bugün

arp

müzik tarihinin en eski çalgılarından biridir.

Mısır ve Mezopotamya uygarlıklarında ortaya çıkan ilk arpların, avcılıkta faydalanılan gerilmiş yayın çıkarttığı sesden etkilenilerek, ok yayından geliştirildiği zannedilmektedir.

firavun mezarlarında tasvir edilen arp şekilleri, M.Ö. 6000’li yıllara isabet etmektedir. Mısır’da arp, “müzik aletlerinin şehzadesi” olarak adlandırılmıştır, sümerlere ait Bisay mabedinde bulunan arp müzik aletinin yaşı 5000 yıldan fazladır. M.Ö. 2500 yılı ile 600 yılları arasında uzun bir zaman zarfında egemen olan Asur medeniyetinde el üzerinde tutularak çalınan ilkel arp örneklerine rastlanmıştır .

Mezopotamya ve Mısır’da çok yaygın kullanımı olan arpın, Anadolu’da çok fazla rağbet görmediği anlaşılmaktadır. Assur Ticaret Kolonileri Çağı merkezlerinden Konya Karahöyük’te bulunan Suriye üslubunda bir silindir mühür baskısı üzerinde, ayakta duran bir kadın tarafından dik olarak çalınan bir köleli arp görülmektedir. Suriye üslubunda ve silindir bir mühür baskısı üzerinde Suriye üslubunda ve silindir bir mühür baskısı üzerinde, Sümerlerin Bilgi tanrısı Ea’nın önünde arp aleti çalan figür tasvir edilmiştir .

arp çalan hitit heykeli:

görsel

bu da modern bir stairway to heaven arp cover'ı:

https://www.youtube.com/w...hannel=CamilleandKennerly