bugün

çok uzunmuş, okuyamam diyenler için hazır okunmuşu burada:
https://youtu.be/Py0bjcMn5ZA

eşler arasında sık yaşanan problemlerden biri de eşlerden biri adına kayıtlı aile konutunun diğer eşin bilgisi ve rızası dışında satılması durumudur. her ne kadar başlığı koca olarak açtıysak da dairenin sahibi ve habersiz satan eş her zaman koca olmayabiliyor.

dairenin tapudaki sahibi eş, kimi zaman boşanmak üzere olduğu eşinden mal kaçırmak amacıyla, kimi zaman yolunda gitmeyen işlerine kaynak sağlamak amacıyla, kimi zaman da benzer başka sebeplerle eşinden habersiz aile konutunu satabilmektedir.

peki bu durumla karşılaşmamak için ne yapmak gerekiyor? böyle bir güven sorunu yaşayan eş, türk medeni kanunu’nun 194üncü maddesi uyarınca tapu sicil müdürlüğüne giderek ilgili konutun kaydına aile konutu şerhini işletebilir. bu sayede tapuda malik olmayan eş, diğer eşin gayrimenkulü satmasına ya da ipotek gibi hak sınırlayıcı işlemler yapmasına engel olabilir. böylece, aile konutunda yaşayan eşin ve varsa çocukların kötü bir sürpriz ile karşılaşma ihtimali ortadan kalkacaktır.

peki, tapuda malik olan eş, aile konutunu diğer eşin bilgisi dışında satmışsa ne yapılabilir?

bu durumda aile konutunu satın alan üçüncü kişi durumundaki alıcının, sözkonusu dairenin aile konutu olduğunu bilip bilmemesine ya da bilecek durumda olmasına göre sonuç değişecektir. eğer alıcı dairenin aile konutu olduğunu biliyor ya da bilebilecek durumda ise tapu iptal tescil davasıyla tapu kaydı, eşin mülkiyetine döndürülebilecektir.
kızlık soyadı ile almışsa kadın istediğine satabilir mirası koca ve kendi çocuğuna kalır(2 ve fazla evlilikde. )

erkek içinde aynıdır, evlenmeden önce almışsa satar miras eşi ve kendi çocuğuna kalır.
evlilik (mal ayrılığı) sözleşmesi yoksa evlilik sonrası alınan para, menkul ve gayri menkul ortaktır.

evli iken miras kalmışsa kalan para-menkul -gayrimenkul kalan eşe aittir diğer eş hak talep edemez.
evlilik sırasında alınan ve eşlerden yalnızca birinin üstüne tapusu olan gayrimenkulde aile konutu şerhi yoksa ve eş satmışsa satış geçerlidir.

boşanma kararı dilekçesi verildiği anda öncesi kaydı olan her şey iki eşin ortak olduğu maldır. ortak yada şahsa ait banka hesabından çekilen para(miras değilse ve evlilik öncesi kaydı yoksa) nereye harcandı çeken belge vermek zorundadır .

satmak -kaçırmak saklamak- kasıtlı harcamak suç teşkil eder.

mahkeme kalemine boşanma dilekçesi verilip, kayıt numarası alındıktan sonra ,kazanılan-alınan, bulunan her şey eşlerin kendi tasarrufundadır.

evlendikten sonra her şeyin kaydını tutun takip edin, yasal prosedürü uygulayın ,güven 2. plandadır.

eşlerin daha evvelki çocuklarının bile mal varlığını kontrol edin, eşin üzerine işlenmemiş çocuk üstünde ki şüpheli mal +18 sonrası bile(gelir beyanı sonrası) kanıta dayalı ise ortak kabul edilir.

yazımda hata olabilir ,hukuk konularını okumayı 20 sene oldu bırakalı.

2007 sonrası miras yasası geçerlidir.