebilecek ifadedir.
sulukulenin yıkılacağı ve yerine bilmem ne konutlarının yapılacağı şu günlerde söylenesi sözdür.
(bkz: abe epimiz darbukator baryamız)*
cıfır ve naftaların dilinden düşmeyen slogandır.
slogan biter eğlence bitmez.
mastika başlar.
bir grup çingenenin ırklarını vurgulamak için kullandığı ifade.
çingene laz türk ermeni insandır deyip o halka karşı gerçekleşmiş şovenist bir saldırıda söylenecek sılogandır
(bkz: biz insan taşıyoruz)
(bkz: gülmekten ağlamak)*
(bkz: epten aykırı gittin be yav)
(bkz: hepimiz insanız) *
(bkz: ben çingene değilim bea senin baban çingene)
(bkz: abe ben romanım roman)
(bkz: yarmayı başarabilen başlıklar)
"tamam lan diğerlerinden olmam ama bundan olurum" şapkası.*
(bkz: var hepimiz olmak kızılderili).
hacı hüsrev mahallesindeki kapkaç operasyonunda tutuklanan 300 cingeneye sempati duyan kişinin sloganıdır.
(bkz: kizan)
- abe epimiz rumanız ba.
+ buyur teyze?
- aaağzını tupla ülen teyze anandır.
diğerlerinde olduğu gibi dayanışmanın slogansı dışavurumudur.
evet, " epimiz çingene ya da romanız " demek bugün bir şeyler ifade etmektedir. bazılarımız yine kıllanıp " bir bunlar eksikti" diyeceklerdir mutlak. fakat bu ve benzeri konularda beyin fırtınası yapmak gerektiğine inananlardanım.
bir kere, dayanışma anlamında söylenen bu söze, son yapılan ve yapılmakta olan iskan politikaları ve sözüm ona kentsel dönüşüm planları kapsamında baktığımda katılmamak edemiyorum. dağıtılmak istenen, eritilmek istenen ki yıllardır yapılagelen bu azınlık kesimiyle dayanışmayı görev bilmişimdir. helede modern yaşama ayak uydurmada ayak diremeleri ve bu anlamda karşılaştıkları baskıları düşündüğümde dahada bir yakınlık hissi oluşuyor. bu arada toplumun tüm pis işlerinin günahlarınında bunlara yıkılması cabası tabii.
ben asıl bu noktadan değilde bize bunlarla tartıştırılan çok kültürlülük kavramı altında yapılmak istenen şeylere değinmenin daha ilginç olacağı kanısındayım.
yaşanan çok kültürlülük dalgası pompalamasında gözden kaçırılmaması gerekenin ulusal dolayımlamaların sermaye ve pazar ilişkilerinde katkılarının açığa çıkarılmasından yanayım.
yeni milliyetçilik biçimlendirmelerinin bu eksende klasik rotasından çıkarak yeni bir rotaya sokulduğunun farkedilmesi gerekmektedir. bu kontrollü ve ılıman milliyetçiliğin küresel sermaye gruplarının yeni icadı olduğunu sanırım tekrar tekrar belirtmeye gerek yoktur. asıl burda söylenmesi gereken ulus devletlerin kendilerini sermayeye bağlı olarak yeniden yeniden üretebilmelerinin yolunun açılmasıdır yapılan.
"hepimiz dünyalıyız, hepimiz insanız" çıkışı bütün bu yanılsamaların panzehiridir aynı zamanda. bu, bu ülkede romen ve cingenelerin aşağılanmalarına ve oradan oraya sürülmelerine bir tepki göstermemenin kılıfı değil, haklarının teslimini içerir bir şekilde genel çözümün, milliyetçi yeni dışavurumların insanlığa ve dünyamıza nasıl büyük zararlar verdiğinin altının çizilmesidir.
yüzlerce farklı küçük milliyetçiliklerden oluşan ulus devlet şekillenmeleri çok kültürlülük kavramına yedirilerek varolanın devamı sağlanmaktadır. varolan ve bunun yansıması olacak hiçbir yeni şekillenme insanlığın kurtuluşu olamaz. insan heryerde insandır. "hepimiz insanız" diyebilmenin güzelliğini yaşabileceğimiz bir dünya tasavvur etmek kadar güzel bir şey olamaz inancındayım.
epimiz çingeneyiz, epimiz insanız.
kültür bakanlığının yayınladığı bir kitapta çingenelerden ''alınları dar kıvırcık saçlı, orta yaşlı olan kadınlarının kalçaları kocamandır; ve genelde fuhuş ve yankesicilik ile geçimlerini sağlarlar'' diyerek bahsetmesinden sonra daha da bi anlamlı olan ifade.
(bkz: çingeneler zamanı)* *
alayımız süzlükçüyüz
epimiz ıssızız
epimiz çingeneyiz.
(bkz: epimiz cingeneyiz be yaaa)
asan, alil, ikmet, akkı, alit, atçe... epimiz çingeneyiz.