bugün

yazilmis nüfus kütügüm olan gölbasi ilcesinin bagli oldugu il.
menzil
eski isimleri hisn-i mansur ve yediyaman olan ilimiz.
adiyaman in yerlilerine abos denilir. zira bunlar kürt degildir. aboslarin cogu sen sakraktir.orjinal esprileriyle insani gülmekten beter ederler.
güneydogu anadolu bölgesinin en sessiz sakin ilidir. bu sessizligiyle ismine herhangi bir haber programinda rastlamak cok zordur.kürt-türk ayrimi nedir bilmeyen bir halka sahiptir. kardesligin ve komsu yardimlasmalarinin en had safhada oldugu nadir illerimizden biridir.

Kumar mafyalarinin bu ilimizi Türkiye nin las-wegas i yapma projesi bulunmaktadir. büyümeye müsait bir cografik yapiya sahiptir.
güneşi dizginleyip ona tepeden bakan tek şehirdir.
edip akbayram ın rezil ettiği türküdür.
(bkz: reşwan aşireti)
(bkz: adıyaman tütünü)
(bkz: dengir mir mehmet fırat)
oğuz aksaç'ın güzel seslendirdiği anonim bir türkü. sözleri de şöyledir:

düz dara yar düz dara
yar zülfün düz dara
doksandokuz yarem var
sen açtırdın yüz yara

uyy aman aman aman
burası adıyaman
alem düşman kesilir
seni sevdiğim zaman

düzdedir yar düzdedir
yar zülfüm düzdedir
nice güzeller sevdim
hala gönlüm sendedir
hısnımansur da derler...
ozen pastanesi gibi bir sahaneye sahip olan il.
tatlıları hiç bir yerde bulunmayan doğu ilimiz. bir kez yemeniz tadnın damağınızda kalmasına sebebiyet verir.
atatürk barajı için bir ilçe topraklarını feda edebilen ama son zamanlarda başbakanın gap eylem planı diye ortaya koyduğu projeden zerre kadar fayda alamayan il. bunun sebebi belki akp merkez ilçe başkanı ve akp'li belediye başkanının yanı sıra ayak takımı olarak adlandırılanların adıyaman'ın hiçbir sorunu olmadığını ve eksiksiz bir il olduğunu söylemesi byük bir ihtimalle etkilemiştir. halbuki milli eğitim bakanı bu şehire uğradığında şu an adana'da milli eğitim müdürlüğü yapan abdulgafur büyükfırat'ın hazırlatmış olduğu raporu sunmasından sonra ''biz adıyaman'ı iyi biliyorduk eğer böyleyse çok vahim'' demiştir. böyle raporlar hazırlatıp sorunlarımıza çözüm üreten insanları sürgün ettiren bir şehirde aynı zamanda. nedendir bilinmez bu şehrin kaderi hep beceriksiz yalaka yöneticilerle kötüye gitmiştir. adam akıllı ve şehircilik anlayaşı olmayan insanların yönetime gelmesi de bu şehir için şanssızlık sayılabilir. ama bu karekterdeki insanları kendi şehri içinde barındırıyor. o zaman şöyle bir kanı ortaya çıkıyor bu şehirden çıkabilecek birçok yönetici yalaka ve beceriksiz. öyle ki gap eylem planından zerre kadar faydalanamıyor. bir aşiret yüzünden sürekli çıkmaz bir sokak olarak kalır kimse ses çıkartmaz, baraj için topraklarını feda edebipte zerre kadar fayda almaz yine ses çıkarmaz, sağlam adamlarını sürgün edilir yine ses çıkmaz... velhasıl adıyaman çok ''sessiz'' bir şehrimiz. bakalım bu sessizliği nereye kadar sürecek?
adıyamanspor gibi 1946'da kurulmuş olmasına rağmen, hala kayda değer bir başarı elde edememiş bir takımın merkezi, hayal kırıklıklarının başkenti, dünyanın en kral insanlarının yaşadığı şehir.

