bugün

"günümüzde kanıtlara ihtiyaç duymadan akıl yoluyla çıkarımlar yapmanın değeri kalmamıştır " iddiasının kendisi acaba akıl yoluyla yapılmış bir çıkarım mıdır yoksa bu önerme deney yoluyla kanıtlanmış mıdır ?

a priori kanıtın önemini higs parçacığının keşfine bakarak görebilirsiniz. teoride öngörülen bir parçacık 48 yıl sonra keşfedilip doğrulanıyor.
Felsefe değersizleşmedi. insalar artık felsefenin sorularını sormuyor. iki ayaklı pratik zekalı canlılardan ötesi değil artık insanlar. Felsefeyi romantizme, ahlaka indirgeyerek asıl sorudan kopulduğu gibi felsefe ile bilimin temel ayrımını yapmaktan da acizler.

Çift haneli iqnuz ile bilmediğiniz hususlarda tespit yapmaya çalışmayın.

Edit: ayrıca imkansız ama eğer aynı kategoriye getirecek olursak felsefenin karşısında durabilecek tek bilim psikolojidir.
bence pragmatizm. işte her şeyin anahtarı bu kelimedir.

mesela doğru bilgi nedir?

bir makine arızalandı ve onu tamir ettik. eğer makine çalışırsa (yada çalışma şeklini elde edersek) işte bu doğru bilgi oluyor. doğruluğu ise sorun çözme yetisi daha genel anlamda bize fayda sağlama üzerine.

işte bilim de bu yüzden önemlidir. bilim pragmatist yanını inkar edip boş şeylere yönelirse o halde boş konuşmuş olur.

felsefe de öyledir. toplumsal bir sorunda çözüm üretip o toplumsal sorunu ortadan kaldırmıyorsa o halde felsefe de boş konuşmaktır.

pragmatizm ahlak da bile önemlidir.

ikili ilişkilerde sorun olan bir durumu ahlak üzerinden ortadan kaldırıyorsa( yani sen benim malımı çalma ben de senin malını çalmayayım gibi) işte bu da faydalı ve işe yarar ahlaktır.

yani sorunu ortadan kaldırmayan her şey boştur bana göre.
Felsefe romantizm olarak kalmıştır.
Olmayan degersizlesmedir.

Bilim ile felsefe ayrı konular. Bilim felsefi olaylara açıklık getirmez.
(bkz: bilim felsefesi)
bilim, insanın düşünce dünyasını derinden sarsmıştır. günümüzde kanıtlara gereksinim duymadan akıl yoluyla çıkarımlar yapmanın değeri kalmamıştır.