bugün

kupayı kazanan ülkenin, tarihinde ilk kez bu kupayı kazanmış olacağı turnuva.

(bkz: 11 temmuz 2010 hollanda ispanya maçı)
bu gece itibariyle bitmiştir...
daha önce bu derece yakın takip ettiğim büyük çapta bir futbol organizasyonu olmamıştı sanırım. grup maçlarından itibaren yarı finale kadar hemen hemen bütün karşılaşmaları takip etmeye çalıştım. ülke futbol takımlarını da doğal olarak ilk defa bu kadar yakından tanıma şansına sahip oldum. benim açımdan, futbol ihtiyacımı eksiksiz olarak yerine getirmiş bir organizsayonu sağlam bir tahlil sanırım boyun borcu oldu artık.

en başından beri, doğal olarak favori olarak brezilyayı seçmiştim kendime. dünya kupasını en fazla kazanan takım olması, yıllardır dünya futboluna büyük yıldızlar kazandırmış olması ve en tabii olarak adının futbolseverlere verdiği güven, brezilyayı favori olarak görme nedenlerim arasında idi.

ne var ki, sürpriz bir şekilde elenmeleri pek de iç açıcı değildi. brezilya'dan başlayayım o halde;

brezilya: en başında, teknik direktörü dunga'nın pek hafif geldiği bir takım olarak çıktı karşımıza sambacılar. avrupanın büyük kulüplerinde top koşturan yıldızlardan müteşekkil bir takımı çalıştırmak sanırım dungaya hafif geldi. ve bunun bedelini de kupadan elenmekle ödediler. sadece bireysel oyuncularının becerileriyle sonuca gittikleri karşılaşmalardan sonra, hollanda maçında şans onlardan yana değildi. onca yıldıza rağmen, iç açıcı karşılaşmaları izlettiremediler kupa boyunca. yetenekli oyuncuların mükemmel golleri kaldı sadece ama takım ruhu olarak bir şeyler eksikti hep brezilyada. elanonun bu takımda kendine yer bulması da kafalarda soru işareti bırakan bir durumdu.

arjantin: kupanın, kağıt üzerinde favorilerinden biri de arjantindi kuşkusuz. unutulmaz oyuncu maradonanın teknik direktörlük başarısını ne derece gösterebileceği bir muamma olarak kalsa da, arjantin sonuçta arjantindi. özellikle, agüero, milito, messi, higuain gibi yıldızlardan oluaşan forvet hattı takımın en büyük artılarındandı. ancak turnuva boyunca bir kez dahi, arjantin oyunun hakkını vererek galip gelemedi. koltuklarımıza yaslanıp güvenle arjantin ve yıldızlarını seyretme şansı bulamadık. takımda yıldız oyuncuların çokluğu sanırım dikkatleri başka tarafa çekmelerini engelledi hep teknik ekibin. kapalı takımlara karşı yaşadıklarıyla tam bi hayal kırıklığı oldu arjantin. almanya maçındaki hezimeti ise, adı ile maç kazanılamayacağının ispatıydı bir anlamda.

almanya: avustralya maçıyla müthiş bir başlangıç yaptılar aslında kupaya. kolay bir rakip olmayan kanguruları 4 - 0 gibi net bir skorla yenmeleri, futbolseverleri daha ilk anlardan itibaren almanları kupanın favorisi olarak ilan etmelerine sebep oldu. sırbistan karşısında aldıkları mağlubiyet bu yargıyı biraz kırsa da, ingiltere ve arjantin karşılaşmalarındaki mükemmel oyunları bu kanının devam etmesini sağladı. öyle ki; ingiltere, özellikle arjantin maçından sonra kupanın sahibinin almanya olacağı kehaneti epey yaygınlaştı. ne var ki; ispanya gibi büyük bir takımı kendi sistemiyle oynatmamakta ısrar eden del bosque bu inadından vazgeçip 4 3 3 e geri dönünce, müllersiz almanya için final hayal oldu.

ispanya: almanya maçına kadar, oyunlarından hiç bir şekilde keyif almadığım 2008 avrupa şampiyonu. adam gibi 4 3 3 sistemini uygulamaları, almanya maçını kendilerine kazandırdığı gibi, en rahat ve derli toplu oynadıkları maçtı bu. zaten, yarı final maçına kadar almanyanın muhteşem oyunu, ispanyanın güven vermemesi maçın favorisinin almanya olarak değişmesine sebep olmuştu.

hollanda: 2010 yılında şampiyonlar ligi kupası kaldırmış bir takımın as oyuncusu Wesley Sneijder sayesinde bir şeyler yapabilen takım. ilk ciddi pozisyonlarının gol olduğu brezilya maçı bunu gösterdi bize. Arjen Robbenin hakkını da yememek gerek. 2. messi diyorum ben kendisine.

uruguay: forlanın her bi şeyi olduğu takım. bu kadar.

güney kore ve kuzey kore: futbolcu isimlerinin genelde park jan jun ho hu gibi olmasından mütevellit kimseyi aklımda tutamadığım uzakdoğu takımları. öyle ki; sahada kime baksan adı ya park çıkıyor ya da jan han. haklarında tek bildiğim şey; tecrübe, beceri ve özgüvenden yoksun futbol oynadıkları.

