bugün

henry kissinger

dünya'yı parmağında oynatan adam.

tarih: 25 Haziran 1964
yer: Yunanistan Büyükelçiliği Kançılaryası, Vaşington

ABD Savunma Bakanı Robert McNamara, akşam yemeği sofrasında Andreas Papandreu ve babası Georgios Papandreu'nun arasında oturdu. Söz dönüp dolaşıp Kıbrıs sorununa geldi. McNamara, "Türklerin Hava Kuvvetleri çok güçlü. bir çatışma çıkacak olursa, Türk uçakları, Yunan topraklarını yakıp yıkacak" diyince, baba Papandreu ayağa fırladı, kızgın bir ses tonuyla "Türkiye'ye böylesine güçlü bir Hava Kuvvetleri sağladığınız için teşekkür ederiz sayın bakan. Ama izin verirseniz size, Türkiye'nin çok daha güçlü Hava Kuvvetleri olan bir başka ülkeyle komşu olduğunu hatırlatmak isterim. Eğer Türkler saldıracak olursa, bu hava kuvvetlerinin de çatışmaya katılması bir olasılıktan ibaret kalmayacaktır" dedi. McNamara kibarca gülümsedi, konuyu değiştirdi.[1]

Gülümsemesinin nedeni, Yunan Hava Kuvvetleri'nin Kıbrıs üzerinde iki dakikadan fazla uçamayacağını bilmesiydi. Uçamadı da. NATO müttefiki olma ihtimalini, Nikita Kruşçev'le füze pazarlığı yaparken unutan Makarios; bu gerçeği Türk Hava Kuvvetleri Kıbrıs'ı bombalarken, beklediği Yunan Hava Kuvvetleri uçakları gelemeyince anladı. NATO'ya, yani ABD'ye sırt çevirmenin cezasını, Türklerin elinden çekiyordu.

tarih: 20 Temmuz 1974
yer: Başbakanlık binası önü, Ankara

"Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs'a indirme ve çıkarma harekâtına başlamış bulunuyor. Allah milletimize, bütün Kıbrıslılara ve insanlığa hayırlı etsin. Bu şekilde insanlığa ve barışa büyük hizmette bulunmuş olacağımıza inanıyoruz. Öyle umarım ki, kuvvetlerimize ateş açılmaz ve kanlı bir çatışmaya yol açılmaz. Biz aslında savaş için değil, barış için; yalnız Türklere değil, Rumlara da barış getirmek için Ada'ya gidiyoruz." sözlerinin sahibi, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'ti.

Lise mezunu olduğu için tüm lise mezunlarına örnek gösterilmiştir. Ecevit, Robert Kolej mezunuydu. ancak, 1957'de Rockefeller Foundation Fellowship bursu ile ABD'ye gitti, Harvard Üniversitesi'nde sekiz ay sosyal psikoloji ve orta doğu tarihi üzerine incelemeler yaptı.

tarih: 20 Şubat 1975
yer: Beyaz Saray, Vaşington

"Tüm Dünya'da, bizi en çok yaralayan iki olay CIA'nın işleri ve Türkiye'ye yapılan yardımlar oldu"; sözlerinin sahibi ise, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissenger'dı. Bu sözleri sarf ettiği tarih, Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan hemen sonraydı. 2007 yılında, zaman aşımından dolayı gizliliği kalkan CIA dosyaları arasında bulunan Beyaz Saray Memorandumu[2] ile ortaya çıkmıştır. Dönemin CIA yetkilileri, Kissinger'ın Kıbrıs Harekâtı öncesi Türkiye'ye sağladığı askerî ve ekonomik yardımı doğrulamıştır.

Kıbrıs misyonunu başarıyla tamamlayan Kissinger, sosyal demokrat olmakta ısrar eden Ecevit'i by-pass ederek; bölge sorunları ile ilgili görüşmelerini, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren'le sürdürmüştür.

Henry Kissinger, evli ve iki kız babasıdır. Harvard'da 1951-1971 yılları arasında uluslararası seminer yöneticiliği yapmıştır. Bülent Ecevi'in kendisine "hocam" diye hitap etmesi bu yüzdendir.

Kaynaklar:
1. Papandreu, Andreas G., "Namlunun Ucundaki Demokrasi";, ISBN 975-494-052-5
2. Beyaz Saray Memorandumu
http://www.gwu.edu/~nsarc...222/family_jewels_wh3.pdf