bugün

görsel
en az 3 ay olmuş adını öğreneli.
görsel
Pavyonları, barları 2. Bir emre kadar kapatmış içişleri bakanlığı. Camilere dokunan yok, bu demek oluyor ki türkiye'de pavyona gidenlerin sayısı camiye gidenlerden daha fazla.
virüsün ilacı olmaz, aşı falan bunlar hikaye. herkes evinde 15 gün beklese virüs zaten yok olacak.

ekonomi sebeplerinden dolayı böyle bir işe gidilmiyor ama tehlikenin farkında değiliz hala.

şimdilik risk grubunda sadece yaşlılar var oda %4 lük bir oran. ama virüs sayısız kez mutasyona uğruyor ilerde bu mutasyonlar virüsü daha ölümcül hale getirebilir küçük bir ihtimal ise ölümcül olan korono virüsü mutasyonlar sonucu ölümcül olmayabilir.
chp kadın kollarının sikine takmadığı virüstür. göz göre göre kongre falan düzenliyorlar. şaka mısınız amına koyduğumun çomarları?
italya'da hastanelerin yetersiz yoğun bakım yatak kapasitesi yüzünden hasta seçtiği virüs.

hanım izletti, italya'da bir üniversitede araştırma görevlisi türk ablam on dakikalık bir video çekmiş. onu bulun bir izleyin derim.
görsel
resmi 18 vaka olmasına rağmen ölüm olmadığı için halen halkımız tarafından tiye alınan ölümcül hastalık.

bir esnaf olarak gözlemlediğim insanlar normal gündelik alışkanlıklarını devam ettiriyorlar. herhangi bir önlem göremiyorum. eldiven, maske vb gibi. halen hayvan gibi yerlere tükürüyoruz. özellikle bu karaktersiz köpeklere hakkımı helal etmiyorum. adam az evvel kaldırıma balgamlı tükürüğünü attı. bu tarz karaktersiz köpekler olduğu sürece işimiz zor. ulan hayvanat. normalde yapıyorsan bile virüs muhabbeti geçene kadar bari bu köpekliğini yapma. ölümler başlarsa şayet özellikle halk arasında şahsi önlemlerimiz artacaktır. hayırlısı bakalım.
Hong Kong Hastanesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları Merkezi Başkanı Margaret Owen Zeng yaptığı açıklamada koronavirüsün etkilerini gözler önüne serdi. Zeng koronavirüsü atlatan kişilerin hızlı yürürken nefes darlığı çektiğini ve eskiden yapabildiklerini yapma yeteneğinden yoksun kaldıklarını açıkladı.

https://www.google.com/am...-cekiyor-13015366-haberi/
Demekki vizyonsuzuz mesela italyadaki durumu görüp bizim ülkemizde de yayılır vaka çıkmadan okulları tatil edip sanki halihazırda hastalık ülkemizde görülmüş tavrı içine girmeyi ben şahsen akıl edemedim görünüşe göre kimse de akıl edememiş.

Karmaşık hisler beslediğimiz bir virüs çeşidi.
https://www.bing.com/covid

Ülkeler için son durum.
geçen yıllarda dünyanın çok daha kötüsünü gördüğü virüs çeşidi. 2003'teki sars ve 2012'deki mers virüsleri de bir coronavirüs çeşidi olmakla birlikte covid-19 virüsünden çok daha öldürücü olmuştur. sıkı önlem alarak en az zararla kurtulmak mümkündür. bunun için toplum olarak birlikte hareket etmeli ve her birey bu konuda bilinçli olmalıdır. "bana bir şey olmaz" düşüncesinden kesinlikle sakınılmalıdır. evet, belki sana bir şey olmaz ama senin bulaştıracağın kişilerin hayatı tehlikeye girebilir. bu işin şakası yok.
mart ayının kalan günleri oldukça önemli. umreden gelen vatandaşların yayma ihtimali çok yüksek. umarım önlemler arttırılır. gerekirse zor kullanılmalı.
görsel
görsel
görsel

▪︎ kuluçka dönemi ...

Bu, virüsün vücuda yerleştiği dönem. Virüs, önce hücrelere yerleşiyor ve ardından bunları ele geçiriyor.

Resmi adı Sars-CoV-2 olan koronavirüs, nefesle (yakınımızda bir kişinin öksürmesiyle) ya da virüs bulaşmış yüzey ya da yüzümüze temasla vücudumuza giriyor.

Virüs önce boğaza, solunum yollarına ve akciğerlere yerleşiyor. Bu bölgeler, uzmanların ifadesiyle kısa sürede "koronavirüs fabrikalarına" dönüşüyor. Buralardan yayılan çok sayıda yeni virüs diğer hücrelere sirayet ediyor.

Bu erken aşamada, insanlar hastalık belirtisi göstermiyor. Hatta bazı vakalarda hiçbir zaman belirti görülmüyor.

Enfekte olmakla ilk semptomların görüldüğü zaman arasındaki kuluçka dönemi, kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte ortalama beş gün kabul ediliyor.

▪︎ Hafif vakalar ...

Koronavirüs vakalarının çok büyük bölümü bu grupta.

10 kişiden sekizi hastalığı hafif geçiriyor. Ortak belirtiler ateş ve öksürük.

Vücutta kırıklık, boğaz ve baş ağrıları görülmesi de mümkün. Ama bunlar görülmeyebilir de.

Ateş, bağışıklık sisteminin enfeksiyona tepkisinden kaynaklanıyor. Bağışıklık sistemi, sitokin adlı kimyasallar salgılayarak vücudumuzun diğer bölümlerini uyarıyor. Bu sırada ağrı, acı ve ateş ortaya çıkıyor.

