bugün

selçukluların onur savaşı...
gazneliler'e karşı yapmışlardır bu savaşı. dandanakan çölü'ne yakın yerde konuşlanan selçuklu birlikleri, üzerlerine gelen gazneli ordusunu gerilla taktiği'yle çöle doğru çekmiş, geri çekilirken su kaynaklarını da yok ettiklerinden zavallı gaznecikliler aç-bilaç, susuz-musuz kalmış, en sonunda turan taktiği'ne başvuran selçuklu ordusuna yenik düşmüştür. savaş sonunda da gazneliler yıkılma sürecine girerken, büyük selçuklu devleti kurulmuştur.
(bkz: dandanakan nere lan)

kendim edittim, kendim buldum: dandanakan, türkmenistan ın mari şehrinde bulunan, merv isimli yerleşim merkezinin yakınlarındadır.

Orta Asya'yı islamiyet ile tanıştıran Sahabe Hakem El Gıfari, Hoca Ahmet Yesevi 'nin hocası, Hoca Yusuf Hemedani ve Büyük Selçuklu imparatorluğu'nun son hükümdarı Sultan Sencer 'in türbeleri merv şehrindedir.
1040 yılında vuku bulan şavaş...
(bkz: tarihleri unutulmayan savaşlar)
adindan da anlasilacagi üzere kanakan bir savaş olmuştur.
dandanakanlar ile dandanakanmayanlar arasında olmuştur . danadanakanlar dandanakanmayanları yenmiştir .
1040 yılında yapılmıştır. anadolu nun kapıları turklere açılmıştır. * *
selçuklular ile gazneliler arasında yapılan, selçukluların başarısıyla sonuçlanan savaş (1040).
bu savaş, büyük selçuklu imparatorluğu'nun kuruluşuna temel oldu. selçukluların bağımsızlıklarını elde edişleri, gazne devletinin itibarını sarsmıştı. harezm valisi altuntaşoğlu harun, selçukluları, horasan'ın fethi için teşvik ederek gaznelilere karşı isyan etti. karahanlı hânedanından böri tekin, toharistan ve hattulan taraflarına, 1038 yılında bir akın yaptı. onunla ali tekin oğulları arasında başlayan gerginlik, gazneliler'in işine yaradı. gazneli sultan mesud, 1028'de 60 savaş filinin yer aldığı büyük bir orduyla gazne'den belh'e hareket etti. Bir orduyu herat'a, başka bir orduyu da merv üzerine gönderdi. gazneliler, selçukluları ve türkmenleri tamamıyla ezmek kararındaydılar. sultan mesud, belh'e vardığı zaman çağrı bey, talekan, fâryâb ve şapûrgan'ı istilâ ediyordu. sultan mesud, nisan ortasında, serahs'a yürüyen 70 000 süvari ve 30 000 piyadelik ordusuyla onu takip etti. iki ordu 15 Mayıs 1039'da karşılaştı. selçuklular, çöle çekilmek zorunda kaldılar. Bu iklime alışık olmayan gazne ordusu, takibe girişemedi. uzun süren çatışmalardan sonra, geçici bir anlaşma yapıldı. bu sürede selçuklular, türkistan'dan gelen oğuzlar ile birleşerek güçlendiler. sultan mesud, hazırlıklarını tamamlayarak 12 Kasım 1039'da tekrar harekete geçti. 1040 mayısında ilk çarpışmalar başladı. selçuklular, hafif süvari kuvvetleriyle saldırarak, su kuyularını kullanılmaz hâle getirdiler. gazne ordusu, su bulabilmek amacıyla, dandanakan hisarına çekilmek zorunda kaldı. buradaki kuyular da işe yaramaz duruma getirilmişti. gazne ordusunda disiplin bozuldu. meydan muharebesi üç gün sürdü. susuzluk, yorgunluk, açlık yüzünden dağılan gazneliler, tam bir bozguna uğradılar. 23 Mayıs 1040 cuma günü, kesin zafer kazanıldı. sultan mesud, 100 süvari ile savaş meydanından güçlükle kurtuldu. gazne ordusu, bütün hazinelerini, mallarını, silahlarını bıraktı.
bundan sonra selçukluların karşısına çıkacak önemli bir kuvvet kalmadı; bu zaferle selçuklu devletinin kuruluşu kesinleşti. savaşın sonunda sultan mesud, horasan'ı tamamıyla selçuklulara terk etti. bağımsızlıklarını kazanan selçuklular, bu tarihten sonra, islâm ülkelerini ele geçirmeğe başladılar.
Dandanakan Savaşı (1040), Selçuklu Devleti'nin Gazne Devletini yendiği ve Gazne Devleti'nin çözülmesine yol açan savaştır.

