bugün

kubilay han

ulular ulusu büyük başbuğ çengiz han ın torunu moğol imparatorluğunun kağanı ve çindeki türk-moğol hakimiyetinin tamgası olan yuan hanedanının kurucusu.

kubilay han hakkında ansiklopedik bilgi vermek pek bana göre değil.yani ansiklopedik bilgi verilir de içselleştirilmemiş şekilde aktarmak pek bana göre değil.malesef ki içselleştirecek kadar bir bilgim ve sevgim de olmadı.ancak şunu bilir bunu söylerim ki çine akın yapıp bütün çin düzenini türk-moğol sistemine göre tasnif etmeye çalışmak yani binlerce yılın çindeki sömürü ve şehirlerindeki kokuşmuşluk kültürünü düzenlemeye çalışmak üzerine de bir başka turani kavimin uzantısı olan kahramanlar ve yine büyük bir kültürün diyarı japonyaya sefere çıkmak anlatılacak gibi değil.zaten büyük kubilayın ne olduğunu az da olsa mertlikte ve insancıllıktan anlayan anlar.

kanımca kubilay han japonya seferinde başarılı olsaydı ondan önceki turani kavim olan aynların japonya seferinin ve yerleşmelerinin japonlara kattığı birçok olumlu yön düşünülünce bugünkü japonyanın daha kudretli ve kültürlü olmasını sağlayabilirdi.

kubilay han bir moğol geleneği olarak bulunduğu bölgedeki ticareti de tavan yaptırmıştır.tıpkı dedesi olan çengiz han gibi kervanların ve ticaretçilerin güvenliğini sağlamış kağıt para ve benzeri sistemle de bu güvenliğe çinde de katkı yapmıştır.

onların yaptıklarını türk islam sentezcisi islamcı liberal komunist ve bilimum garip mahlukat tarihçilerden öğrenip yaktılar yıktılar gibi mübalağlı yorumlar yerine dünyaya ve kültüre katkılarını iyi incelemek ve haklıya hakkını vermek gereklidir kanımca.