bugün

yök ün katsayı kararını danıştay ın durdurması

bu kararı haklı bulan kitlenin dayandığı temel argüman şu: e madem mühendislik, tıp istiyordun neden meslek lisesini tercih ettin? 14 yaşındaki bir çocuğun gitmek istediği liseyi seçemeyeceği ve ailesinin onun yerine karar verip onu bir okula yazdıracağı malum zaten ben o noktaya hiç değinmeyeceğim.

Benim anlatmak istediğim şu: sanırım bu kararı destekleyen kişiler üniversiteleri meslek öğretme yeri olarak görüyor. yanlışlıkta işte burada doğuyor. üniversiteler meslekle ile ilgili olarak bilgi sahibi yapar kişiyi fakat üniversiteler meslek değil bilim öğretir. kimya mühendisliği okuyan kişi kimya bilimini öğrenir, müzik okuyan biri müzik bilimini öğrenir. bu bilim evrensel bilgidir ve kişiyi evrensel bir insan yapmak içindir. üniversitenin kelime anlamı da budur zaten. sen o öğrendiğin bilimle ilgili çalışırsın çalışmazsın gider benzin istasyonu açar oturusun bu kişinin takdirindedir.

benim ters bulduğum devletin kişinin öğrenmek ve bilgi sahibi olmak istediği bilim konusunda vatandaşlarına sınırlama getirmesi. hayır sen bunu okuyamazsın demesi. bundan asırlar önce insanlar üniversitede fizikte okuyorlardı, tarihte, astronomi de. ama günümüzün türkiye'sinde bu mümkün olamıyor işte. leonardo da vinci'ye sen ressamsın niye icatlar(helikopterin temelini attı adam) yapıp duruyorsun, ya da manyak bilimadamısın nedir bu acayip resimler diyen zihniyet bundan beş asır önce rönensansta yoktu çok şükür ki biz bu adamın hep sanatından hem icatlarından faydalandık.