bugün

yasmin

Doğum kontrol hapları içerisinde zannederim en yaygın kullanılanıdır, yan etkileri nisbeten azdır. Aynı zamanda kistik oluşumlara karşı tedavi amaçla da kullanılır, hormonları ve en önemlisi âdeti düzenler, hormonal sebeplerden meydana gelmiş aşırı kıllanmaları kontrol altına alır.

En yaygın yan etkisi mide bulantısıdır, o da ilacı hemen uyumadan önce alınarak en aza indirgenebilir. Bazı bünyelerde daha fazla yan etkiye yol açabilir, o yüzden zaten başlamadan önce doktorla konuşup doğru seçimi yapmış olmak gerekir. 35 yaşını geçmiş ve sigara kullanan kadınlara önerilmez.

Kutuda 21 hap vardır, âdetin ilk birkaç günü içerisinde başlamak ve günün aynı saatlerinde almaya dikkat ederek kullanmak lazımdır. 21 hap bittiğinde 7 gün ara verilir, 8. gün yeni kutuya başlanır. ilacın koruyuculuğundan ikinci kutudan itibaren emin olunabilinir, o arada mutlaka başka koruma gerekir. Bu ara verilen 7 gün içinde âdet olunur. Ayrıca bu 7 günlük arada birliktelik olacaksa -7 gün boyunca âdet olunmaz- ek koruma gerekir.

Yasmin iyidir güzeldir de, ilaca yedi gün ara vermek hem kullanım alışkanlıkları açısından, hem de o arada ek koruma gerektirmesi açısından kötüdür. Neyse ki yazz 24+4 vardır...