bugün

cate blanchett

4 Mayıs 1969 tarihinde Avustralya'nın Melbourne kentinde doğan, hollywood'un gözde aktristi.
Soylu tavırları ve zarif çizgileriyle Cate Blanchett, Shekhar Kapur'un " Elizabeth " filmindeki Elizabeth rolüyle Oscar'a aday gösterilmiş; ancak heykelciği gwyneth paltrow' a kaptırmış, hepimizi üzmüştür. bu film onun sinema tarihine adını yazdıracağının bir kanıtıdır.
birçok tiyatro oyununda sahne almış ve sayısız ödülü mevcuttur.
oyuncuyu sinemalarda da gösterilen ve geleceği görme yeteneğine sahip bir kadını canlandırdığı sam raimi filmi "the gift" ile daha çok tanıdık. yine Barry Levinson'un yönettiği "Bandits " de rol aldıktan hemen sonra Tom Tykwer'ın "Heaven " isimli filminde " The Gift " teki rol arkadaşı Giovanni Ribisi ile birlikte bir kez daha kamera karşısına geçen Blanchett'ı çoluk çocuk herkesin tanıması sağlayan film ise Tolkien'in dünyaca ünlü romanı "Yüzüklerin Efendisi"nden Peter Jackson tarafından beyaz perdeye uyarlanan " Lord of the Rings" 'dir. galadriel karakteriyle hepimizin gönlüne taht kurmuştur.
oscar heykelciği ile buluşmasını sağlayan film ise martin scorsese yönetmenliğindeki " the aviator" 'dır. katharine hepburn karakterini o kadar iyi canlandırmıştır ki, tüm sinema eleştirmenlerinden tam not alabilmiş, yegane güzel oyunculardandır.