bugün

önemli bir paradokstur. bilimsel olarak bulunması muhtemel dışdıır.
kur'an diye bir kitap var. yani bilimsel olarak kanıtlamak namümkündür çünkü gidip de her hangi bir deneyle bulunamaz. fakat mukaddes kitap'ta açıkça yazmaktadır.
üzerinde durulacak en saçma paradokstur. cevabını sorgulayan insana kuran okumasını önermek de en az bu hareket kadar saçmadır. müslüman insan zaten "allah niye yaratmış yav?" diye düşünmez, kendince bu konu hakkında bir fikri vardır veya bununla ilgilenmiyordur. kayıtsız şartsız iman ediyordur. müslüman olmayan biri kuran okuyabilir fakat sorularına cevap almak için kuran'ı kullanmaz. yaratıcının insanları neden yarattığı konusunda bir deist, kuran'a bakarak bir şey anlamaz.

bir de anlamıyorum ben. tanrı dediğin ne yapar? yaratır. e yaratmış, takılın demiş. nesi paradoks, nesi zor bunu anlamanın? ulan sen kendini düşün işte, bir şeyler yapmaya gücün olsun, şöyle ortam şenlensin istemez misin? koskoca tanrı, "hacı bak neler yaptım!" demez mi? varsa eğer, bence der. ve insanları, hayvanatı yaratması da üzerinde düşünmeye değer bir konu değildir.

tanrı'nın işi yaratmaktır, biz de bu oyunun bir parçasıyız. ha "biz yokuz lan!" derseniz bilemem.
(bkz: bu soruyu soralım diye)
paradoks bile sayılmayacak kadar görünen net bir konudur. lan olum bi s.ktrgit herşeyi yedin bitirdinde kendini kanatın yaratılış amacınamı adadın? sik.tret sen bunları, seni bu dünyaya gönderen biliyodur neyin neden olduğunu.
bir varmış bir yokmuş
bir allah varmış
canı çok sıkılmış
insanoğlunu yaratmış.
zariyat 56:

Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.

ortada bir paradoks ya da benzeri bir durum bulunmamaktadır. önemli olan, bundan önce ne olduğu değil, bundan sonra ne olacağıdır.
paradoks değilmiş, insan allah'a kulluk etsin diye yaratılmış. kuran'da yazıyormuş.

iyi de yaratılmasaydı zaten kulluk etmesine de gerek olmayacaktı. allah'ın da kula ihtiyacı yok zaten. ee?

tabii bizim kalbimiz mühürlü, ondan anlamıyoruz.
sözlüğü foruma çevirmeden, ilgili konularda özelime davet edebileceğim hususların tartışıldığı başlığa sebebiyet vermiş konu.
hadis-i kutsi den, peygamber efendimizden aktaralım.
ben gizli bir hazine idim; bilinmeyi sevdim.
yaratıcının cemal sıfatının karşılığına işaret edilir.
ego. kendisine yalvaran, minnettar olan, onu seven; kıskanan ve çekemeyen, inkar yoluyla gücünü kabul eden milyarlarca insanın tek var oluş sebebi ilahi egonun varlığıdır. Ayrıca kusursuz bir kainat ve tabiat yaratmak da çok nezih bir sanatçı egosudur.
ek: eleştirmiyorum, suçlamıyorum ve kötü bir şey olarak görmüyorum.
sanamı soracak ey @1 . gidip 2 rekat namaz kılayım imanım tavan yaptı.
bir tanrının olduğunu varsaydığımızda, gerçekten insanlığın en büyük paradoksudur.
şöyle;

"zariyat 56:

ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım."

denmiş. tanrı insanların ona kulluk etmelerini neden istemiş? ihtiyacı mı var? o zaman o tanrı değildir, tanrı kusursuzdur çünkü. hiçbir şeye ihtiyaç duymaz.
ha ihtiyacı yok, keyiften mi yaratmış? o zaman o yine tanrı değildir, çünkü keyfi davranışlar insanidir, tanrı kusursuzdur ve insani herhangi bir yanı veya zaafı olamaz.
ha, ihtiyacı da yok, keyfî de değil, sadece kulluk etsinler diye yaratmış. bu da son derece egoist bir davranış olur. ve bu da yine onun tanrı olmasını engeller. tanrı egoist olamaz.
belki de insan allahı yaratmıştır cevabını hakeden başka bir paradoks sebebi paradokstur..
tanrı kendini görmek için yaratmıştır insanı...

aksini savunan çoktur. bilgeler öldürülmüş, bilgiler çarpıtılmıştır, o yüzdendir savaşlar ölümler bitmezdir...

ama şu unutulmasın;; ''sevgi''dir aslında herşey.
Her şeyin mutlak hakimi olduğuna inandığımız Allah'ın bizi neden yarattığı sorunsalıdır. Bu zamana kadar mantıklı bir cevap bulmuş değilim. Kimi insanlar ona ibadet edelim diye, onu yüceltelim diye olduğunu söylüyor. Bazıları varlığının bilinmesi için olduğunu iddia ediyor. Ancak bunların hepsi bana oldukça saçma ve de Allah'ın gücü yanında çok küçük geliyor. Koskoca evrenin yaratıcısının bizim gibi önemsiz varlıkların duasına ihtiyacı olduğu pek de mantıklı değil gibi.

