bugün

Artık hata olmaktan çıkmış bağlımlılık adı verilebilir.
benim en az beş defa yapmam lazım yoksa akıllanmıyorum.
Özellikle flört ve ilişkiler konusunda belki de ayarsız şekilde yaşadığımız kısır döngüdür. Bitmek tükenmek bilmeyen bir hatalar silsilesi ile hayatın bizi nereye götüreceğini merak eder dururuz...
Sevdigim bir pisman olma bicimi.
yine aynı hatayı yapacak insandır. sakın affetme gafletine tekrar tekrar düşmeyiniz.
bilmeden yapılanı süzme salaklıktır ancak "aynı hata" olduğunu biliyor da yine yapıyorsan bu ancak mazoşizmdir.
Geri zekalıktır.
Eşek bile bir daha düştüğü çukura ikinci defa düşmüyor dedirten başlıktır. Bilinçlendirilmesi elzemdir.
insaniz tabi ki de yapacağız. eşeğin tek işi var bizim elli işimiz var eşekle bir tutmayın bizi. Eşek sadece yolu düşünür bizim ise aklımızda binbir kurgu. Defalarca düşeceğiz o çukurlara ama olsun yine de yola devam. Akıllanmak yok.
binle çarpıyorum normalde.
Hadi en az bir kere aynı hatayı tekrar yaptığımızı itiraf edelim ve birbirimize sarılalım. Olur böyle şeyler. Bu, kimseyi aptal yapmaz. Hadi, gelin sarılalım.
Bir hatayı 1 kez yaparsan tecrübesizlik olur, 2 kez yaparsan dalgınlık olur, 3 kez yaparsan;

görsel
Bir söz vardır; iyi satrancciyi zayif satranccidan ayiran sey iyi satrancci yaptığı hatalardan ders alip bir daha aynisini yapmamak icin elinden geleni yaparken zayif satrancci yaptığı yatalardan ders almiyip devamli benzeri hataları yaparak kaybeden satranccidir.
Denenmişi denemek denktir yanlışa. Birincide hata olarak nitelendirdiysen ikinci denemede yüksek olasılıkla hata ile sonuçlanır.
Muhteşem zevkli bir eylem. Herkese tavsiye ederim. Tadını iyice alabilmek için aynı hatayı en az beş kere yapmanızı öneririm.
tekrarlanan hata, en azından yapan kişi için, hata değildir. birden fazla kez yapılan istikrarlı hatalarda, aslında yapılmak istenen tam da hata olarak adlandırılan şeydir. kendine karşı dürüst bünyeler bunu görüp kabullenir, çevrenin etkisi altında yaşamını sürdüren bireyler ise bilmem kaçıncı kez özür dileyip, bir daha yapmayacağına dair vaatlerde bulunur. ve tabi ki gene yapar.
kaç defa tekrarladığına bağlı , bir iki üç sonrası artık başka şeye giriyor.
aynştayn aynı hatayı yapmayan insana "dünyanın en zeki insanı ünvanını" verdiği günden beri insanlar hata yaptığını çabucak kabullenir ve geri çekilir oldu. Belki insanlar daha az hata yapsın diye uyduruldu ama fark etmez. insanlar dünyanin en zeki insanı olabilme fırsatını kaçırmaz. Koskoca aynştayn tek bir özelliği ile bir insana dünyanin en zeki insanı ünvanını verir miydi sorusunu sormayı ben uygun bulmuyorum. Annem; ibrahim tatlıses ve benzeri türkücüler sayesinde basit matematik işlemleri yapmayı öğrenmiş, hayatını idame ettirecek kadar amerikancayı yine onlar sayesinde öğrenmiş bir kadın. Babam ise ilkokul 3. Sınıftan terk. Ailemden sorgulamamayı öğrendim. Oy veriyoruz, topluma faydamız var, her konuda yorum yapma hakkımız sabit ama sorgulamayız.

Bir çocuk düşünelim. Eline bir bardak alıyor ve yere fırlatıyor. Bardak kırılıyor. Çocuk yere bardak fırlatmanın hata oldugunu anlıyor ve bir daha bardak fırlatmıyor. Artık ona göre bardak kırılabilir. Bardak hem masraflı hem de etrafa hızlıca yayılmış parçaları nedenli tehlikeli. Yetmiyor bi de temizleme süresi nedenli vakit kaybettiriyor. Üstüne aileden azar işittiriyor.

Bu çocuğa akıllı diyebilir miyiz? Bir hata yaptı, hatasının farkına vardı ve tekrarlamıyor.

Kişisel fikrimdir, ben böyle bir çocuğu tercih etmem. Ben bardağı yere attıktan sonra bardağın uğradığı değişimi büyüleyici bulan ve aynı hatayı tekrar tekrar yapan çocuğu tercih ederim. Farklı zeminlerde denesin o bardağı isterim. Her seferinde farklı bir temizleme şekli geliştirsin. Daha kolayını bulmaya çalışsın. Basit malzemelerle kırılmayan bir bardak tasarlasın. Yayılma sürecini hesaplasın kendince. Kırsın, döksün, evde ne var ne yok açsın içini baksın, biriktirsin, bir sebeple azar işittiği zaman yeniden azar yemesine yol açacak mı diye gidip aynı şeyi yapsın.

