bugün

üniversiteye yeni başlamış öğrenci davranışları

aileden ilk uzak kalışsa eğer bu kimilerine hayatın açılış günleri hissini verir. sigara içmiyorsa kimisi için sigaraya başlamak, zaten içiyorsa fakat bunu önceki zamanlarda gizli saklı yapmaya alışmışsa milletin gözüne sigarayı soka soka olur olmadık yerde tüttürmek..

sabahlayalım mı hacı? diyerek çok mühim bir şeymiş gibi heyecana kapılmak, içkiye yatkın bir elemansa sapıtana kadar içmek ertesinde bunu tüm yeni arkadaşlara anlatmak, kaldığı yer yurtsa ve çıkış yasaksa gece dışarı kaçma istekleri, yine kaldığı yer yurtsa ve kız yatakhanesiyse kaynaşma, kendini anlatma çabalarıyla yarım yamalak geçmişten bahsetmek kıkırdayarak, ya da köşeye çekilip hüzünlü görünerek dikkat çekmek...

gruplar oluşturmak, sıkı fıkı olmak yılların birlikte geçeceği hissine kapılmak; ki çoğu kişi başaramaz ilk başta yakınlaştığı kişilerle sonuna kadar gitmeyi..

derste izinsiz çıkmayı ayıp saymak, not sistemini öğrendiğinde kendi kendine daha sınavlar başlamadan hesap yapmak, eski yılların sorularını bulmayı ganimet saymak sonraları araştırmaya bile gerek duymadan fotokopici zamanlamalarına alışmak, farklı bir şehirde okunuyorsa memlekete dönüşte sanki büyümüş, hayatın yükü omzunda edası taşımak, kırk yıllık aç gibi yemeklere abanmak, büyük bir hevesle burs efsanelerini dinlemek, "lan neden olmasın 40 bursa başvursam şu kadarı çıksa" hesapları yaparak burs listesi edinmeye çalışmak ve paralı hayallere dalmak... uzar gider.