bugün

hepsiburada com

bu sitede yapılan yorumları okuyorum. salgın bir hastalık söz konusu. neden buraya yorum yazan insanların diğer insanları alışveriş yapmak için zorladıklarına, laf olsun diye değil, gerçekten bir türlü anlam veremiyorum. bir insan neden "önceki gün siparişini verdim, iki günde geldi, öncesinde tereddütlüydüm, ürün elime geçince ne kadar doğru bir karar verdiğimi anladım, her evet mutlaka lazım, hiç düşünmeden alın derim. bu fiyata benzeri yok" diye bir yorum yazar. buradaki amaç ne? yorum yazıp puan kazanılıyor, sonra bu puanlarla indirimli alışveriş yapılıyor filan. o zaman ne uzatıyosun yaz "ürün kullanışlı, kullanışsız, şu özelliği eksik" filan falan. şöylesi var mesela, buna hürriyet tarzı gazete yorumlarında da rastlıyoruz sıklıkla, sözlükte de var baya: "ne diyebilirim ki, çok harika, kaçırmayın" 'ne denilebilir ki'ymiş. amına koduğumun evladı, sana mikrofon mu uzattık ki ne diyeceğini bilemedin bi anda.

diyelim fiyatı uygun ama çok tanınmayan bir markanın herhangi bir ürünü hakkında yazılan yorumlara bakıyoruz: direkt (ctrl+f) yapıp "diğer markalar" diye aratabilirsiniz bu durumda. rahat 40 tane sonuç verir. o da diğer 50 tanesi imla hatasından çıkmadığı için. fiks yorum şu çünkü: "diğer markalara o kadar para vermeye gerek yok, aynı işi görüyor. anneme aldım bir tane, eve geldi bin tane. götüme de takıyorum artık. saçlarıma da sürdüm iyi geldi. bu fiyata kaçmaz."

aynı tip bir ürün marka olanının yorumlarına bakalım: "bu ürün elinize geçince inanamayacaksınız. sonuçta x markası kalitesi. ucuz etin yahnisi kakam gibi olur. basın paranızı, düşünmeyin. kız arkadaşıma aldım, beni öptü. nineme aldım, öldü. oleyoleyley"

arada çok nadir, belki birilerine faydam olur diye, doğru düzgün şeyler yazan insanlar var. ama bunu bulana kadar, babasına don alıp, araba kayışı olarak kullanabildiğini keşfeden insanları okumak zorundasınız. bak gene bu şeye takılıyorum ben. "ne diyebilirim ki"ye. "ne diyebilirim ki" ya! allah belanızı versin.