bugün

tolstoy'un guzel bir kitabi.
edi+ anket degildir.
lenin e göre; toplumların afyonudur cevabına sorulacak sorudur.
Din : içsel inançtır.
insanların sığınma ihtiyacından kaynaklanan olgudur şeklinde de cevaplanabilecek sorudur.
sözlükte cevabı bulunan sorudur.
(bkz: din)
kişiye göre degiskenlik gosteren sorudur.

(bkz: bana sorarsanız)

tanrının bize telefon sakası yapmasıdır. numaramızı tuslar ve bekler. biz de çalan telefonu merak içinde açarız. tanımadıgımız manalı bir sessizlik telefonda bulur bizi, kimileri "yanlıs herhalde" der kapatır *, kimileri dinler ve dediklerini falan uygular*, kimileri de kufreder*.
yanılmaz tek bir rehberimiz var. Birlik ve baraberlik içindeki herkese ve hepimize nüfuz eden ve bizi ulaşamamış , gerken tutkuyla dolduran ebedi ruh.

bizi hakiki inanca çeken şey. inanan'a vaat edilen saadet değil, bütün musibetlerden ve ölümlerden kurtluşun yegane vesilesi olarak tezahür eden bir şeydir.
adolf hitler'in tanımı: "Din yok edilmesi gereken bir duygudur. Devlet mutlak yönetici olarak kalmalıdır. Gençken, dini dinamitle yok etmenin gerekli olduğuna inanıyordum..."
(bkz: #5479170)
'din' neredeyse bütün dillerde nitelik ve nicelikleri farklı olsa da bir 'düzen' anlamına gelmektedir. ama bence 'din' kelimesinin ne olduğunu dil'den değil de din'den öğrenmek lazım. Neticede dil yokken din vardı ve söz konusu tanımı sahibinden öğrenmek bizi doğruya ulaştırabilecektir.

özelde islam da genelde bütün ilahi dinlerde 'din' kelimesi insanın yaşamını düzenleyen, helal haramlarını belirleyen, yürüyüşünden konuşmasına, siyasi tutumundan medeni hukukuna kadar her alanda hüküm veren, gelenek, görenek, kültür gibi öğeleri ihtva eden değerler bütünüdür. din kendini böyle tanımlıyor en azından.
Kişiye göre değişmemesi gereken şeydir.farklı anlamalar olsada bir bütündür.Gazaliye göre ufak bir cocuğun imanı taklidi yetişkinin ki de taklidi iman olabilir fakat ,akledebilme yetisi kazandıktan sonra tahkiki olması gereken şeydir .Din kitlelerin afyonudur sözü kulağımıza çınlatılan bir başlık ancak ne amaçla söylendiğini bilmeden söylenmemesi gereken bir sözdür.Aslını öğrenmenizde fayda vardır
inananın ahlaklı olduğuna inandıkça yanıltacak tek olgu.

çünki ahlaksızlık her dinde, her coğrafyada, her an yaşanmaktadır ve değişmez. aksini iddia edenin sistem 4-5-6'lık kupon doldurarak, inandığı dinin geçmiş maçlarına ve bugünkü formuna bakarsa 1'de kaldığını görecektir.

aslında din; reform-rönasans öncesi, zamanın yönetici gruplarının hakim olduğu toplumları yönetmek amaçlı belli kurallar bütünüdür.

ama insanoğlnun beyin rahatsızlığı olan korkunun bilimsel çözümü bulunamadığı için ilk cümlede zikrettiğimiz ahlak dindir yada din ahlaktır sanılmaktadır. doğru olan 3. şıkkı işaretlemek için tekamül şart.
insanları birlikte yaşayabilmeleri için belli kalıplara sokmanın yolu.
cevabı basit bir sorudur.

kafada bir hayal uydurup ona tapmaktır.
yokluğu apacaip boşluktur. yaşanılmaz.
insanin kendisine yakisani giymesidir. *
insanın kendine yakışanı tersten giymesidir.
bir çok zor soruya kolay cevaplar veren şeydir.
sevgidir.
güvende hissetmektir.
bir sahibi vardır.
sevgidir.
soru başlığa cevap entry giren ergenleri gün ışığına çıkarmış soru. soru, soru, soru. evet şimdi tekrarlıyoruz soruuuu.
halil cibran ın ermiş adlı kitabından

Bilge kişi ölmeden hemen önce halkını geniş bir meydanda toplar. Gerçekleri son bir kez hepsinin huzurunda dile getirir. Halkla arasında nefis bir diyalog kurulur.

Halktan biri öne çıkarak “bize” der “sevgiden söz et”
Bilge anlatır, anlatır, anlatır…

Bir diğeri “bize aşktan, evlilikten söz et” der, anlatır…

Bunu “alışveriş hakkında ne dersin?” diyen biri izler, anlatır…

“Çocuklardan bahset” derler, anlatır…

“Eğitimden bahset” derler, anlatır…

“Çiftçilikten bahset” derler, anlatır…

“Alınterinden, emekten ve adaletten” bahset derler, anlatır…

Ve daha günlük hayatın türlü sorunlarından söz etmesi istenir. Bilge hepsi hakkında hikmetli sözler söyler, anlatır, anlatır, anlatır…

Konuşmasının sonuna doğru birisi “Bize ‘din’den bahset" deyince Bilge şöyle cevap verir;

“Bahsettim ya, dinlemedin mi?”

Ve devam eder: “Siz zamanınızı, bunlar Allah’ın saatleridir, bunlar bizim saatlerimizdir diye ayırabilir misiniz? Öyleyse din, yaşadığımız hayat ve tüm davranışlarımızdır. Her an Allah huzurunda olduğunun bilincinde, öylesine titiz, doğruyu gözeterek temiz bir hayat yaşamaktan daha güzel bir din olur mu?”
din islamdır, çünkü bozulmamıştır. bizi yaratanın bizim için seçtiği yaşam biçimidir. pekçok batıl yaşam biçimi arasından insanları doğru yola götüren tek gerçek yoldur. çok değerli bir yol olduğu için taklitleri de bolca vardır ama uyanık olmak, kanmamak gerek..