(bkz: ne senle ne sensiz)
düz tara yar düz tara
yar zülüfün düz tara
doksan dokuz yarem var
sen açtırdın yüz yara

uy aman aman aman
burası adıyaman
alem düşman kesilir
seni sevdiğim zaman

düzdedir yar düzdedir
yar zülüfün yüzdedir
nice güzeller sevdim
hala gönlüm sendedir

uy aman aman aman
burası adıyaman
alem düşman kesilir
seni sevdiğim zaman

muhteşem bir türküdür... oğuz aksaç veya selda bağcan sesiyle daha da güzeldir...
cemaat - tarikat sisteminin gelişmişliği sebebiyle kürt ırkçılığı yapan pkk gibi terörist oluşumların destek bulamadığı şehir.
bir kahtalı için sahiden artık yolu yaman olan şehir.
duble yol çalışması başlamıştır ki halk için bir kaç aydır çile ile eş anlamlıdır bu çalışmalar.
Hüsnümansır eski adıdır.
bu il öyle bir il ki bahtsız bedevi misali olarak adlandırabiliriz. sebebine gelince; gecen haftalarda başbakan'ı ağırlamıştı. ayrıca bu ilin her ferdi adıyaman ilinin çevresindeki illerle bağlantı yollarının çözümlenmesi için kahta-siverek hattına bir köprünün yapılması için her platformda dillendirilmiştir. işin kısası, yol güzergahı olabilmenin hayalini taşıyor buranın halkı çünkü girişi olupta çıkışı olmayan bir şehir durumunda. her seçilen milletvekili, belediye başkanı bu konuyla ilgili çalışmalar ''yapacağız'' sözünü vermekteler. neyse efenim. şimdi bu konuyu tayyip erdoğan'la bağlayalım. şöyle ki, miting alanında bütün milletvekilleri ve belediye başkanı bulunmakta. her siyasetçi gibi nutuklarını atmakta ve bu arada mitingde bulunan oy potansiyeline sahip vatandaşlarımız her bir ağızdan ''köprü istiyoruz'' (söz konusu köprü adıyaman-diyarbakır arasında yapılması istenmekte) ilk söylenmesinde mitingdeki boğunuk sesten dolayı anlaşılmaz bir kaç tekrar edilerek başbakan ''köprü isterik'' naralarını duyar. başbakan'da biraz duraksar acaba bana böyle birşey söylediler mi? edasıyla elini böğrüne atar ve bir elini öne uzatarak ''benim böyle birşeyden haberim yok'' der. ve insanlar şaşıp kalırlar. milletvekilleri, belediye başkanı ne yapacağını şaşırır. ama artık foyaları ortaya çıktığı belli olduğu andır işte o an. neden? çünkü bu il 5 tane milletvekili hakkına sahip bunlardan 4'ü akp'li 1'i chp'li. ayrıca belediye başkanlığı'da akp'den. şimdi şuraya geleceğim. bu altı önemli şahıs ve beraberindeki ekip basına ve kamuoyuna her zaman ''köprü için çalışacağız'' sözleri vermiştir. halkta sürekli bunun baskısını kurmaktadır bunlar üzerine. ve her seferinde de yani her seçimde sürekli köprü yaptıracağız sözü verir. aslında halkın elinde kalan birşey yok. tütün denen meret vardı tarımsal olarak halkın %60'ı bu iş ile uğraşırken birden imf sayesinde kotayla tanıştılar ve her aileye 200 kg. kot konuldu. köprü olursa ticarete canlılık gelir mantığıyla hep hayal ettiler ama sadece hayal edebildiler. seçtikleri yöneticiler bunun sözünü verebildikleri halde bu konuyu en üst mertebeye dahi iletmemişler ve her gün kandırıldıklarını işte o miting sırasında başbakanın elini iki yana açmasıyla öğrenmiş oldular...atatürk barajı övünülecek bir projeden ona laf eden yok ama atatürk barajı bir şehrin kaderiyle oynamıştır. suyla kapattığı yolu köprüyle açamamıştır, alternatif tarım ürünleri sunmadan kotalar konulmuştur, söz veripte sözlerini övündükleri başbakana dahi iletemeyen yöneticileri seçmiştir, seçtikleri yöneticileri korkak ve beceriksiz olmuştur, kendi toprağında tarım yapabilecek insanları yaz mevsiminde giresun'a, malatya'ya mevsimlik işçi olarak gitmektedir, yollarda bir minibüs dolusu insanı da ölmektedir...meğer ki şu no'lu entrymiz de hayalmiş: #2289603
Adıyaman isminin menşeyi hakkında çeşitli rivayetler vardır.

