bugün

döner

Bu kadar az entry'i haketmeyen milli yiyeceğimiz. Ama bu ilgisizlik dünya genelinde de aynı. Dönerin anavatanı türkiye olmasına rağmen sanayisinin doğduğu yer olarak Almanya kabul ediliyor. Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen Anuga Gıda fuarı için özel hazırlanan dönerci rehberi'nde çarpıcı rakamlar göze çarpıyor. Bugün Avrupa'da 819 döner üreticisi ve 53.000 satış noktası var. Aralarında Almanya, Fransa, ingiltere, ispanya, italya (Pizza da neymiş), Avusturya, isviçre, iskandinavya (Danimarka, Norveç, isveç, Finlandiya), Hollanda, belçika ve Lüksemburg'da günde toplam 1.165 ton döner satılıyor. Bu da 100 gr'ının 2,5 ile 5,5 euro arasında satıldığı bu 14 ülkede günlük 34 milyon 950 bin euro'luk döner pazarı dönüyor demektir. Bu rakamı yıla vurursak 12 milyar 756 milyon 750 bin euro'luk bir pazar var demektir. Bu rakamla Avrupa döner sektörü, iso 500 büyük sanayi kuruluşu listesi'ndeki şirketlerin 112 milyar 500 milyon euro'Luk üretimden satışlarının yüzde 11'i kadar hasılat yapıyor demektir. Avrupa döner sektörü Erdemir (2,3 milyar euro), Vestel (1 milyar euro), Arçelik (1,8 milyar euro) gibi sanayi devlerinin ciroları ile dalga geçiyor.

Ama... Bizim içimizden çıkan bu yiyeceğimizin ne yazık ki kontrolü bizde değil. Almanya'da üretilen günlük 1.000 ton dönerin yarısı başta Fransa olmak üzere Avrupa'nın dört bir yanına ihraç ediliyor. Ustaları sadece türk değil. Özellikle italya olmak üzere bir çok ülkede Mısırlı. ispanya'daki toplam 7.500 satış noktasının yaklaşık binini türk girişimciler kontrol ediyor.

Çok uzun zaman geçmeyecek ve döner dünya fast food pazarında sağlamlaşmış olan yerini birincilikle taçlandıracak. Yerken bir daha düşünün ve gülümseyin.