bugün

24 ocak kararları

yarın yıl dönümü olan kararlar. türkiye'nin serbest piyasaya geçişinin en önemli adımıdır. mimarı turgut özal, hayata geçiren ise süleyman demirel'dir. ayrıca 12 eylül darbesiyle de ilişkili olduğu iddia edlir yani kararların tam anlamıyla hayata geçmesi için mevcut siyasal düzenin külliyen değişmesi gerekmektedir bunun için de darbe zemin hazırlamıştır. kararların ana maddeleri şunlardır.
--spoiler--
- %32,7 oranında devalüasyon yapılarak günlük kur ilanı uygulamasına gidilmiş,
- Devletin ekonomideki payını küçülten önlemler alınmış, KiT'lerdeki uygulamaya paralel olarak tarım ürünleri destekleme alımları sınırlandırılmış,
- Gübre, enerji ve ulaştırma dışında sübvansiyonlar kaldırılmış,
- Dış ticaret serbestleştirilmiş, yabancı sermaye yatırımları teşvik edilmiş, kâr transferlerine kolaylık sağlanmış,
-Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri desteklenmiş,
- ithalat kademeli olarak liberalize edilmiş, ihracat; vergi iadesi, düşük faizli kredi, imalatçı ihracatçılara ithal girdide gümrük muafiyeti, sektörlere göre farklılaşan teşvik sistemi ile teşvik edilmiştir.
--spoiler--
serbest piyasaya geçişin etkisiyle bankerler krizi ve hayali ihracat skandalı gibi olaylar patlak vermiştir. insanlar yatırım yapmak yerine artık dövize ve faize hücum etmeye başlamış türk lirası günümzde olduğu gibi değer kaybetmeye başlamıştır. türkiye'de toplumsal hayatı da fazlasıyla etkilemiştir bu etkileri anlatan filmler vardır.
(bkz: banker bilo) (bkz: faize hücum)

rahmetli cem karaca meşhur raptiye rap rap şarkısında şu sözlerle güzel bir eleştiride bulunmuştur.

--spoiler--
liberal, miberal malı kap, götür al rap rap
eriyor liralar mark al dolar al rap rap
bul bir kaşalot toriğini işlet rap rap
--spoiler--
--spoiler--
alavere dalavere kim ala da kim vere rap rap
köşeleri möşeleri dön baba dönelim rap rap
--spoiler--
cem karaca burada insanların artık alavere dalavereyle serbest piyasa altında birbirini kazıklayarak iş yaptığını, kısa yoldan zengin olmaya çalışanları, zenginleşmek için her yolu mübah görerek etik değerleri bir kenara bırakanları eleştirmiştir. bütün bunlar 24 ocak kararlarının toplumsal hayata ve ticarete birer etkisidir.