bugün

adamların bizimle taşak geçmesi olayıdır.

görsel
yanlış yapılmış tespittir. 2030 da 1.sıraya yerleşeceğiz reisimiz sayesinde. 2023 de lozan ve kimsenin bilmediği gizli maddeleri sona erecek bol bol bor çıkartacağız sonra o bor ile duble yollar yapıp boğaza 5 köprü istanbula 3 hava alanı daha yapacağız. ülkeye 7 milyon suriyeli daha alıp böylece dünyanın en birinci ekonomisi olacağız.

"a haber" den cevval muhabiriniz gibson sundu. hoşça kalın.
business insider dergisinin haberlerinden biri wef tarafından paylaşılmış. lan her habere başlık açacak olsak 2070 te türkiye belirleyici güç olacaktan tut da 2050 de türkiye on parçaya bölüneceğe kadar binlerce projeksiyon var geleceğe ilişkin. hangi birine bakacaksın?

haydi madem öyle sizi şaşırtacak iki şey söyleyeyim. birincisi şu ki türkiye 1960-1980 yılları arasında da gdp bazında dünyanın en büyük 16-25 ekonomisinden biriydi. petrol krizi çıkmasaydı muhtemelen 16-18 arası gidip gelmeye devam ederdi. dahası da şu ki 1993 ve 1994 yıllarında yapılan geleceğe yönelik iki tahmine göre 2003 yılında türkiye dünyanın en gelişmiş 15 ekonomisinden biri olacaktı. halbuki ne oldu? önce asya kaplanları krizinin yansımaları, sonra rusya dan gelen kriz, 2001 krizi, 2008 de teğet geçtiği söylenen kriz, 2013, 2016...

demek istediğim şu ki bugünün global ekonomisinde çok özel durumlar haricinde kimse kimseyi özellikle krize sokmaya çalışmaz. ülkeler de öyle çin gibi çok sistematik politikalar uygulamadıkça mucizeler yaratamaz.

akp döneminde reel büyüme, sürekli bok atılan cumhuriyet tarihindeki ortalama büyümenin altında mesela. benim de okuduğum alandan* anladığım ve başlıca dikkat ettiğim veri budur. hdi ve gdp per capita olayına hiç girmiyorum bakın.
Sanırım 2030'da 3.Dünya savaşı bitmiş ve Dünyada 12 ülke kalmış olacak.
Abd
Çin
Rusya
Brezilya
Hindistan
Almanya
iran
Japonya
Türkiye.
2030'a kadar ölürüm ben. bana ne aq. artık vizyonsuz biriyim.
duurrr be oğlum! 2030'da kıralız...
insallah ama teknoloji uretmeden bunu nasil yapacagiz merak ediyorum.
ekonomik veyahut siyasi öngörülerim belki o denli yakın bir tarih olmasa dahi benzer bir durum olmasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

siyasi olarak dibe vurmadan bir sıçrama olmayacağı kanaatindeyim.

ekonomik olarak ise bu tarih boyunca böyledir.
bu tercihler ile alakalı bir mesele.

eğer bugünün genç jenerasyonu içinden 1000 tane alanında en iyi isimler çıkarır isek, adaletsizliklerden ders çıkarmış bir toplu olarak adalet ve özgürlükler konusunda adımlar atarsak çok daha iyi düzeye gelebilmek mümkün.

ancak bunun akp eli ile olabilecek bir şey olabileceğine dair kanaatim yok. bunun mevcut partizanlıktan sıyrılmadan atılabilecek büyük bir adım olmadığını da düşünüyorum.

akp geldiği dönemde yaptığı yenilikçi hareketler ile (sev sevme) kısmi gelişmeler sağlamıştır. ancak miadı dolmuş bir partidir.
Eziklik psikolojisiyle kirletilmiş başlık yada kıskançlık ikisindende bolca olduğuna eminim ancak bu insanlar kendi ülkesinin başarılı olmasını olabilmesini neden ihtimal dışı görüyor bunu tartışmak lazım ki bana göre medyanın etkisi büyük zira bu insanların takip ettikleri medyalar bulundukları ortamlar hep yerme amaçlı sadece kötü şeylerden bahsedilen umutsuzluğun pompalandığı ortamlar zaten bu yüzden herşeye kötü nazarıyla bakıyorlar ve mutsuz olmaya başlıyorlar.
(bkz: kudurun)
2030 da 60 yaşında olcam büyük olsa banane küçük olsa babane.
nufus artis hizi dusunuldugunde olmasi cok mumkunlu. zaten 17-18 lerde turkiye.

onemli olan, hindistan gibi herkesin fakirlikten kirildigi ama donyanin en boyuh ehonomilerinden olmamak.
büyük ekonomi olmak vs. iyi ekonomi olmak

farkına varın artık amq. 80 milyon nüfus daha şimdiden var lan elbette büyük olacak ekonomi!
görsel