gana: gyan, ayew ve anna isimli futbolcularına bayıldığım takım. elendikleri vakit, türkiye elenmiş gibi üzüldüm, içim acıdı.

ingiltere: saman alevi gibi parlayıp duran oyunları hiç kalıcı olamadı. futbolun beşiği denilen ülke, beşiğinde futbolcu sallamak adına erkenden ülkesine döndü. takım içinde harcanan onca yıldız da yanlarına kar kaldı.

fransa: zaten şaibeyle geldikleri kupadan, hak ettikleri bir şekilde elendiler. allah bir yerlerden çıkartıyor demek ki. adalet dünyası bu. Thierry Henrye selam.

fildişi sahili: drogba, dindane, keita, arthur boka gibi yıldızlar takımı bir süre ayakta tutabilseler de, devamı gelmedi.

avustralya: sırf keweel, neill için takip ettiğim takımdı. keweela gösterilen kırmızı kart yüzde yüz haksız ve hatalı idi.

güney afrika: kendileriyle ilgili aklımda kalan tek şey, kupanın ilk golünü atmış olmaları. üzgünüm ama böyle.
`
meksika`: iyi şeyler yaptılar aslında kupa süresince. kendilerinden beklenmeyecek kadar iyi şeyler.

Portekiz = ronaldo.

yunanistan: güzel komşumuz.

unuttuğum, atladığım başka takımlar varsa kızmasınlar. geç oldu vakit. bu saatte bu kadar. oldu mu ? swh

şunu da son olarak eklemek gerek; türkiye olsaydı bu kupada bir şeyler yapabilirmiydi? bence yapardı. uruguayın yarı finale kadar geldiği bir organizasyonda eminim ki sürprize imza atabilirdi. fatih terim sağolsun.

kupayı kim mi alır? ee hollanda diyecek halim yok bu saatten sonra. ispanya, buraya kadar geldiyse kupayı ilk defa alır, evinin yolunu tutar.. 10 oyuncuyla birlikte kızgın boğa gibi koşup durdular almanya maçında zaten..
en beğendiğim iki takımın finale çıktığı güzide turnuvadır.
iki takıma tarihlerinde bir ilki yaşatma şansı vermiş turnuvadır.
bol şans ispanya, bol şans hollanda. iyi olan kupayı alsın. final için skor öngörüm 2-0 ispanya lehinedir. 3-1 de olabilir tabi.
seyir zevki yüksek bir finale sahip olan turnuva. hollanda alsın isterim.
bi' çok yıldızın kariyeriyle oynayan kupadır.
üçüncüsü ve dördüncüsünün belli olduğu turnuvadır. #8570054 numaralı entrydeki listeyi dolduralım ilk önce.

3)almanya--(üçüncülük-dördüncülük maçında uruguay'ı 3-2 yendi)
4)uruguay--(üçüncülük-dördüncülük maçında almanya'ya yenildi)
5)gana-----(çeyrek finalde normal süresi 1-1 biten maçta penaltılarla elendi)
6)brezilya--(çeyrek finalde 2-1 yenildi)
7)paraguay(çeyrek finalde 1-0 yenildi)
8)arjantin--(çeyrek finalde 4-0 yenildi)
9)japonya---(ikinci turda normal süresi 0-0 biten maçta penaltılarla elendi)
10)abd------(ikinci turda 2-1 yenildi/ gruplarda 5 puan, 1 avaraj, 4 attı, 3 yedi)
11)güney kore(ikinci turda 2-1 yenildi/ gruplarda 4 puan,-1 avaraj, 5 attı, 6 yedi)
12)slovakya--(ikinci turda 2-1 yenildi/ gruplarda 4 puan,-1 avaraj, 4 attı, 5 yedi)
13)portekiz--(ikinci turda 1-0 yenildi)
14)meksika--(ikinci turda 3-1 yenildi)
15)ingiltere-(ikinci turda 4-1 yenildi)
16)şili--------(ikinci turda 3-0 yenildi)
17)fildişi sahili(4 puan, 1 avaraj, 4 gol attı, 3 gol yedi)
18)slovenya--(4 puan, 0 avaraj, 3 gol attı, 3 gol yedi)
19)isviçre------(4 puan, 0 avaraj, 1 gol attı, 1 gol yedi)
20)güney afrika(4 puan,-2 avaraj, 3 gol attı, 5 gol yedi)
21)avustralya--(4 puan,-3 avaraj, 3 gol attı, 6 gol yedi)
22)yeni zelanda(3 puan, 0 avaraj, 2 gol attı, 2 gol yedi)
23)sırbistan-----(3 puan,-1 avaraj, 2 gol attı, 3 gol yedi)
24)danimarka---(3 puan,-3 avaraj, 3 gol attı, 6 gol yedi)
25)yunanistan--(3 puan,-3 avaraj, 2 gol attı, 5 gol yedi)
26)italya--------(2 puan,-1 avaraj, 4 gol attı, 5 gol yedi)
27)nijerya-------(1 puan,-2 avaraj, 3 gol attı, 5 gol yedi)
28)cezayir-------(1 puan,-2 avaraj, 0 gol attı, 2 gol yedi)
29)fransa-------(1 puan,-3 avaraj, 1 gol attı, 4 gol yedi)
30)honduras---(1 puan,-3 avaraj, 0 gol attı, 3 gol yedi)
31)kamerun-----(0 puan,-3 avaraj, 2 gol attı, 5 gol yedi)
32)kuzey kore--(0 puan,-11 avaraj,1 gol attı, 12 gol yedi)

