bugün

kalite, yöneylem, iş etüdü, tesis planlama, üretim planlama vb. konularda uzmandırlar. sanıldığının aksine hiç bir mühendislikten türememiştir ya da bazı mühendisliklerin bir araya getirilmesiyle oluşmamıştır. örnekleri verilen konularda bilgi ve deneyim eksikliği gözlenmiş ve 2. dünya savaşı sonrasında ortaya çıkmış bir mühendisliktir. özellikle makine mühendisleri çekemezler ve anlayamazlar bu adamların yaptıklarını. ülkemizde hâlâ ne iş yaptığının anlaşılamaması bu meslek sahiplerinin suçudur.
eğer asıl istediğiniz bölümler yatkın olduğunuz bölümler sözel alanlar ise bu bölüm size en yakın bölüm olacaktır sayısal programlar arasında.
(bkz: lisede sayısal seçip üniversitede ağlamak)

bunun yanında iş imkanı oldukça geniştir öyle dedikleri gibi hiç bir şeyden anlamama durumu söz konusu değildir.(idiot değilseniz)
kıskanılan mühendisliktir çünkü bilgisayar(elektrik,gıda,kimya vs) mühendislerinden daha basit bir ders programı görüp mezun olduktan sonra onların üstünde bir pozisyonda iş bulmanız durumu herkesi gıcık eder.
yurtdışında el üstünde tutulan, ancak ülkemizde kıymeti bilinmeyen meslektir.
kendime, bu bölümü okuyup üstüne bi de mezun olmak için o kadar emek verdiğim (ne kadar emek verdiğim tabi tartışılır) için, sürekli küfretme gereği duyduğum tercihimdir. Yurtdışında bi yerde yapsaydım bu hareketi o zaman kesin şükrediyor olacaktım ama herhalde orada okulu bitiremezdim, zira adamlar eğitiyo be hacı!
biz burda ne öğrendik diye düşününce de elinde kronometre işçinin hareketleri ve bu hareket sürelerini not eden bir eleman geliyo gözümün önüne.
makina stajı yapcam diye, tamirci çırağına dönüştüğüm günleri de unutmamak lazım tabi.
mühendis sıfatının verilmemesi gerektiğine inandığım kişilerdir.

geçenlerde arkadaşlar ile jenga oynuyoruz hani şu tahtaları çekerek kuleyi yıkmamaya çalıştığımız oyun... Endüstri mühendisi arkadaş her daim düşürüyordu işletme mezunu arkadaş ile beraber... sonunda dayanamayıp ''hay senin dinamik ve statik hocana'' diye başladım sözlerime... sonra öğrendim ki adamlar dinamik mukavemet termodinamik statik gibi mühendisi mühendis yapan asıl dersleri almıyorlarmış*...ulan dedim size neden mühendis diyorlar ki o zaman.. işletme bölümünden tam olarak farkınız ne ki? Biz daha sayısal ağırlıklıyız bikbik sesleri yükseldi basit bir integral yazdım onu da çözemedi benim işim değil bunu bilgisayar çözer dedi... Sayısal dediği işlemler havuz-işçi problemi ise aklı selim normal insanlarda da o kadar sayısal bulunuyor zaten...

Her işten anlayan aslında bir işten anlamaz; ve zaten girilen sektördeki endüstri mühendisinin yaptığı işi aynı tecrübedeki bir makine-elektrik elektronik-çevre-tekstil mühendisleri de çok kısa bir zamanda yapabileceğini biliyorum. Yapan insanları tanıyorum çünkü...

Gerçek işletme sahiplerinin gözlerinde de teknik bilgi yetersizliğinden dolayı pek sevilmezler; üretimde oluşan herhangi bir sorunu üretim aşamalarında oluşabilecek sorunları bilmediklerinden çözemezler; sorunu ani çözemediklerinden pek bir işe yaramazlar işletmelerde...

not: Çekemiyor cart curt diye bıdılanan arkadaşlar çıkmadan söyleyeyim ben teknik bir mühendis olduğumdan ve alanımda yanıma yaklaşabilecek bir endüstri mühendisi tanımadığımdan çekememe gibi bir olay söz konusu değildir, olamaz * *...
mako da 2500 tl maaşla işe başlayan birinin mezun olduğu bölüm.
http://www.facebook.com/v.../video.php?v=414859624710

tanım:okumayı sevdiğim bölümdür.