(bkz: dinden çıkmak üzere olan insan)
(bkz: insan aklının her şeyi anlamaması)
sadece keyfe keder imtihandır. (bkz: kendini tanrı yerine koymak)
bazı şeyleri insan aklını aşar, sanırım bu sorunsallar da bizi aşıyor.

bu bazı şeylere örnek verecek olursak, bu her hangi bir insan olabilir, binlerce hücreden, milyonlarca dna dan oluşan insan başlı başına bir mucizedir...

mesela bu konuda bizi aşıyor, allahın yaratma sanatının mükemmelliği aşıyor bizi...
yeryüzünde ki hiç bir canlı yeni bir insan yaratamaz, ancak allahın yarattığı insanın, anatomisinden yararlanarak makineler icad eder. insan beyninden esinlenir bilgisayar icad eder...
nimetlerinden başkalarınında yararlanmasını istediği içindir.

eğer şeytan secde etseydi ve insanları onun yolundan çıkaracağını söylemeseydi cennet-cehennem olmayacaktı.

edit: bir ayette geçiyor, ancak hangisi olduğunu hatırlayamıyorum. dilerseniz kitabı açıp bakabilirsiniz.

edit2: şöyle bir şey var bir de; allah bu kadar merhametli iken kulları nasıl bu kadar acımasız olabiliyor? nasıl ego tatmini diyebiliyorlar? nasıl bir aymazlık bu yahu!?
(bkz: bir müftülük olarak uludağ sözlük)

böyle bir soru ya misyonerlik yapmak için sorulur bu ortamda, ya da ben biliyorum cakasını satmak için. isteyen kur'an okur öğrenir aga işimiz yok burdan mı öğreneceğiz? kur'an'da zaten olan şeyleri burada tartışsan ne tartışmasan ne?

-sen bizi niçin yarattın?
-kitabımda yazıyor aç oku!

derler adama.

ha illaki bir cevap arıyorsanız ben çarpık çurpuk islam bilgilerime dayanarak söyleyeyim: allah kudretini ve yüceliğini göstermeyi lütfetmiştir derler. kendisini tanıma "şerefini" bahşetmiştir. biz de (müslümanlar) kendisine bu "jesti" ibadet olarak teşekkürle anmalıyız. ibadet bir şükür yani teşekkürdür. ben en azından böyle bilirim.
eğer bir yaratıcı varsa tapınılma ihtiyacından dolayı yaratmıştır insanları.
(bkz: the sims)
bir ressam neden resim yapar sorusunun cevabı ile neredeyse eşdeğer cevabı vardır.

bir ressam çok iyi bir resim yapıyorsa bu yeteneği varsa resmini yapar ve birilerine göstermek ister yani sergilemek ister.

allah-u tealada yaptığı eserleri birilerine göstermek istercesine bizleri yaratmıştır elbette bilmediğimiz bir çok hikmeti vardır yaratılışın

fakat şöyle bir ihtimalde yok ahirette " sen bizi niye yarattın ki " diyebilme ihtimali yoktur.bunun için çok sorgulamadan inanmak,amel etmek gerek.
Her insan hayatı boyunca biz niye varız ? Allah nereden geldi ? Allahın bizim ibadetimize niye ihtiyacı olsun ki? gibi sormuştur. Bu iyi bir şeydir. Insanın kendi varlığını sorgulaması insanın insan olmasından ileri gelmektedir zaten. Ancak Allah yüce kitabında " zihninizin alamayacağı şeyler için kendimizi zorlamayın fikir yürütmeyin" demektedir. Allahın elbette bizim ibadetimize ihtiyacı yok. Burada biz Allahı yüceltsekte yüceltmesekte kendisi zaten yücedir. Veya bazı acınası ateist yazarlarımızın burada Allah inkar etmek adına açtıkları başlıklarının bir işe yaşadığı görülmüş müdür ? Başlık sahibinin sorduğu soruyu ilk melekler sormuştur zaten Allaha. Öyle ki Allah meleklerine yeryüzünde insanı yaratacağını vahiy edince melekler Allaha " Ey yüce Rabbimiz ! Biz seni burada sürekli tesbih ederken yeryüzünde bozgunculuk çıkartacak kişileri neden yaratıyorsun?" demişlerdir. Allahın cevabı ise " Ben sizin bilmediğiniz şeyleri biliyorum" cevabını vermiştir. Eğer burada insan kendi sınırlarını zorlarsa dinden çıkma, şirk aşamasına gelir. Kişiye düşen Allahın kişiyi kainatın en şerefli varlığı olarak insan sıfatına seni layık görmesine şükür etmek ve ona ibadet etmek olacaktır. Bu tip söylemler dogma ile karistirmamalidır. Eğer Allah dogma olmamızı isteseydi kişisel özgür iradeyi vermezdi elbette.
(bkz: allah ı kim yarattı sorunsalı)