üçüncülük-dördüncülük maçından önce yarı finalden bahsetmezsek olmaz. hollanda-uruguay karşılaşmasında uruguay cezalı durumdaki oyuncusu suarez'i çok aradı ve forlan'ın gayretlerine rağmen bir anda 3-1 yenik duruma düştüğü maçı çeviremedi. ispanya-almanya maçı ise iplerin tamamen ispanya'nın elinde olduğu bir karşılaşma oldu. pasa dayalı kontrollü futboluyla almanya'nın gardını düşüren ispanya tek golle finale çıkmayı başardı. böylece tarihinde ilk kez dünya kupasında final oynayacak ispanya. finalde hem hollanda hem de ispanya tarihlerindeki ilk dünya kupasını kazanmak için mücadele edecekler.

üçüncülük-dördüncülük maçında da iki takım da açık futbol oynadılar. zira kaybedecekleri pek bir şey yoktu. almanya müller'in golüyle öne geçmesine rağmen uruguay cavani ve forlan'ın golleriyle üstünlüğü yakalamayı başardı(bu arada forlan turnuvanın en güzel gollerinden birini attı. belki de en iyisi)). ama önce jansen sonra da khedira'nın attığı gollerle almanya maçı 3-2 kazandı ve 2006 dünya kupası'ndan sonra tekrar üçüncü oldu. şu kesin ki almanya, eğer bir aksilik olmazsa, 2014 dünya kupası için şimdiden favori.

yaklaşık 21 saat sonra 2010 dünya kupası final müsabakası oynanacak. kazanan takım tarihinde ilk kez dünya kupası şampiyonluğunu tadacak. her ne kadar beynim ispanya alır dese de ben portakallar kazansın isterim. elden gelen iyi bir maç olmasını dilemek. finalden sonra tekrar görüşmek üzere. her zaman üçüncülük maçlarıyla zaman kaybetmeyip final görmeniz dileğiyle...
kupaya damgasını vuvuzela ve "kahin" ahtopot paul vurmuştur!

tarih de bunu böyle yaza.

kupanın sahibi ispanya olmuştur.
ispanya 'nın ülkesine götürdüğü kupadır..*
en sıkıcı maçlara sahne olan kupa olmuştur.
tarihin en çakma, en zoraki ve lezzetsiz kupası olmuştur. göz boyamak amacıyla güney afrikaya verilen bu organizasyon, başta hakemler olmak üzere pek çok kişi ve kurumun çuvallaması ile son bulmuştur.
finalinde an itibari ile bob marley could you be loved çalınmaktadır kupada bobla kutlanır zaten.
an itibari ile bob marley'den you could be loved'u çalarak gönlümü fethetmiş kupadır!
(bkz: waka waka)
(bkz: it s time for spain).
umutlar brezilya ya. yaşarsak göreceğiz. iğrenç vuvuzella sesleri, berbat hakem hataları , ofansif futbol yerine defansif futbolu benimseyip ne kendi adam gibi oynayan ne de oynatan berbat takımların ardından bu kupada büyük umutlarla izlediğimiz büyük futbolcuların ( messi, ronaldo vb) yeterince etkili olamamaları sonucu rezil bir kupa oldu. 4 yıl beklediğimize değmedi.

brezilya emimim daha zevkli olacaktır. 100 bin kişilik stadyumlarda sambacı latin kızlar eşliğinde maçlar bize bu kupaya dair en iğrenç şey vuvuzella yı dahi hatırlatmayacaktır...
hak eden sahip olmuştur xavi ve iniesta önderliğindeki ispanya.
(bkz: this time for spain)
kupanın en güzel futbolunu oynayan takımın 3. olduğu, kupanın en doğru ve iyi futbolunu oynayan takımında şampiyon olduğu son zamanlarda ki en iyi dünya kupası.

not: almanya idman yurdu sporluyum.
artık bitmiştir, vuvuzelalar raflara kaldırılsın artık, ohhh beeee
(bkz: 2014 brezilya dünya kupası)
almanya milli futbol takımının kesinlikle kazanması gereken kupaydı,ama genç kadroları ve önümüzdeki 4 sene boyunca kadrodan en fazla 1-2 kişi değişecek olması nedeniyle 2014 dünya kupası'nın en büyük favorisi olarak görüyorum kendilerini.
ankaragücü'nde zar zor kadroya giren vittek'in 4 gol attığı; uzaylı insanüstü messi'nin gol atamadan kapadığı ilginç bir kupa.
(bkz: 2010 yılının beşiktaş ın utanç yılı olması)
polün dediği oldu ispanya kazandı geçmiş olsun.