şimdi bu videoyu niye paylaştığıma gelirsek hala bik bik ötenler var. endüstri mühendisi mühendis değildir sadece türkiye'de var bu mühendislik. dünyanın başka ülkelerinde yok diyenler görsün de bilip bitmeden sallamasınlar bir taraflarından. ayrıca bu videodakiler genelde başarı öyküsüdür ama bu videokileri yapamayacağımız anlamına gelmemektedir.
her bölümden birer dersi olan inşaat mühendisliği-teknik resim iktisat-ekonomi vb. her şeyden anlayan ama pek de bir şeyden anlayamayan mühendislik dalı.
(bkz: ne iş olsa yaparım abi)
(bkz: arada kalanlar)
"hastaya doktor, savunmaya avukat, uzaya astronot.. geri kalan hersey için endüstri mühendisi" derler, doğru yiğidi öldür hakkını yeme şimdi.her mühendisliğin dersini alırız, burnumuzu sokmadığımız, elimizi atmadığımız konu yoktur. lise 2 de farkına vardım lise sonda kudurdum okuyacam bunu okuyacam diye. iyi ki de tutturmuşum, yavaş yavaş farkına varıyorum tabi ki endüstri mühendisinin ne yaptığının. basta ceo olacam ben diye gireriz bi çoğumuz bu bölüme. birinci sınıfta farkına varırsın bu hızlıca sarf edilmiş yanlış cümlenin. hayallerde şak diye ceo dan baslamak vardır, çocukluk işte. tamamen yanlış da değil, çok çalışırsan olursun bu meslekte ilerisi çok açık. diğer mühendislerden sinir olanlar cıkar, fakültenin patronu derler. havasından cakasından istemedik sırf yahu. benim deyimimle bir endüstri mühendisi o şirketi ya vezir eder ya rezil! ya batırır ya da daha sağlam temellere dayandırır. ama bi endüstri mühendisi ingilizceyi su gibi konuşmalıdır, aksi takdirde bilginin şahı onda olup dili bilmiyorsa ona endüstri mühendisi diyemeyiz. en kıl olduğum güruh; endüstri mühendisliğini öylesine yazdım o geldi diyendir. pardon da, bizim bölümümüz öylesine bi bölüm değil, kafanıza sokun öyle gelin. bizler kâr mühendisleriyiz. Engineers make things; industrial engineers make things better.. bu bizim mottomuzdur, kolay gelsin gencler. şu tercih dönemlerinizde az buçuk yardımcı olabilmişimdir umarım.
bir endüstri mühendisliği öğrencisi ile güvenlikçi arasında geçen dialog:

+bölümün ne?
-endüstri mühendisliği.
+ne endüstrisi?
-alanımız geniş. inşaat,otomotiv,gıda vs. çalışabiliyoruz.
+kitap okuyamıyonuz mu siz?diksiyonun kötü senin
-hönk?!
kaz gibi birşeydir. ne uçmayı iyi bilir, ne de yüzmeyi...

ayrıca makine mühendisliğinden kopmuş yan dalgadır... mezunları okulda öğrendiği hiçbir bilgiyi iş hayatında kullanamaz. alakasız işlerde çalışır.
bir kuaförle aramda unutamayacağım bir diyalog olmasına sebep olan bölümüm;

-bölümün ne?
+endüstri mühendsiliği.
-tabii ya sizin işte iyi şimdi herkes organikçi oldu!!
+hımm...
+tabi haklısınız sizde...
avrupada ördek diye adlandırılırlar

kanatları var iyi ucamazlar ayakları perdeli iyi yüzemezler

yani herşeyden azıcık bilirler...
tırt bölüm.
bu bölümde okuyanların kendilerini astronot sandıkları fakat okul bittiğinde işletmelerin en alakasız ve çoğunlukla planlama departmanlarında yer bulan, işletme bölümünün programlama ve sayısal analiz bilen,adı artistik mühendislik.
oldukça sıkıcı meslektir. (bkz: iş güvenliği sorumlusu)
domatesle patatesle de ilgilenen mühendislik dalı.
mühendisten sayılmaması ve diğer mühendislik dallarıyla ilgisi olmadığını iddia edenlere güldüğüm mühendislik dalıdır. o bilgisayar programlama denilen, algoritma programlama denen zımbırtıları bu bölümde okuyanlarda görüyor. yetmiyor 3. sınıfa kadar daha nice abuk subuk derslerle başbaşa kalıyor adayları. kalite, imalat, süreç yönetimi ile ilgili kısımlar hariç öğretilenlerin çöpe gideceği mühendislik dalıdır. masallarda yaşayanların söylediği kadar kolay değildir, işletmeyle ortak noktası ekonomiyle ilgili birkaç basit dersten ibarettir.
üretim departmanı ile satış/pazarlama departmanı arasındaki koordinasyonun sağlanması,

siparişlerin üretime yönlendirilmesi,

terminlerin satış/pazarlama departmanına bildirilmesi, sipariş takibi yapılması,

erp konusundaki çalışmaların yürütülmesi,

stok kodlarının takibi ve güncelliğinin sağlanması,

üretim raporlarının düzenlenmesi ve üretimin takibi gibi geniş bir üretim hattında çalışma imkanı sunan malesef ülkemizde beklenen değeri görmeyen über bölümdür.

not. burdan tüm meslektaşlarıma selam ederim.
http://i53.tinypic.com/28riazk.jpg
diğer mühendisliklere oranla dersleri daha kolay gibi görünse de önümüzdeki 6 yıl içinde almayı düşünüyorum diplomasını.
mühendislik fakülteleri arasında en gereksiz olan mühendislik olmasa da olur.
sen git o kadar öss için kas iyi bir okulun endüstri mühendisliğine gir mezun olduktan sonra gidip bakkala markete deterjan sabun sat. kamyon da kullanak mı?
(bkz: bir gün herkes üniversiteli olacak)
üretim planlama olsun başka dersleri olsun..adamı öptüren bölüm.