bugün

turkce'ye zamanin kisa tarihi olarak cevrilmis stephen hawking'in zaman ve uzay uzerine teorilerinin bulundugu eser. okumak icin fizikci olmaya gerek yok.
stephen hawking'in uzay, zaman, kara delik,beyaz cuce, big bang, big crunch vs.. gibi bazi kavramlari sokaktaki bir adamin anlayabilecegi sekilde anlatmaya calistigi, bir zamanlarin en cok satilan kitabi. sonunda isaac newton'i hafiften kotuler. (bkz: sokaktaki adam)
birçok kişi tarafından bir "unread bestseller" olarak tanımlanır.halen kütüphanelerde çok önceden kaptırdığı ve belki bir daha gelmeyecek sırasını beklemektedir.
fakat kitabın üzerine kalan okunması zordur damgası beni biraz kamçıladı ve kitabı bitirdim, kimi bölümlerinde gerçekten hiçbir şey anlamadığım yerler olsa da kitabın ana temasının zaten bilinmeyenler yada anlaşılamayanlar olması beni kısmen rahatlattı doğrusu.
fizikle pek ilgisi olmayanların bile anlayabileceği bir dilde yazılmış kitaptır. Bazı bölümleri gerçekten sıksa da okuması zevklidir. Kitabı bitirdikten sonra nerede yaşadığınıza dair bilgi sahibi olursunuz.
bilimi yakından takip etmeyen ve de yeterince bilgi sahibi olmayan insanlar için yazıldığını söylesek yanlış olmaz. okuması ve kavraması oldukça kolay bir kitap. kara delikler, uzay-zaman, raslantısallık teorileri hakkında merak edilenlere fazlasıyla cevap verir. zamanında bir fizik kitabı olarak bestseller'lar arasına girmeyi başarmış ender kitaplardan biridir. zamanın kısa ama öz bir tarihi. okuyun lan işte. bilim-teknikte niye bu kadar geriyiz dersiniz sonra. ayıp ayıp. alın size sokak ağzıyla yazılmış blimsel deha ürünü bir kitap.
(bkz: zamanın daha kısa tarihi)
evrende neler olup bittiğini merak edenlerin okuması gereken, sade dilli, akıla takılan birçok soruya cevap veren, yapılan teorileri kronolojik sırayla anlatarak konunun iyice kavranmasını sağlayan bir kitaptır.
Onu okudukça okuyası gelir insanın.Hatta tekrar amaçlı okunmasında fayda vardır.
Einstein'nın ne demek istediğini bu kitapta rahatça anlayabilirsiniz.
(bkz: ikizler paradoksu)
(bkz: genişleyen evren)
(bkz: eğrilmiş uzay)
(bkz: 3+1 boyutlu uzay)
Genel olarak 3 boyuta 4.boyut olarak zamn eklendiğinde kafalar karışır ve bu noktadan sonra anlatılanlar pek anlaşılmaz hale gelir.Tabii bu kitabı okumadıysanız.
(bkz: zamanın daha kısa tarihi)
yazanlar demiş ki okuyup anlaması kolay bir kitap. yok arkadaş ben bu kitabın bazı sayfalarını 3-4 defa okudum anlayamadım. büyük bir heves ile de başlamıştım. özellikle görecelik kuramı ve kuantum fiziğinde tıkanıp kaldım. demek ki aramızda bir sürü fizikçi var.
okuduğum kitaplar arasında zaman kavramının en iyi anlatıldığına inandığım son yüzyılın en önemli fizikçilerinden biri tarafından yazılmış naçizane kitap.
söz konusu kitap halen bir tekerlikli saldelyede yaşamını sürdüren , konuşamayan, dış dünyayla iletişimi kendisi için özel tasarlanmış bir bilgisayarla sağlayan çağımızın en büyük fizkçisi stephen hawking e aittir.88 de yayınlanan kitabında büyük patlama ile merkezinde tanrı olan bir yaradılış teorisi arasında bağlantı kurulmasına karşı çıksa da, savunduğu büyük patlama dan önce ne olduğu sorusuna cevap verememiştir.
sadece fizikçiler değil, herkes okuyabilsin diye yazılmış bir kitap. kitapta anlayamadığım yerler vardı ancak çoğunluğunu anladım. kitapta fizikle ilgili birçok kavramdan bahsedilmiş. güzel kitap. bence okuyun.

kitapta mr. hawking'in sorduğu bazı sorular var. cevaplamaya çalışayım;

1. Evren başlangıcında niçin öylesine sıcaktı?

evrende 100'den fazla çeşit madde var. bu maddeleri oluşturacak kimyasal reaksiyonların oluşması için çok yüksek sıcaklıklar gerekliydi. evren o yüzden başlangıçta aşırı sıcaktı.

2. Evren büyük ölçekte niye o kadar düzgün? Uzaydaki her noktadan ve her yönde niye aynı gözüküyor?

Bunun sebebi bizim evrendeki çok ufak bir nokta olmamız. evren milyarlarca ışık yılı çapında olduğu için bizim gözlemlerimize göre her yönde aynı gözüküyor.

3. Evren, niçin çöken modellerde sonsuza dek genişleyen modelleri ayıran kritik hıza çok yakın bir hızla genişlemeye başladı, öyle ki şimdi, on milyar yıl sonra bile, hala kritik hıza yakın bir hızla genişlemekte?

Bu sorunun cevabını önceden vermiştim. evrenin dışındaki yoğunluk gittikçe azalıyor. bu yüzden evren gittikçe daha çok hızlanarak genişliyor.

4. Evrenin büyük ölçekte çok düzgün ve tekdüze olduğu gerçeğine karşın, yıldızlar ve yıldız kümeleri gibi yerel düzensizlikler var. Bunların ilk zamanlarda bir bölgeden ötekine yoğunluğun biraz farklı oluşundan kaynaklandığı düşünülüyor. Peki, yoğunluğun bu düzensiz değişiminin kaynağı neydi?

Bilmiyorum

Duzenleme: usttekileri gercekten ben yazmisim. Bu kadar zeki olduguma inanmiyorum. Ben neymisim de haberim yokmus.

Duzenleme 2: daha 36 yasindayim ve hicbir konuda uzman degilim. Bazi konularda okuyup, çalışıp, kitap özetleri çıkarıp ve o özetleri ezberleyip uzmanlasirsam ve 70-80 yasina kadar yasarsam kim bilir daha neler yazarim.