bugün

bipolar bozukluk

Karşılaştığım tam 4 olgu var .
ilkinde bir kadın acayip enerjili ve aktif. Yaklaşık on saat sonra istanbul tünel civarında kaldırıma oturup ağlamaya başladı. Neyle karşılaştığımı bilmiyordum. Kadın kendisi raporunu çantasından çıkardı ve okumamı istedi. Raporda iki uçlu mizaç bozukluğu tanısı konulduğu yazılıydı.
ikincisi ise yurtdışında bir adada bir işadamının danışmanlık işini yaparken işini aldığım bu iş insanı kendisinin bipolar bozukluk tanısı aldığını ve onunla çalışabilmemin zor olduğunu belirtti. inanılmaz ama bir ay boyunca manik dönemin en üstlerinde yaşadı ve bir gece kulübünde hiç durmadan oniki saat dans etti . Onun ardından çevresindeki diğer kişileri manyaklıkları ile çıldırttı. Araba kiraladığı rent a car şirketine gidip bir aylık peşin verdiği parayı arabayı sadece on gün kullandığı için 20 günlük parasını geri isteyip alamayınca orayı altını üstüne getirdikten sonra karakola götürüldü ve konsolosluğu devreye sokup raporlarını oraya götürüp olayı kapattık. Aşırı para harcarlar.
Üçüncü olgu ise aşırı enerjik ve çok nadir depresif dönemleri yaşayan ve ikizi bulunan bir kisinin kardesindede manik depresif tanı bulunuyor olması idi.
Yarım kalan projeler ve işler ve kanabis kullanımı vardı.
Dördüncü vaka ise ceza infaz kurumlarının birini ziyaret etmem gerektiğinde manik dönemin en kuvvetli dönemini yaşayan bir mahkumu izledim. Gerçekten normal olan dönemden manik döneme geçmeden öncesi ve hastalığın manik dönemi arasında hastayı daha önceden tanıyanlar onun manik döneme girmesi ile canlarından bezmislerdi.
işin ilginç olan tarafı bipolar bozukluk tanısı almış olanların tanıştıkları insanlara hasta olduklarını önceden söylüyor olmalarıdır. Bu onlara doktorları tarafından öğretilmektedir.