bugün

aile konutunu eşinden habersiz satan koca

çok uzunmuş, okuyamam diyenler için hazır okunmuşu burada:
https://youtu.be/Py0bjcMn5ZA

eşler arasında sık yaşanan problemlerden biri de eşlerden biri adına kayıtlı aile konutunun diğer eşin bilgisi ve rızası dışında satılması durumudur. her ne kadar başlığı koca olarak açtıysak da dairenin sahibi ve habersiz satan eş her zaman koca olmayabiliyor.

dairenin tapudaki sahibi eş, kimi zaman boşanmak üzere olduğu eşinden mal kaçırmak amacıyla, kimi zaman yolunda gitmeyen işlerine kaynak sağlamak amacıyla, kimi zaman da benzer başka sebeplerle eşinden habersiz aile konutunu satabilmektedir.

peki bu durumla karşılaşmamak için ne yapmak gerekiyor? böyle bir güven sorunu yaşayan eş, türk medeni kanunu’nun 194üncü maddesi uyarınca tapu sicil müdürlüğüne giderek ilgili konutun kaydına aile konutu şerhini işletebilir. bu sayede tapuda malik olmayan eş, diğer eşin gayrimenkulü satmasına ya da ipotek gibi hak sınırlayıcı işlemler yapmasına engel olabilir. böylece, aile konutunda yaşayan eşin ve varsa çocukların kötü bir sürpriz ile karşılaşma ihtimali ortadan kalkacaktır.

peki, tapuda malik olan eş, aile konutunu diğer eşin bilgisi dışında satmışsa ne yapılabilir?

bu durumda aile konutunu satın alan üçüncü kişi durumundaki alıcının, sözkonusu dairenin aile konutu olduğunu bilip bilmemesine ya da bilecek durumda olmasına göre sonuç değişecektir. eğer alıcı dairenin aile konutu olduğunu biliyor ya da bilebilecek durumda ise tapu iptal tescil davasıyla tapu kaydı, eşin mülkiyetine döndürülebilecektir.