bugün

almanya da kürtler yüzünden türklerin sevilmemesi

Hem sonucu hem gerekçesi itibariyle yanlış tespit.

Almanya'da yaşayan Türklerin sevilmediğini, üstelik bunun Almanya'da yaşayan Kürtler yüzünden olduğunu söylemek, meselenin hem eksik hem de yanlış kavrandığının ifadesidir. Almanya'da yaşayan 'Türkler'in sorunu sevilip sevilmemeyle ilgili değil, Almanya'da yaşayan bütün göçmenler gibi, Almanlarla eşit haklara sahip olmamalarıyla ilgilidir. Bu meselenin anlaşılması için ilk adımdır.

ikinci adım ise ifadenin barındırdığı aşağılık kompleksidir. Bir 'öteki', kendini tanımlamak için başka bir ötekini hedef alır. Buradaki öteki yani 'Kürt'tür! Bu tanım elbette faşizandır ama sadece milliyetçi anlamlarla inşa edilmemiştir. Yani iç Anadolu'nun ya da Karadeniz'in yoksul bir köyünden Almanya'ya gelen bir gastarbeiter* da Kürt'tür. Çünkü bizliğimize yakıştıramadığımız herşey onlarındır. Sevilmeyen 'Kürt'tür, konuşamayan 'Kürt'tür, kokan 'Kürt'tür ya da hırsız 'çingene'dir vs...

Hatta bizim gibi olmayan Türkler'de 'Kürt'tür! Bunun en çarpıcı örneği Almanya'ya görmüş beyaz 'Türk'lerin söylemleridir: "Buradaki Türk'ler Türkiye'deki Türkler'e benzemiyorlar"

Almanların ya da görece uzağımızdaki başkalarının bizi sevip sevmemesi önemli mi bilmiyorum ama sevsek de sevmesek de insani, tarihsel, siyasal vs... bir sorumluluk olarak birlikte yaşamakla mükellef olduğumuz kardeşlerimize bok atmamayı öğrenmek gerektiği kanaatindeyim.