Birinci rivayete göre; Perre şehrinde cereyan ettiği belirtilen bir olaya bağlanmaktadır. FARRiN yada PERRE olarak bilinen şehirde PUT' a tapan bir babanın yedi oğlu, babalarında evde olmadığı bir gün bütün putları imha ederek ALLAH'ın (Hz. isa'nın söylediği gibi) bir olduğunu kabul ve ilan ederler. Putperest baba durumu öğrenince yedi oğlunu da öldürür. Babaları tarafından öldürülen yedi kardeşin hatırasına Farrin (Perra=Pirin) ' de bir manastır yaptırılır. Bu olaydan ötürü de şehre Yedi Yaman adı verilir. Yedi Yaman zamanla Adıyaman şekline dönüşür.

ikinci rivayete göre; Adıyaman şehrinin ortasında yaptırılan Mansur'un kalesi olarak bilinen kaleye halk, Hısn-ı Mansur ismini vermiştir. Hısn-ı Mansur isminin menşeyi hakkında iki ayrı rivayet mevcuttur. Kaynaklarda VII. yüzyılda buraya gelen Emevi komutanlarından Kays kabilesine mensup Mansur. Cavene'ye izafetle bu ismin verildiği rivayet edilmekte ise de başka bir rivayete göre bu ismin Abbasi Halifesi Ebu Cafer El-Mansur'un adından gelmektedir. Zamanla halk arasında telâffuz şeklinin de değişmesiyle "HÜSNÜ MANSUR" olarak bu şehrin ismi değiştirilmiş olmaktadır.

Üçüncü rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi, şehrin çevresinin de meyve ağaçlarıyla kaplanmış olmasından dolayı güzel vadi anlamında olan "VADi-i LEMAN"(Güzel vadi) kelimesinin söylenişi zamanla değişmiş ve halk arasında "ADIYAMAN" şekline dönüşmüştür. Ancak, Hısn-ı Mansur yani Hüsnü Mansur ismi 1926'ya kadar resmi ad olarak kalmıştır. 1926 yılından itibaren Bakanlar Kurulu kararları ile şehrin ismi tekrar ADIYAMAN olarak değiştirilmiştir. *
(bkz: adiyaman)
Nurettin rençber,sırrı süreyya önder gibi güzel sesli,yakışıklı bıyıklı beyleri vardır.Bir de bana bu iki beyi sevdiren komşum urfalının yüreğimden silip atamadığım o dağlara sinmiş hatıraları.Tıpkı bazılarının yüreğinden silip atamadığı üniversite aşkları gibi.Benim gibi atamayanlar atılmayanların yanında halt etmiştir.
Evet Adıyaman da kalmıştık,laf lafı açar derler ya,benimki de öyle oldu.Güneşi armağan ediyor işte daha ne diyeyim.Hoş malatyalılar o güneş bizim diyorlar ama varsın desinler.Japonlar bile taa uzak doğu ülkelerinden güneş denince Adiyaman diyorlar.Bir tek onlar değil tüm dünya bunu biliyor.
Neyse abartmaya gerek yok her yerin iyisi kötüsü var.Ama dağlardan gelen buz gibi suyu ve kaçak tütünü illa ki bir tek burda var.
telefon Kodu "416"
toplam nüfusu : 623.811
türkiye nin seksenbir vilayetinden sadece birisidir.
güneşin en güzel doğup battığı antıhacosunn deyimiylee böyle güneşin dogup battıgı yerde koyun kurtla acem kürtle gezer.
pkk'yı hiç bir zaman içlerinde barındırmamış insanların ikamet ettiği güzel yer. adıyaman şehit verdi haberi üzerine 10 binlerce insanın şehir meydanında nasıl toplandığına şahidim. ama nedense medyamız hiç haber yapmaz bunları... türkmen şehridir aslında, ama asimilasyon politikalarına kurban gitmiştir.