bugün

the walking dead

ilk 3 bölümünü bir oturuşta seyrettiren süper dizi. zombi ve kıyamet sonrası dünya kurgularına hasta olanlar için birebir.

diziyi sevdim, inceliyorum. zombi türlerine ilgim var ve dizi beni şimdiye kadar hayal kırıklığına uğratmadı. aksine; beklentilerimin epey ötesinde çıktı.

10 bölüm yayınlansın neyin ne olduğu daha iyi belli olur. en önemlisi ve yegane beklentim ise dizinin standart zombi dizileri gibi 5-6 bölüm sonra bitmemesi. bizim de şöyle 5-6 sezonluk bir dizimiz olsun yahu.

! bundan sonrası spoiler içerebilir, dizideki zombiler ile alakalı yorumlar içermektedir.

dawn of the dead ile 28 days/weeks later filmleri karışımı zombiler var bu dizide. yani zombiler geçmiş yaşamlarından esintiler taşıyabiliyor (ilk sahnelerdeki zenci abinin karısının öldüğü eve dönme çabası, ilk sahnedeki çocuğun yerden oyuncak bebeğini alması vs.) ve alet edavat kulanıyorlar (alışveriş merkezine girerken zombinin elindeki sanırım akü tarzı bir şeyle cama vurması), aynı zamanda koşuyorlar. gene virütal bir durum var ortada sanırım (henüz bilmiyoruz.) ve ısırılınca, ten temasında falan zombiye dönüşüyor(muş) insanlar. (henüz şahit olmadık.)

zombilere bu diziyle beraber eklenen en güzel, mantıklı durum ise; zombilerin neden birbirlerini yemedikleri. cevap şu; leş kokusu yüzünden. çünkü insanlar taze et kokuyor ve zombiler leş kokuyor. çürümüş eti kim sever ki? çok mantıklı.

diğer taraftan "beyinlerinde bir şey var" tarzı konuşmalarla pek çok gönderme yapmışlar. kafasını kestiğinizde bir zombi ölmüyor. beynini dağıtmanız lazım. açıkçası bizim küçüklüğümüzde zombiler onlarca parçaya bölünerek etkisiz hale getirilebiliyordu. bu son filmlerdeki beyin dağıtma mevzusuyla oldukça farklı ve kırılgan yaratıklar oldular, ama artık koşabiliyorlar ve alet kullanabiliyorlar.

ışığa ve sese duyarlılar. ışığın ve sesin geldiği yöne gidiyorlar. akılsız hayvanlar genelde bunu yapar. mantıklı. söylemekte yarar var; sürü mantıkları yok, beraber çalışmıyorlar. 28 gün/hafta sonra serilerinde de beraber çalışmazlardı ama sürü mantıkları vardı. dawn of dead te ise sürü mantığının yanında beraber çalışan zombiler görmüştük. dizinin sonraki bölümlerinde bir evrim olacak mı hep beraber göreceğiz.