Koronavirüs öksürüğü, başlangıçta kuru oluyor. Bunun nedeni enfekte hücrelerin tahriş olması.

Bazı hastalar daha sonra içinde virüsün öldürdüğü akciğer hücreleri olan balgam çıkarmaya başlıyor.

Bu belirtiler, yatak istirahati, bol miktarda sıvı tüketimi ve parasetamol ile ortadan kalkabiliyor. Bunun için hastaneye gitmek gerekmiyor.

Bu aşama yaklaşık bir hafta sürüyor. Birçok kişi bağışıklık sistemi virüsü yendiği için bu aşamada iyileşiyor. Ama bazı kişilerde durum ağırlaşabiliyor.

Mevcut bilgilere göre, kuluçka aşaması bu belirtilerle tanımlanıyor. Fakat bazı yeni çalışmalar, bu dönemde burun akıntısı gibi soğuk algınlığı belirtilerinin de görülebildiğine işaret ediyor.

▪︎ Ağır vakalar ...

Bağışıklık sistemi virüse aşırı tepki gösterirse hastalık ilerliyor.

Vücuda gönderilen kimyasal sinyaller inflamasyona yol açıyor. Bu sinyallerin hassas bir şekilde dengelenmesi gerekiyor. Aşırı inflamasyon tüm vücuda zarar veriyor.

Londra King's College Üniversitesi'nden Dr. Nathalie MacDermott, "Virüs bağışıklık sisteminin tepkisinde dengesizliği tetikliyor, aşırı inflamasyon oluşuyor. Virüsün bunu nasıl yaptığını henüz bilmiyoruz" diyor.

Akciğerlerdeki inflamasyon zatürre olarak adlandırılıyor.

Ağızdan giren virüs soluk borusundan akciğerlere inince akciğerlerde küçük hava kesecikleri oluşuyor.

Kana oksijen karışınca dışarı karbondioksit çıkıyor. Ama zatürrede bu keseciklerin içi suyla dolmaya başlıyor ve bu da nefes alma güçlüğüne neden oluyor. Bazı insanların bu aşamada solunum cihazına bağlanması gerekiyor.

Çin'den gelen verilere göre hastalıkların yüzde 14'ü bu seviyede seyrediyor.

▪︎ Kritik vakalar ...

Koronavirüste hastalıkların yüzde 6'sını kritik vakalar oluşturuyor.

Bu aşamada vücut, fonksiyonlarını yerine getirememeye başlıyor ve ciddi ölüm riski ortaya çıkıyor. Bu dönemde bağışıklık sistemi kontrolden çıkıyor ve tüm vücuda zarar vermeye başlıyor.

Kan basıncı tehlikeli derecede düşünce ya da organlar çalışmamaya başlayınca septik şok yaşanabiliyor.

Akciğerlerdeki aşırı inflamasyonun sonucu ortaya çıkan akut solunum sıkıntısı sendromunda vücut, hayatta kalabilmek için ihtiyaç duyduğu kadar oksijen alamıyor.

Bunun sonucu olarak böbrekler kanı temizleyemiyor, bağırsakların çeperleri zarar görüyor.

Dr. Bharat Pankhania "Virüs, karşı konulamayacak kadar bir inflamasyona yol açıyor ve çoklu organ yetmezliği ortaya çıkıyor" diyor.

Ve bağışıklık sistemi virüsü yenemezse, virüs vücudun her yerine yayılıyor ve çok daha fazla hasara yol açıyor.

Bu aşama büyük oranda invaziv tedavi gerektiriyor ve bu, ECMO'yu da (Ekstrakorporal membran oksijenizasyonu) içerebiiyor.

ECMO tedavisinde akciğerin görevini bir makine üstleniyor.

Makine, borular yardımıyla vücuttan kanı alıyor, oksijenizasyonunu sağlayıp vücuda geri gönderiyor.

Ama hastalığın çok ilerlediği durumlarda organlar vücudu canlı tutamıyor.
corona virusu ile eskilerin "kar yagarsa mikrop kırılır" deyişi gecerliligini kaybetti yerini "sıcak hava mikrobu kırar" deyisi aldı.
sıcak ve nemli hava virusu tembellestirir dolayısıyla üremeye usenir hale gelir virus. sonuc olarak azalarak biter.
Allah sonumuzu hayır etsin.
görsel

(!) ...
Bir de diyorlar ki ülkemize nasıl girdi. Aha da böyle girdi aq. Ellerimizle açtık kapıyı şimdi de kapatmaya çalışıyoruz rezalet üstü rezalet..

görsel
görsel
görsel
| ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄|
ELiNi YıKA!
|___________|
(\__/) ||
(•ㅅ•) ||
/   づ ⠀
kuzey kore ile suriyeyi en güvenli ülkeler yapan virüs. daha düne kadar suriye en tehlikeli bölgeydi. yakında suriyeye mülteci olarak giden avrupalı absürtlüğü göreceğiz gibi.
Ne hikmetse amerika'nin düşmanında cikan illet.
Geçen yıl dünyada 89.000 kişi gripten öldü. Yani zaten her yıl olan olay oluyor. Hastahane ler neden dolu derseniz, evde normal şekilde geçirecek adam, ekstra korkuyla hastahaneye hücum ediyor. Olay bu kadar basit. Köpürtülüyor bu olay, pompalanıyor, covid 19 diye, corona diye birşey yok. Geçen yıl 89k ölüm gripten. Bu bile zaten şu anki durumun normal olduğunu ve nasıl bir takım odakların lanse ettiği ile alakalı. Uzun lafın kısası mükemmel bir pazarlamadır yaşadığımız.