bugün

madrid

ispanya nın başkenti 4 milyon nüfuslu şehir. bana sorarsanız görmezseniz hiçbir şey kaybetmeyeceğiniz hiçbir özelliği olmayan sıcak bir bağ kurulamayan soğuk bir şehir. (prado ve reina sofia müzesi dışında)

bizim turumuz uçak yolculuğundan sonra şehir turuyla başladı. bu tur esnasında, puerto del sol meydani, alcala ve toledo kapilari, atocha tarihi tren istasyonu, las ventas arenasi, gran via caddesi, kraliyet saray meydani ve castellana bulvari görülecek yerler arasındadır. kendi başınıza gezerken. kibele ve neptun cesmesi, plaza mayor, parque del retiro görülebilir.

madrid de gezilebilecek yer olarak merkez olarak (ispanya nın merkezi kabul edilir) puerto del sol meydanı ve çevresi vardır. buralarda şirin kafeler ve alışveriş mağazaları vardır. ayrıca büyük mağazaların olduğu gran via caddesi görülebilir. gelelim madrid de görmeye değer iki müzeye (eğer zamanınız kalırsa bu iki müzeye ilaveten museo thysen de görülebilir.)

museo del parado:

ispanyol resim sanatının 12. ve 19. yy arası resimleri, flaman ve hollanda tabloları, alman, fransız tabloları görülebilir. madrid e giderseniz yapılabilecek en akıllıca şey bu müzeyi gezmektir. (minimum 2-3 saat ayırın) velazquez ve goya koleksiyonlarına özellikle dikkat edin. el greco adıyla tanınan ispanyol ressamın burada eserleri bulunmaktadır.

toledo (extra tur)

madrid e 1,5 saat uzaklıkta daracık sokakları, kapıları ve katedrali ile ünlü unesco tarafından korunmaya alınmış dünyanın en güzel tarihi ortaçağ kentlerinden biri. atın kendinizi daracık sokaklara ve kaybolmanın zevkini çıkarın. burası çelik işçiliği ile meşhurdur. buralara kadar gelmişken mutlaka tanıdıklara toledo işi çakı, bıçak hatta abartıp kılıç alın. toledo işi çelik üstü altın kaplama küpe kolye vb. alabilirsiniz.

(ben şansımı deneyip anneme küpe aldım ve hayret bir şekilde annem çok beğendi.)

ayrıca toledo ünlü ispanyol ressam el greconun yaşadığı ve öldüğü şehir olduğu için her yerde onun eserleri ve hatta müzesi vardır.