Şöyle bir çocuğu tercih edecek aile sayısı azdır. Haliyle azlığının sebep olduğu bir korkaklık hali vardır üzerimizde, hata yapmaktan korkuyoruz çünkü yaptığımız hatanın içine bizleri hapsetmiş, hata yapmamızı kendilerine kolaylık olması için yasaklamış aileler ile büyüyoruz. Yetişkinler henüz çocuk olduğumuz zaman yaptığımız davranışları ya sevimli ya da olabildiğine aptalca buluyor. Bir şeyi yaparken onu öğrenmeye çalıştığımızı görmek yerine davranışın şekline odaklanıyorlar.

Sonra korkuyoruz işte. Bir gün yeniden aşık olmaktan korkuyoruz. Çünkü bir hata yaptığımızı çevremiz düşündürüyor. En yanlış insanı sevmişiz, onun yanlış insan olduğunu nasıl görmemişiz, neden onlari dinlememişiz. Haklı olduklarını ispat edebilmek için ne hissettigimizi umursamıyorlar.

Ve sonra hakkımızı aramamızın hata olduğu düşündürülüyor. Anne ve babaya karşı çıkmak yasak, yaptıkları yanlış olsa bile söyleyemezsin. Öğretmenden hakkını isteyemezsin, eğer istersen fazla verdiği notu geri ister, bir arkadaşını uyaramazsın yoksa annesi gelir seni döver.

Örnek çok. Çocukluğumdan beri hata olduğunu söyledikleri şeyleri yapmaya özen gösterdim. Özellikle cüce abim bu sebeple çok kez dövmüştür ama yılmadım. Çoğu zaman şunu görmeye çalıştım.

Ben mi hata yapıyorum yoksa yaptığım şeyler mi hata olarak görülüyor?

Yani aynı hatayı yapmak bir aptallık değildir. Bu; hataları, işlerine geldiği gibi özenle ve madde madde belirlemiş topluma, ailelerimize, bizlerden daha zeki olduğunu düşünen tüm insanlara karşı yaptığımız direniştir, haklı olmaktır.

O yüzden ben aynı hatayı yapan insana, özellikle ikinci bir insana ya da daha fazlasına özenli şekilde zarar verme amacı taşımıyorsa saygı duyarım. Evet.
Hatalarınızdan kaçamadığınızın göstergesidir.
insana özgü bir durumdur ve eleştirilmemesi gerekir.

insan komplike bir varlık. Hata yaptıkça ilerleyebiliyor. Hata yapma endişesinin arkasında mükemmelliyetçilik, mükemmeliyetçiliğin arkasında da korku yatar. Ve korkular bizim en büyük prangalarımızdır.

Kaplumbağaya bakın, kafasını çıkarıp risk alabildiğinde ilerleyebiliyor sadece. Bizler de risk alarak ilerleyebiliriz. Aynı hatayı defalarca yapsak bile farklı sonuçlar çıkarırız.

Dediğim gibi insan komplike bir varlık. Başta inandığı ile sonda bulduğu arasında dağlar kadar fark olabiliyor. Sonunda aynı hatayı yaptığını anlayabilir çünkü başlarken her şey bambaşka geliyor.

Aynı hatayı yapmak salaklığın değil hala umudun olduğunun göstergesi bence. Ve söz konusu hatalar yaparken çok güzel. Cesaretimizi asla yitirmemeliyiz.
bilerek yapiliyorsa; tekrarlayinca ayni sonuc elde edilecek mi diye denemektir.
bilmeyerek yapiliyorsa; o kisi de bir sorun vardir cünkü; ayni hatayi bircok kez daha tekrarliyacaktir.
iflah olmaz bir aptal olduğunu gösterir.
hatayı oluşturan sebeplerin artık ne olduğunun kavranması insanı bir kez daha girişimde bulunmaya ikna ediyor. bir sonraki girişimde aynı hatanın tekrarlanmayacağına çünkü üzerinde düşünülürek, konuşularak algımızda bir farkındalığın oluştuğuna inanırız. heyhat, olay sadece sizde bitmiyor ve sartre'ın ibretlik şekilde özetlediği üzere, aynı hatayı yapmakta ısrar etmenin bir anlamı yok, çünkü hayatta yapılacak çok fazla hata var. başka zamanda başka bir yerde ve başka insanlarla yapılacak daha çok hata var. aynı sebepler ve sonuçlar üzerinde geviş getirmek faydasız. o nedenle kendimizi üzmeyelim.

bir daha düşünecek olsam,
aynı yanlışı iki kere yapar mıydım?
sanmam.'
diyor sagopa kajmer, 366. gün şarkısında.

birçoğumuz aynı hatayı bir daha yapmak istemeyiz ama bazı hatalar öyle tatlı geliyor ki bile bile yapıyoruz. sonra vay efendim niye öyle oldu. acaba neden gerizekalı.
Eşek bile bir düştüğü çukura ikinci defa düşmüyor ama ben düşüyorum. Anlatabiliyor muyum.