bugün

mustafa suphi

...Bilindiği gibi Mustafa Suphi, Türkiye Komünist Partisi;nin kurucusu. Ve Kurtuluş Savaşı yıllarında Sovyetlerden Anadolu;ya geçince Trabzon;da 14 yoldaşıyla birlikte katledilen bir devrimci lider.

Yıllardır bu olay Atatürkün emriyle yapılmış bir katliam gibi anlatıldı. Anma toplantılarında Kemalist katliam örneği olarak anlatıldı durdu.

Halbuki Mustafa Suphi bırakın Atatürk tarafından öldürülmeyi, bizzat O;nun tarafından Anadolu;ya çağırılmış birisi.

Ve Atatürk;e karşı bir komünist örgütlenme yapmak için değil, ellerindeki imkanları Atatürkün liderliğindeki Milli Mücadeleye sunmak için geliyor Anadoluya...

Bir olay bu kadar çarpıtılabilir...

Mustafa Suphi;nin ölümü, Anadoludaki Bolşevik örgütlenmeyi durdurmanın çok çok ötesinde bir operasyondur. Operasyonun amacı Sovyetlerdeki Sultan Galiyev önderliğindeki Kuzey Türkleriyle Anadoludaki Mustafa Kemal önderliğindeki Güney Türklerinin buluşmasını engellemektir. Tabii ki operasyonu yürüten Stalindir. Çünkü Stalin Sovyetlerdeki Türklerin birleşip Rus egemenliğine karşı çıkmasını engellemeye çalışmaktadır.

Mustafa Suphiyi tasfiye etmek isteyen başka biri ise Enver Paşadır. Enver Paşa, Baküdeki Doğu Halkları Kurultayına katıldığında Suphinin örgütlediği Türk komünistleri tarafından yuhalanmış ve konuşturulmamıştır. Enverin Kurtuluş Savaşının asıl lideri benim diyerek Leninin desteğini alma çabalarına da sürekli set çeken Mustafa Suphi olmuştur. Üstelik, Enver bir yandan Leninin desteğini almaya çalışırken, bir yandan da Orta Asyadaki gerici ve karşı devrimci Türk unsurlarla işbirliğine girmektedir. Basmacılar denilen ve ingilizler tarafından da desteklenen Türk gericileri içindeki örgütlenmesi, Türk devrimcileri arasında örgütlü olan Suphiler ve Galiyevler tarafından engellenmektedir.

Mustafa Suphileri öldürenlerin eski ittihatçılar olması bu açıdan bir tesadüf sayılmamalıdır. Enver Paşa, Suphiyi kendisine bir engel olarak görmektedir.

Suphinin ölümünde parmağı olan bir başka isim olan Karabekir Paşa komplodaki Enver Paşa parmağının bir başka kanıtı sayılmalıdır. Çünkü Karabekir Paşa, Atatürkçü olmaktan çok ittihatçıdır. Kazım Karabekirin de 1926da yine eski ittihatçılarla birlikte bu sefer başka bir komploya karışması, Atatürkü öldürmeye niyetlenmesi de bir tesadüf sayılmamalıdır. Dolayısıyla Suphinin ölümündeki Karabekir parmağı Mustafa Kemali değil, Enver Paşayı işaret etmelidir.

Son olarak Mustafa Suphi ile Mustafa Kemal arasındaki mektuplaşmalardan küçük birer örnek verelim:

Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine,

Osmanlı heyeti temsilcisi Tevfik Paşanın istanbul;a tebliğ ettiği barış şartlarına göre Anadolu köylüsünün son rızkına kadar saldırı altında olunduğu anlaşılıyor. Böyle bir barışı kabule razı olan bir hükümet ve sınıf ile savaşa karar vermiş olan (iştirakiyun) teşkilatına yardım edeceğiniz ümidindeyiz. Buradaki faaliyetimiz hakkında Süleyman Sami yoldaş lazım gelen bilgiyi arzedecektir. Mağdur halkımızın kurtuluşunun direniş ve devrimde olduğu kanaatiyle, mübareze ve inkılâpta olduğu kanaatiyle iyi dilek ve saygılarımızı sunarız.

Türk iştirakiyun Teşkilatı

Merkez Komite Başkanı Mustafa Suphi

Mektubun tarihi 15 Haziran 1920. Mektubu Mustafa Kemal yanıtsız bırakmaz. Mustafa Suphiye 13 Eylül 1920de bir mektup yazar. Anadoluya, Milli Mücadeleye yardıma çağırır:

Baküde Türk iştirakiyun Partisi Merkez Komitesi Başkanı Mustafa Suphi Bey ve üyelerden Mehmet Emin yoldaşlara,

Büyük çoğunluğu işçi ve köylülerden oluşan milletimiz Garp’ın emperyalizm ve kapitalizm mahkumiyetinden kendini kurtarabilmek için bunlara karşı birleşmiş olarak mücadele ve direnişe karar vermiştir ve bu kararını uygulamaktadır.

Türkiye iştirakiyun Teşkilatının da aynı kanaat ve amaç ile çalışmakta olmasını büyük bir memnuniyetle karşıladık.

Gaye ve prensip itibarıyle bizimle tamamen ortak olan Türkiye iştirakiyun Teşkilatından maddeten ve manen hakkıyla yararlanabilmemiz için teşkilatınızın acilen BMM Başkanlığıyla irtibata geçmesi gerekmektedir. Türkiye dahilinde yapılacak her çeşit örgütlenme ve eylem ancak bu kanal aracılığıyla yapılabilir.

Aynı hedefe doğru yürüyen Türkiye iştirakiyun Teşkilatıyla tamamen bir arada çalışmak üzere BMM nezdine tam yetkili bir üye göndermenizi ve BMM tarafından Azerbaycan hükümeti nezdine üye olarak Bakûya gönderilmiş Memduh Şevket Beyle ilişki kurmanızı ve birlikte çalışmanızı rica eder ve bu vesileyle samimi saygı ve selamlarımı sunarım.

TBMM Başkanı Mustafa Kemal

Yıllardır anlatılan Mustafa Suphiyi Mustafa Kemal tasfiye etmek için öldürttü hikayesi ne de büyük bir yalanmış.

Gerçekler ise bambaşka:

1. Mustafa Suphi, Milli Mücadeleyi tebrik ediyor.

2. Mustafa Kemal aynı gaye ve prensiplere sahip olduklarını belirtip güçlerini birleştirme çağrısında bulunuyor.

3. Milli Mücadeleye katılması için Suphiyi Ankaraya çağırıyor.

Daha ne olsun...

Mustafa Suphi, Galiyev önderliğindeki Kuzey Türkleriyle Mustafa Kemal önderliğindeki Güney Türkleri arasındaki köprüydü. Ankaraya varabilseydi Kuzey Türkleriyle Güney Türkleri buluşabilmiş olacaktı.

Farklı coğrafyalardaki Türkler Attiladan beri ilk kez bu denli büyük bir birliği sağlama şansını yakalayacaktı... Üstelik iki devrimci liderin önderliği altında bu birlik, emperyalizme indirilmiş çok güçlü bir tokat olacaktı.

Ancak Stalin de, Enver Paşa da, Galiyev ile Mustafa Kemal birliğinin ne büyük bir tehdit olduğunun farkındaydı. El ele verip bunu engellediler. Ve Kuzey ile Güney arasındaki o köprü yıkıldı...

alıntı: özgür erdem