bugün

corona virüsü

herkese iyi karantinalar. dün yapılan açıklama ile vaka sayımız 947 ve kayıp sayımız 21 oldu. Sayılarda olumlu ve olumsuz yönler var. Olumlu kısım günlük vaka sayımız bir önceki güne göre 80 azaldı, oran olarak %22.5 gibi bir yüzdeye denk geliyor. sadece takıldığım bir nokta var günlük 3 bin test inanılmaz az bir sayı, kore gibi bu sayıyı on binlere çıkarmamız gerekiyor. olumsuz kısım ise ölüm oranımız artmakta mevcut vaka sayısından her 45 kişiden birisi hayatını kaybediyor. Enfeksiyon tamamen ortadan kalkmadığı için mortalite adına çıkarımda bulunmak mantıklı olmuyor fakat şu an enfekte olan bireyler içerisindeki ölüm oranımız %2.20 civarlarında. Yaşları açıklanmadı fakat yine yaşlı kesimden olduğuna dair bilgi verildi.

Şu an dünya genelinde enfeksiyonu tamamlamış 110 bin kişi var. Bunların 96 bini iyileşti 13 bini de hayatını kaybetti. yani 8 kişiden birisi hayatını kaybediyor ve oran olarak %12'lerde seyrediyor. Sanılanın veya lanse edilenin aksine virüsün öldürme oranı %3-4 falan değil.

Şunu da söylemeliyiz. Şu an iyileşen, hayatını kaybeden ve hala hastalıkla uğraşan total 310 bin insan var. salgının başlangıcında hasta sayısının az olması sağlık müdahalesinin ve sağlık hizmetlerinin hızlı ulaştırılması ile ölüm sayısı olabildiğince kontrol altında tutuldu. ancak artık sayı arttıkça hizmetler de yetersiz kalacak ve birçok ülkenin sağlık sektörü çökecek. Bununla birlikte ölümler ve ölüm oranı mutlaka artacaktır. Yani bundan sonra ölüm 100.000 hasta içerisinde %15'leri bulabilir. Bir sonraki 100.000 hasta için %18-20'leri bulabilir. özellikle italya'da halen pik noktasına ulaşmamış olması ölüm sayısını oldukça yukarı çekecektir. Belki yanılacağım kullanılacak ilaçlarla birlikte ölüm oranları daha aşağıya çekilecek ve umarım böyle olur.

çok üzülerek, insanımız hala olayın vahametinin farkında değil. bizim muadil ülkeler kadar kaynağımız bulunmamakta. alacağımız bireysel ve kitlesel sıkı önlemlerle bu süreci atlatmalıyız. Virüsün insan bünyesine uyum sağlaması, bağışıklık kazanmamız çok uzun süre alabilir. Salgınların genel seyri sıcaklıklar arttıkça etkililiği azalmaktadır. Sars 2002 kasım ayında başlamış ve 2003 temmuz'da son vakanın görülmesiyle salgın ortadan kalkmıştır. Mers ise daha uzun süre toplum içerisinde kalmış fakat bulaşıcılığı ncov-19 ile kıyaslanmayacak düzeyde azdı. en azından 1 ay kadar dişimizi sıkıp insanlarla etkileşim halinde bulunmadan bu durumu atlatmalıyız. Umarım yayılma hızı azalır ve kayıp sayımız en minimal seviyede kalır.