bugün

devlet laik olur birey laik olamaz yanılgısı

mesela musluman bir hakimin karsisina cikan davalilardan biri musluman, biri laik ise hakim taraf tutmadan karar vermek zorunda, her ikisinin sozu de ayni degerde olmalidir. eger bu musluman dogru soyler digeri dinsiz deyip inanmaz ise laiklige aykiri davranmis olur. diyelim ki hakim laik ve karsisina bir laik ile bir musluman cikti. eger ikisine de esit soz hakki verip ikisinin de sozlerine ayni degeri veriyorsa laiklik ilkesiyle davranmis olur. ama bu musluman diye ona antipatik bakiyorsa laik oldugu halde laiklige aykiri hareket etmis olur.
simdi bunu gunumuze uyarlayalim. laiklik ilkesi ile yonetilen bir ulkede yasiyoruz. cogunluk insanlar musluman ve laiklik ilkesiyle davranip ben laikim diyenlere de oy verebiliyor ve cumhurbaskani olarak secilmesini hic yadirgamiyor. sonra ben laiklige gore davranacagim diyen bir musluman cumhurbaskani olunca diger laik insanlar kiyameti kopariyorlar. laiklik ilkesi insanlari dinlerine gore ayirmadan herkese esit hak vermek ve herkesi esit saymak icin cikan bir kural degil miydi? musluman diye laiklik ilkesiyle davranacagim dedigi halde bir insana karsi cikmak nedendir? eger bir uygulamasinda laiklige aykiri bir sey yaparsa o zaman zaten kanunlar isler gerekli tepkiyi almayi hak eder.
bir baska ornek;
sadece kendi inancindan olanlara burs veren cemaaatler laiklik ilkesine aykiri davraniyorlar.
sadece laik insanlara burs veren cydd gibi kurumlar da laiklik ilkesine aykiri davraniyorlar.
yani laik olmak laiklik ilkesiyle davranmayi garantilemiyor.
laiklik ilkesinin anlamini kavrayabilmek, neden demokrasinin temel ihtiyaclarindan biri oldugunu anlamak ve daha derin arastirma yapmak icin "fransiz ihtilalini" okuyunuz. sosyalist rejimlerde laikligi okusaniz da olur.
maalesef ataturk laikligin dinsizlik olmadigi konusunda uyarmis oldugu halde insanlar dinsizlik sanmakta. bu tehlikeyi gorup insanlari egitmeyi denemiş, uzun sure laikligi getirmek icin beklemişti.
edit: laiklik dinsizmis gibi davranmak ve insanlara dini on yargisini kenara koyup bakmak manasinda,
laik dinsiz manasindadir ve yukardaki makalede anlayamadiginiz noktalarda bu kelimeleri koyarak okuyabilirsiniz. bir daha belirteyim laiklik dinsizlik demek degil ama laik dinsiz demektir.
laiklik ilkesine karsi olan davranislar;
insanlar laiktir sadece laik insanlari korur,
insanlar muslumandir sadece musluman insanlari korur,
laiklik ilkesine uygun davranislar;
insanlar laiktir her insanin inancina bakmadan haklarini korur,
insanlar muslumandir her insanin inancina bakmadan haklarini korur. * *