bugün

1. dünya savaşındaki müttefiklerimizden biridir.
akıncılar'a ve sonrasında kırım hanlığı'na mâl olan imparatorluk.

(bkz: #9108872)
osmanlı imparatorluğundan bayağı bir tırsam imparatorluk.
liseden hatırladığım kadarıyla veliahtları pıçaklandığı için büyük olay çıkmıştır.
birinci dünya savaşından sonra yıkılan imparatorluktur.
italya'nın 19. yy. sonu ve 20. yy. başlarında modern devlet yapısını ve sınırlarını kurarken en çok cebelleştiği emperyalist güçlerden biridir.
her öğrencinin aklına çivi gibi çakılmış spor kulübü gibi ismi olan imparatorluk. evet.
kutsal roma-germen imparatorluğundan sonra 2. favorim imparatorluktur.
Bir zamanlar neredeyse osmanlı kadar güclü olup sonra bir zamanlar osmalıyı sollayan ama osmanlı gibi fransız ihtilalinden büyük zarar goren imparatorluk. Onların ataturk gibi bir kurtarıcısı olmadığı icin bizden daha 1. dunya savası kurtulus savası sonrası bizim kadar buyuk kalamayıp (gerci dogaldır ondan once de bizden kucuktuler osmanlı toprak olarak daha buyuktu) şu günlerde de kim ne derse desin bizim gerimizde kalan ülkelerdir. ama futbolda çakarlar bak.
1.Dünya Savaşından sonra yıkılan bir imparatorluktur. Bu imparatorluğu Avrupa'nın birçok ülkesinde hüküm süren Habsburg Hanedanı yönetmiştir. Avusturya ve Macaristan aslında içişlerinde bağımsız olan iki ayrı ülkeydiler. Fakat dışişleri açısından tek bir Habsburg imparatoru tarafından yönetilmekteydiler. Resmî para birimi Kron'du.
macaristan ile birleşmemiş bir imparatorluktur çünkü zaten avusturya imparatorluğu döneminde (1867'ye kadar olan süre) macaristan avusturya işgali altında bulunuyordu (tabii tarihi olarak tahtta hakları var , gerçi bizim bile bir dönem beyler aracılığı ile hak iddialarımız oluyor) . 1866'da prusya'ya yenilip alman konfederasyon'undan atıldıktan sonra avusturya içerideki sorunlarla başbaşa kaldı. imparatorluk içerisinde nüfus olarak avusturyalıdan fazla diğerleri bulunmaktaydı (macarlar , çekler , lehler , hırvatlar , romenler , slovenler ve diğer ufak azınlıklar) , içlerinde en fazla sayıda bulunanlar macarlardı , zaten 1848'de ki isyanları bile rusya yardımı ile zorlukla bastırılabilmişti (lehlerde o isyan sırasında macarlarla beraber isyan etmişlerdi , bu dönemde iki taraftanda osmanlı'ya sığınan olmuştur) . avusturya yeni bir isyanı kaldıramazdı , bu sebepten macarlarla anlaşmaya gidildi.
1867'de avusturya macaristan kuruldu. avusturya kralı aynı zamanda macaristan kralıda oluyor , başbakanlar ayrılıyordu. ordu ve maliye birleşikti.

ayrıca belirtmek gerekir ki o dönem imparatorluk içerisinde bulunan macaristan sınırları şimdikinden çok daha geniştir.
görsel
orta avrupa'nın en uzun süreli monarşisidir. yöneten hanedan'da en uzun süreli hanedan olan habsburg'lardır. osmanlı hanedanı gibi bu hanedanda tahtı 1918 yılında terketmiştir.
(bkz: germen imparatorluğu da olabilir)
almanlardan daha asillerdi yazık oldu 10 yıl daha dayansalar...

o güzel imparatorluklar yıkılıp gittiler
kaldık
fransızın itine,
reich'ın piçine cvsmvdfmvdf
birinci dünya savaşı sonunda dağılan imparatorluklardan biri.
An itibariyle Avusturya ve Macaristan ayrı devletler olarak futbol maçında karşılaşmakta.
bu akşam kardeşi kardeşe kırdıran bir maça çıkmış takımların dedelerinin kurduğu devlet.
birinci dünya savaşında kaybı 5,377,283 olan ülke.
(eritre nüfusuna denk).
Bosna Hersek Avusturyanın başını yedi. Bize yar olmadı onlar da göremedi.

(bkz: pangermenizm)
Birinci dünya savaşını başlatan ilk kıvılcım. Avusturya-Macaristan veliahtının, bir sırp milliyetçisi tarafından öldürülmesi. O sırpa da ayrıca gıcığım, boyundan büyük işler çevirmiş. imparatorluk da yalan oldu tabi sonra.
osmanlı imparatorluğunun birinci dünya savaşındaki müttefikidir. galiçya cephesinde müttefiklikten kaynaklanan çıkar uyuşması sebebiyle osmanlı askerleri avusturya-macaristan imparatorluğunun askerleriyle birlikte düşmana karşı savaşmıştır. ittifak devletleri grubunda avusturya-macaristan devletinin birinci dünya savaşında osmanlı devletine desteği oldumu sorusu muammadır.
1867-1918 yılları arası yaşamış olan devlet.
1.dünya savaşı sonrası dağıtılmasa dahi 2.dünya savaşı veyahut en geç soğuk savaş sürecinde yine dağılırdı diye tahmin ediyorum.

ülkenin halkının:
%23'ü almanca,
%19'u macarca,
%12'si çekçe,
%9'u lehçe,
%8 sırp-hırvatça,
%7 ukraynaca,
%6 rumence konuşmaktaydı.

1.dünya savaşı'nda alp dağlarında italyanlara karşı savaşmışlar lakin alp dağlarında italyanlar ile uzun süre sıkışıp kalmışlardır. iki tarafta savaşın son dönemlerine dek birbirine üstünlük sağlayamamıştır.
savaşın sonuna doğru ise kendini takviye eden italya'ya karşı, desteksiz kalan avusturya-macaristan birlikleri mağlup olmuştur.

görsel
görsel
Birinci dünya savaşı sırasındaki sınırları

görsel

Birinci dünya savaşı sonrasında oluşan ve günümüzde de devam eden avusturya sınırları

görsel

Dramatik bir küçülüş. Öyle ki denize kıyısı bile kalmamış dolayısıyla donanması da.
ilk harita yanlış.