bugün

türkiye nin enerji politikası

Hala duzgun temellere oturtulmamis milli politikadir.

6 agustos 2009 tarihinde yurdumuzda bulunan rusya devlet baskani vladimir putin gorusmelerinin en onemli ayagi enerji olacaktir yani güney akım projesi.

8 agustos 2009 tarihli gazeteden alinti:

--spoiler--
Türkiye ile Rusya arasında önceki gün enerji alanında imzalanan tarihi anlaşma ve protokoller, "Türkiye Nabucco projesi'ni ikinci plana mı attı?" sorusunu gündeme getirirken, Ankara, spekülasyonları ortadan kaldırmak için "Türkiye'nin önceliği Nabucco'dur. Türkiye'nin Güney Akımı'na katılımı ya da ortaklığı söz konusu değil" mesajını verdi. Türkiye, Samsun-Ceyhan hattına yıllardır ilgisiz kalan Rusya'yı da hatta dahil etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, Güney Akım projesi için bölgede sismik araştırmalar yapılacağını ardından kararın verileceğini belirtti. CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, Türkiye'nin Rusya ile imzaladığı protokol ve işbirliği anlaşmasını soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Türkiye ayrıca, Rus tarafıyla enerji konularını da içeren 20 maddelik kapsamlı bir anlaşma da imzaladı.
Yaşanan bu gelişmeler, Türkiye ile birlikte Rusya ve Avrupa'da geniş yankı buldu. Bu gelişmelerden en çok rahatsızlık duyan ülke ise Rusya'yla enerjide anlaşmalar imzalayan Yunanistan oldu.

http://www.milliyet.com.t...20komsu%20rahatsiz%20oldu
--spoiler--

gerekli linklere baksaniz da biz yine de burada aciklayalim

Güney Akım projesi:
Rusya ve italya'nın Haziran 2007'de ortaya sürdüğü, Rus doğalgazının, Rusya'dan başlayıp Karadeniz'in 2 bin metre altından Bulgaristan'a ulaşmasını hedefleyen bir proje. 10 milyar dolarlık 900 kilometre uzunluğundaki Bulgaristan'a uzatılacak boru hattı projesi tamamlandığında kuzey ve güney Avrupa'nın gaz ihtiyacını karşılamış olacak

Nabucco projesi;
Avrupa doğalgaz açığının karşılanması amacıyla yürütülen, Türkiye üzerinden AB ülkelerine doğalgaz taşımak amacıyla yapılması düşünülen uzun geçişli bir boru hattı projesi. Bulgaristan üzerinden Romanya ve Macaristan'ı izleyerek Avusturya'ya ulaşacak doğalgaz boru hattının inşasına 2011 yılında başlanması öngörülüyor. ilk gazın 2014’te pompalanması bekleniyor.

Bilindigi uzere rusya, ukrayna ile yasadigi problemler nedeniyle bu ulkeyi bypass etmek amaciyla guney akim projesini oratay atmis ve ulkelerle mutabakata varmistir. kilit ulkelerden biri bulgaristan.

ab gaz bagimlisi oldugu rusya'ya daha fazla taviz vermemek amaciyla nabucco uzerinde durmaktadir. kilit ulke olacagimiz bu projeyi ustlenerek dirkt azerbaycan ve turkmenistandan alinan dogalgaz yine bulgaristan uzerindne avrupaya tasinacaktir.

ayrica Rusya'nın uzun zamandır ilgisini çekmeyen Samsun-Ceyhan projesini Rusya'ya kabul ettirerek Türkiye'nin büyük kazanımlar elde edeceğini vurgulandı.

istanbul ve Çanakkale boğazlarından yılda 180 milyon ton tehlikeli kargo taşındığını, bu yükü baypas etmek gerektiği vurgulanarak, yapılan anlaşmalar çerçevesinde Rusya'nın hatta angaje olduğu belirtildi. bu kazanımlardan en önemlisinin, Ceyhan'ı bir enerji merkezi haline dönüştürmek olduğu söylenerek, Ankara'nın ana stratejisinin bu olduğu kaydedildi.

izlemeye devam ediyoruz.