Tuğrul ve Çağrı Bey'lerin gittikçe büyüyen Türkmen kuvvetleri Gazne şehirlerini tehdit edip, yağmalamaya başlamıştı. Gazne hükümdarı Sultan Mesud Selçuklu tehlikesine son vermek için çoğunlukla zırhlı askerlerden oluşan büyük bir ordu ile Selçuklular'ın üzerine sefere çıktı.

Gazne Ordusu Serah'a yürüyüş sırasında Selçuklu vur-kaçları ile yıpranmış, su ve yiyecek kaynakları da Selçuklu askerleri tarafından kesilmişti. Sonunda 23 Mayıs 1040'ta, Merv ve Serah arasındaki Dandanakan'da iki ordu çatışmaya başladı.

Üç gün süren savaş Selçukluların büyük galibiyeti ile sona ererken, Sultan Mesud 100 süvarisi ile canını zor kurtardı. Savaş Selçuklular'ın bölgede hakimiyetinin başlangıcı ve Büyük Selçuklu Devleti'nin kuruluşu olarak kabul edilir.
Ortadoğu'ya Türk hakimiyetine kapıları açan savaştır.
gazneli sultan mesut'un sonu olan savaştır.
Gazneliler'le selcuklu'lar arasinda merv civarinda 24 mayis 1040 yilinda yapilmis savastir. Savas sonrasi selcuklu'lar buyuk bir zafer kazanmis, tugrul beyi horasan emiri olmustur.
Bu zaferden sonra Selçukluların karşısına çıkacak önemli bir kuvvet kalmadı; bu zaferle Selçuklu devletinin kuruluşu kesinleşti. Savaşın sonunda Sultan Mesud, Horasan'ı tamamıyla Selçuklulara terk etti. Bağımsızlıklarını kazanan Selçuklular, bu tarihten sonra, islâm ülkelerini ele geçirmeğe başladılar.
selçukluların sayıca kendisinden üstün olan, sarhoşluğuyla bilinen sultan mesut'un savaş filleri de bulunan ordusunu yenip, bugünkü coğrafyamıza şekil verdiği, türk tarihindeki altın sayfalardan biri.
okul yıllarında öğrenciler tarafından sık sık dadanakan olarak yazılan savaş.
selçukluların var olup yok olma savaşıdır.

hadi arkadaş baba yiğitsiniz, cengaversiniz anladık da, o koca koca zırhlı fillerin nasıl üstünden geldiniz.
türk tarihinin en büyük savaşlarından ve en önemli çıkışlarından biridir. selçuklu ve osmanlı adına ne varsa, bu savaşın kazanılması sayesinde tarih sahnesine çıkmıştır..
oğuzların, diğer türk ve müslüman boylarına tabi olmaktan çıkıp, önder olmaya başlamasının miladıdır... oğuzların ergenekonudur da denebilir...
Tarih sahnesinde ismiyle dikkat çeken bir savaştır.
gazneliler vs selçuklular arasındadır.
hiç tarihten anlamayan insanların bile tarihini bildiği savaştır.
türklerin en büyük savaşları yine türklere karşıdır tezinin kaynaklarından olan savaş.

diğerleri için (bkz: ankara savaşı) (bkz: yavuz un iran seferi) (bkz: yavuz un mısır seferi)... uzar da gider bu liste.
lise sıralarında ismine gülüştüğüm dandalak savaş.
öğrenciliğin ilk yıllarında adı damdanakan olarak bilinen ve aslı öğrenilince utanilan tarihinin okul numaram olduğu savaş.
(bkz: dandadadan)