bugün

(bkz: anarsist komunizm)
Anarşist komünizmdir. ''Herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacı kadar'' düşüncesi hakimdir. şimdi ne kadar suskun olsa da 21. yy.'ın ikinci yarısında oldukça çok tartışılkacaktır.
emma goldman, malatesta, kropotkin, mihail bakunin gibi büyük düşünür ve eylem insanlarının taraftarı oldukları politik çizgidir.
bir alarko kombi değildir.
(bkz: türk anarşisti)

(bkz: #17108893)
anarşist devrimden sonra komünal sisteme geçişin sağlanılabileceği savunan görüş çeşididir. ve herkese ihtiyacı kadar düşüncesiyle ilerlemektedir.
mantıklı düşünen herkesin asla gerçekleşmeyeceğini bildiği ideoloji. herşeyden önce insanın doğasına aykırı. eşitlikle ilgili ideolojilerin hiçbiri uygulanamaz, çünkü kimse kendinden aşağı gördüğü biriyle eşit olduğu düşüncesine katlanamaz. güzel bir ütopya sadece.
(bkz: gezi parkı)

edit: parka gelip misafir olan kardeşlerimizin hak vereceğini düşünüyorum. keza olayı basından izleyen ak gençlerin gelip görmedikleri bir sistem karşısında eksi oy ile tepki vermelerini anlayışla karşılıyorum. devam beyler.
her ne kadar göreceli bir tarif olacaksa da, hakkında şunların söylenebileceğini düşündüğüm dünya görüşüdür:

bu dünya görüşünü tanımak ve anlamak için michel foucault ile vladimir ilyic lenin'i bağdaştırma çabası göstermek yeterlidir. elbette bunu mümkün kılacak bakış lenin'in durduğu yerden pek mümkün olmayacaktır. foucault temelli bir klasifikasyon tarifi, iktidarı anlama çabası ve lenin'in iktidar perspektifi ile dünyayı algılamak; foucault gibi müdahale etmek için sınırlarını bilip tahakküm uygulamamak için gayret sergilemek ama lenin gibi devlet aygıtlarının güç kullanma potansiyelleri ve burjuvaziyle olan ilişkilerinden haberdar olmak; foucault gibi bilginin temellerini, dil ve kültür bağını deşifre etmek ve sadece sözle değil, sembollerle de mücadele etmek ama lenin'in en önemli sorusunu sormak, yani "ne yapmalı?" sorusuna bitmek bilmeyen bir inatla yanıt aramak...

açıkça görülebilecek şey şudur ki, bu bir sentez çalışmasıdır ve bilindiği üzere kropotkin başta olmak üzere ciddi temelleri de vardır. mülksüzler'de tarifini bulan şey, bu dünya görüşüne gerekli olan ütopyanın sınırlarının çizilmesidir. burada tarif edilen şey belki bir çeşit anarşizmdir, ama sadece o da değildir. burada tarif edilen yaşama biçimi kesinlikle bir komünizmdir ama bürokratik olanıyla uzaktan yakından ilişkisi yoktur. yani anarşist komünizm, ikisinden de beslenen bir üçüncü tariftir.

dünyayı algılama ve ona müdahale etme biçimi için olmazsa olmaz çeşitli kriterler de mevcuttur elbette. öncelikle bir anarşizm olması için, herkesin üstünde tahakküm oluşturacak bir şekilde, kendisini korumak için kendisi gibi olanları ya da kendi iç dinamiklerini ezerek bir kuruluş hakkı yoktur ve etik hiçbir noktada ertelenebilecek bir değer değildir. aynı zamanda bir komünizm olması için gerekli kriter, eşitlikçi bir yaşama biçimi, bir komün kurabilmesi ve onun yaşama koşullarının süreklileştirilmesidir.

zannımca, daha adını çokca duyacağımız bir dünya görüşüdür.
Özgürlükçü komünizmdir ve diktatörce sosyalist yönetimlerden ayrılır. Bir SSCB, bir Çin, bir Kuzey Kore yanından bile geçemez bu ideolojinin.
gerçek komünizm, gerçek konfor.
(bkz: bakunin bunu beğendi) *