bugün

kara delik

2019 yılının nisan ayında ilk kez fotoğraflanmış uzayın villain'ı.* görüntülenen kara deliğin adı m87 olup bizden yaklaşık 54 milyon ışık yılı uzaklıktadır. yani 54 milyon yıl önceki haline baktığımızı bilmek bile uzayın ne derece beyin yakan bir yer olduğunu bize gösteriyor. samanyolu galaksisin merkezindeki Sagittarius A* kara deliğinden farklı olarak m87 aktif bir kara deliktir. milyonlarca ışık yılı mesafesine kadar uzanan jet dalgası, bize onun 54 milyon yıl önce bir yıldızı afiyetle yediğini gösteriyor.

fotoğrafın bulanık olmasının nedeni dünyanın birçok yerindeki EHT adı verilen teleskopların, vlbi adı verilen bir algoritma ile birlikte aynı anda tek bir noktaya odaklanması ile oluşturulmuştur. aslında bildiğimiz tarzda bir fotoğraf olmaktan çok verilerin işlenmesi ile ortaya çıkmıştır. öylesine uzak bir cismin fotoğrafını çekmek için dünya büyüklüğünde bir teleskopa ihtiyacınız olacağı için dünyanın birçok yerindeki teleskopun eş zamanlı çalışmasıyla bu amaca ulaşılmaya çalışılmıştır.

Duyduğum kadarıyla, Samanyolu Galaksimizin merkezindeki kara deliğin fotoğrafının çekilme çalışması hala sürüyormuş. Fotoğraf ilk yayınlanma haberi geldiğinde merakla araştırmıştım ama bir yanım Stephen Hawking için üzüldü. Keşke biraz daha yaşasaydı da, hayatını adadığı, fizik dünyasına sayısız katkılar yapmasına vesile olan bu cismin şu anına bakabilseydi.