bugün

little big planet

çok saçma bir şekilde raflardan çekilmiş oyundur. kurandaki ayetlerin arapçada anlamları vardır. bu çok doğal bir şeydir. yani sıradan bir arap çıkıp bir şarkı yapsa şüphesiz her nefis ölümü tadacaktır şeklinde bir cümle koysa şarkıya veya dünyada ne varsa gelip geçecektir mühim olan aşkımız sabit kalsın gibilerinden son derece sıradan bir söz yazsa günah mı işlemiş olacak? son derece sıradan sözler sonuçta. zaten yaptığımız en büyük hatalardan biri budur. demek ki bütün dünya yapıyor böyle hataları veya sony islam aleminin bu mallığını öngörmüş...
önce sorunun çıkış noktasını anlayalım. sorun aslında kur'an-ı kerim'in tanrının emir ve vahiylerinin insanlara ulaşması için bir araç olarak değil, kitabın kendisinin bir amaç olarak görülmesinden kaynaklanıyor. zaten aynı noktadan hareketle küçücük çocuklara arapça, anlamını hiç bilmedikleri dualar öğretmiyor muyuz? veya insanlar ne okuduklarını bilmeden kuranı hatim ettim diye sevinmiyorlar mı? veya evi koruyacağına falan inanılıp kuran yüksek bir yere konup orada yıllarca bekletilmiyor mu?
yazı ve söz insanlar arasında iletişimi sağlayan araçlardır. aslında anlamsızdırlar. yani kuranın kitap olarak kutsal olması imkansızdır. çünkü içinde yazan şeyler kağıdın üzerindeki mürekkep lekeleridir ve bir mikroskopla derinlemesine incelendiğinde onu özel yapan hiçbir şey yoktur. alelade bir kitaptır. aynı şekilde anlamı bilinmeyen duaları tekrarlamanın da inanılan ritüel işlevi dışında bir önemi yoktur. o ses titreşimlerinin kodlarını çözen, yani arapça bilen, bir insan dışında birine hiçbir şey ifade etmez. düşük frekanslı titreşimlerdir sadece. zaten saussure'un "dil, fikirleri ifade eden işaretler bütünüdür" tanımı bu duruma cuk diye oturur.
html kodlarını hemen hepimiz az çok biliyoruzdur. onlar kendi başına yazıldığında hiçbir anlam ifade etmez. yani oturup onları okuyup kendi dil sistemimize göre anlam çıkarmak imkansızdır. zaten tutarlı bir hikaye de anlatmazlar. kodların anlam kazanması için onun bir web browser ile açılması gerekir.
yani konuyu fazla dağıtmadan belirtmek gerekir ki, kuranda binlerce faklı kelime vardır. bunlara kafayı takıp kutsaldır diyerek hayatımızdan çıkarmaya kalkarsak zaten kuranın işlevi ortadan kalkar. muhtemelen sony firmasına da saçma gelmiştir bu durum fakat islam alemi olarak hiçbir şeyi sorgulamayı sevmediğimiz için böyle şeylerin olması mümkün tabii...