bugün

iskilipli atıf hoca

Pis canını lozan anlaşması sayesinde kurtarmış, sonra şapka karşıtı kitapçığını isyan çıkan bölgelere dağıttığı için tepelenmiş haindir.

Yobazlar derler ki söz konusu kitapçığı şapka kanunundan önce yazmıştı. Doğrudur ama mahkemede belgeleriyle ispat edildi ki kanun çıktıktan sonra da kitabın isyan bölgelerine dağıtımını yapmıştır. Dolayısıyla kanundan önce yazdığı bir kitap yüzünden idam edildiği yalandır. idam sebebi kitabı yazması değil, yasaklandığı halde dağıtarak isyan kışkırtıcılığı yapmasıdır.

Davada istiklal harbi sırasında yediği boklar da soruldu ama o sebeple idam edilmedi. Çünkü o dönemde işlenen suçlara af çıkmıştı.

O olayın da aslı şudur: itilaf devletleri geride bıraktıkları işbirlikçileri korumak için lozan görüşmelerinde çok ısrar ettiler. Sonunda sürgünle cezalandırılacakların sayısının 150 ile sınırlandırılması kabul ettirdiler. Diğerleri için hiçbir hukuki takibat yapılmayacaktır. Bu husus lozan anlaşmasında aynen belirtildi.

Durum böyle olunca kıyamet kadar hain arasından eleye eleye 150 kişilik bir liste hazırlandı ve bunlar sürgün edildiler. Diğerlerinden iskilipli ye sıra gelmedi.

Bana göre bu şartı kabul etmek büyük hata idi. idamı hak eden onbinlerce hain vardı ve bu konu iç işimiz olduğu için lozan'da itilaf devletlerinin taleplerini reddetmek daha uygun olurdu. Belki de yeni devletin bolşevikler gibi kan içinde yüzen bir yapıda olmadığını göstermek için ısrarcı olunmadı.